Καλάσνικοβ - Το οπλοπολυβόλο με το ρωσικό επώνυμο - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Τον Νοέμβριο του 1919 σε ένα μικρό χωριό, σε μια πολύτεκνη, αγροτική οικογένεια στη Σοβιετική Ένωση γεννήθηκε ο Μιχαήλ  Καλάσνικοβ. Όταν η Ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην πατρίδα του ήταν μόλις 22 ετών. Το 1941 και ενώ νοσηλευόταν μετά από τραυματισμό, ο νεαρός υπολοχαγός, επινόησε το πρώτο μοντέλο οπλοπολυβόλου, το οποίο όμως  δεν έτυχε έγκρισης. Το ταλέντο του όμως, αναγνωρίστηκε και ο ίδιος αποσπάστηκε σε σώμα του στρατού που ασχολείτο με το σχεδιασμό όπλων.

"Σ'ένα μεταλλικό ερμάρι αναρτημένο στον τοίχο, απολύτως ορατό πίσω από το θωρακισμένο τζάμι, φυλασσόταν το πρώτο μοντέλο του καλάσνικοβ, το πρωτότυπο, κατασκευασμένο σε σχέδια που - σύμφωνα με το θρύλο - ο ηλικιωμένος στρατηγός, τότε άγνωστος υπαξιωματικός, είχε χαράξει πάνω σε άχρηστα χαρτιά ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, τραυματισμένος από ένα βλήμα και επιθυμώντας να φτιάξει ένα όπλο που θα καθιστούσε ανίκητους τους παγωμένους και πεινασμένους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού."

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο "Γόμορρα")

Σήμερα το μοντέλο ΑΚ 47, με πολλές παραλλαγές, εύκολο στη χρήση και τη μεταφορά χρησιμοποιείται  από επαναστάτες, αντάρτες, εγκληματίες και μαφιόζους και έχει γίνει πολλές φορές σύμβολο τρομοκρατών, ανταρτών, απελευθερωτών και καταπιεστών. 

Σε μια συνέντευξη ο Μιχαήλ Καλάσνικοβ ρωτήθηκε αν κοιμάται ήσυχος, γνωρίζοντας ότι από το όπλο του σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι. Ο Μ. Καλάσνικοβ απάντησε ότι κοιμάται ήσυχος και εύχεται να έχουν εφιάλτες οι πολιτικοί που αρχίζουν τους πολέμους. Είπε επίσης ότι η εφεύρεσή του οφείλεται στους Γερμανούς, γιατί αν δεν  ήταν αυτοί, αυτός σίγουρα θα σχεδίαζε τρακτέρ και γεωργικά εργαλεία. Ο σχεδιαστής του πιο αποτελεσματικού οπλοπολυβόλου δήλωσε πολλές φορές ότι δεν το επινόησε για κερδοσκοπικούς σκοπούς αλλά για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, την εποχή που αυτή το είχε ανάγκη.

Ο Μιχαήλ  Καλάσνικοβ έγραφε ποίηση από μικρή ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματά του. Δεν απέκτησε ποτέ περιουσία από την ανακάλυψή του γιατί πίστευε ότι δεν μετριούνται όλα με τα χρήματα. 

Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2013 πλήρης ημερών, σε ηλικία 94 ετών, στην πόλη Ίζεβσκ στα Ουράλια όρη αφού έδωσε το επώνυμό του σε ένα από τα πιο θανατηφόρα όπλα στην ιστορία.

Ελένη Τσολιά






Αναρτήθηκε από:

Ελένη Τσολιά

Η Ελένη Τσολιά είναι απόφοιτος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοβ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα master of arts στη ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και PhD στη θεωρητική και ιστορικό - συγκριτική γλωσσολογία. Από το 1993 διδάσκει τη ρωσική γλώσσα ως ξένη σε ιδιωτική σχολή ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και κουλτούρας.