Δημοσιεύτηκε 24/11/2015
Σε ένα περιβάλλον φόβου, μισαλλοδοξίας και αυταρχισμού, η βία κατά των γυναικών παραμένει δυστυχώς ένα επίκαιρο και κρίσιμο ζήτημα. Κι όμως, ορισμένοι επιμένουν να μιλούν για «πολυτέλεια» ή και για «υπερβολή» το έτος 2015 να αναφερόμαστε στη βία που υφίστανται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους.
Αν βγάλουμε τα μυωπικά γυαλιά και δούμε τριγύρω μας, θα αντικρίσουμε την κακοποιημένη γυναίκα δίπλα μας, στο σπίτι, στους φίλους, στην εργασία, στο διαδίκτυο.
Ούτε λόγος βέβαια για περιοχές του πλανήτη όπου ο λιθοβολισμός ή η θανάτωση των γυναικών αποτελεί επιβεβλημένη, ατιμώρητη πράξη, ή ο βιασμός ένα καθημερινό φαινόμενο (π.χ. Ινδία). Αλλά ούτε και για τις γυναίκες πρόσφυγες, οι οποίες μόνες ή με τα παιδιά τους, κυνηγημένες διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα ευάλωτες και εκτεθειμένες σε κακοποίηση, κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, εξευτελισμούς.
Την ίδια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 13 εκατ. γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας (2013), δηλαδή 7% των γυναικών ηλικίας 18-74, ενώ 3,7 εκατ. έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ποσοστό 2% των ηλικιών 18-74. Ή αλλιώς 1 στις 3 γυναίκες αυτών των ηλικιών έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας! Δεν κλείνουμε τα μάτια και στην ψυχολογική-αόρατη βία, όπως η υβριστική συμπεριφορά, ο εκβιασμός μέσω της κακοποίησης των παιδιών, η οικονομική βία αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση.
Η καταπολέμηση της βίας συνολικά στην καθημερινότητά μας συνδέεται με το σεβασμό του 50% του πληθυσμού της γης, και «περνά» υποχρεωτικά και πρωτίστως από την εκπαίδευση κάθε πολίτη ο οποίος εν δυνάμει –δυστυχώς- θα μπορούσε να είναι αυτός ο οποίος κακοποιεί την αδελφή του, την κόρη του, τη σύντροφο του, τη συνεργάτη του.
Οι ευρωπαϊκές και οι εθνικές πολιτικές οφείλουν να ενταθούν δυναμικά και να στοχεύσουν επιπρόσθετα: α) στην αξιοποίηση στο έπακρο των ερευνών και μελετών οι οποίες αποκαλύπτουν συνεχώς νέες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως η κακοποίηση μέσω νέων τεχνολογιών, ή η παρενοχλητική παρακολούθηση, β) στις νέες κατηγορίες ομάδων στόχων, όπως οι γυναίκες πρόσφυγες, γ) στην αναγνώριση της βίας κατά των γυναικών σε όλους τους τομείς ως παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δ) στην αναγνώριση θεσμικά των γυναικών θυμάτων βίας, ως θύματα εγκληματικών πράξεων σε όλο τον πλανήτη.
Κάθε 25 Νοεμβρίου, Διεθνή μέρα καταπολέμησης της βίας στις γυναίκες, αναζητούμε και προβάλλουμε και τα θετικά βήματα τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε μέρα του χρόνου όμως αγωνιζόμαστε γυναίκες και άνδρες μαζί για τα επόμενα βήματα, για τα πολλά ακόμη που απαιτείται να γίνουν…