
Δημοσιεύτηκε
Η σούπα μπορς είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια και θεωρείται παραδοσιακό φαγητό για πολλούς λαούς της Ανατολικής Ευρώπης.
Για τους Ρώσους δεν είναι μόνο μια παραδοσιακή σούπα αλλά είναι η πιο αγαπημένη σούπα. Σύμφωνα με το ετυμολογικό λεξικό του Μ.Φάσμερ αναφέρεται στα γραπτά κείμενα από τον 16ο αιώνα και ετυμολογείται από την ονομασία του φυτού μπορσιέβικ (борщевик), το οποίο στα ελληνικά λέγεται ηράκλειο. Τα φύλλα του φυτού αυτού χρησιμοποιούνταν για την ετοιμασία όχι μόνο αυτής της σούπας αλλά και πολλών άλλων όπως σήμερα χρησιμοποιείται το λάχανο. Στη Ρωσία, από τα παλιά χρόνια, αγαπούν πολύ τις σούπες και τις θεωρούν απαραίτητο συστατικό της διατροφής τους. Αυτό μαρτυρείται και από τις πολλές ονομασίες που έχει η ίδια η λέξη σούπα. (похлёбка ,хлёбово,варево κ.α.)
Η σούπα μπορς όμως αγαπήθηκε ιδιαίτερα τόσο από τον λαό όσο και από τους ευγενείς. Λέγεται, ότι η αυτοκράτειρα Αικατερίνη, αν και είχε γερμανική καταγωγή, λάτρευε τη σούπα μπορς. Στο ανάκτορο υπήρχε ειδικός μάγειρας, ο οποίος ετοίμαζε μόνο μπορς, ούτως ώστε η αυτοκράτειρα να απολαμβάνει τη σούπα μπορς όπως ακριβώς την ήθελε.
Η σούπα μπορς περιλαμβάνει συνήθως βοδινό κρέας και πάρα πολλά λαχανικά: καρότα, λάχανο, πιπεριές, κρεμμύδι, πατάτες και βέβαια παντζάρια τα οποία και της προσδίδουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της. Η κάθε περιοχή της αχανούς χώρας, έχοντας διαφορετικές γευστικές συνήθειες, προσθέτει τα δικά της προϊόντα και μυρωδικά.
Η πλούσια μυρωδιά και το ιδιαίτερο της άρωμα είναι για τους Ρώσους συνδεδεμένα με την αφθονία και την οικογενειακή θαλπωρή.
"Κάθε μέρα, το μεσημέρι, στην αυλή αλλά και έξω από την αυλοπορτά, στον δρόμο, έφτανε η νόστιμη μυρωδιά του μπορς και του τηγανητού αρνίσιου ή της τηγανιτής πάπιας και τις μέρες της νηστείας μύριζε ψάρι. Ήταν αδύνατο να περάσει κανείς δίπλα από την αυλόπορτά τους χωρίς να του ανοίξει η όρεξη. Στο γραφείο τους πάντα έβραζε το σαμοβάρι και κερνούσαν τους πελάτες τσάι με κουλούρια. "
(Αντόν Τσέχοβ "Η ψυχούλα")
Στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης η σούπα μπορς, η οποία εκτός από νόστιμη είναι και πολύ θρεπτική, έγινε πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης.
Το μπορς παραμένει μέχρι και σήμερα η αγαπημένη σούπα των Ρώσων. Η μυρωδιά, το άρωμα αλλά και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της είναι για τους αυτούς ταυτισμένα με την πατρίδα και την οικογενειακή θαλπωρή.