Δημοσιεύτηκε
Σαν σήμερα στις 22 Αυγούστου του 1991 η τρίχρωμη σημαία υιοθετήθηκε ως η επίσημη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Η τρίχρωμη ρωσική σημαία αποτελείται από τρεις οριζόντιες λωρίδες: μια λευκή, μια μπλε και μια κόκκινη. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ρωσικό εμπορικό πλοίο "Οριόλ" (Орёл) όταν βασίλευε ο τσάρος Αλεξέϊ Μιχάηλοβιτς, πατέρας του τσάρου Πέτρου Α'. Καθιερώθηκε όμως μετά από διάταγμα του τσάρου Πέτρου Α', το 1705. Το μεταίχμιο μεταξύ του 17ου και του 18ου αιώνα, κατά την βασιλεία του Πέτρου Α', ήταν η εποχή που η Ρωσία από τσαρικό βασίλειο μετατράπηκε σε ισχυρή ευρωπαϊκή αυτοκρατορία για αυτό και είχε ανάγκη από τα δικά της σύμβολα και διακριτικά σημεία. Κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο εμπορικός της στόλος έπρεπε να έχει τη δική του σημαία. Τη σημαία αυτή, που πρότυπό της είχε την ολλανδική σημαία, σχεδίασε ο ίδιος ο τσάρος. Αρχικά εκτός από τις τρεις οριζόντιες λωρίδες(λευκή - μπλε - κόκκινη), είχε ραμμένο πάνω της και τον δικέφαλο βυζαντινό αετό, σύμβολο της αυτοκρατορίας που επεκτείνεται σε Δύση και Ανατολή. Αργότερα η τρίχρωμη σημαία με ή χωρίς τον δικέφαλο αετό χρησιμοποιήθηκε ως εθνικό σύμβολο αλλά μόλις το 1896, μετά από διάταγμα του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικόλαου Β', καθιερώθηκε και επίσημα ως εθνικό σύμβολο της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Οι ιδέες και τα σύμβολα πίσω από τις σημαίες είναι πάντοτε πολύ δυνατά, για αυτό και μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1917, η τρίχρωμη σημαία, η οποία ήταν συνδεδεμένη με το τσαρικό καθεστώς, αντικαταστάθηκε από την κόκκινη σημαία με το αστέρι και το σφυροδρέπανο, που συμβόλιζε τις επαναστατικές ιδέες και την ενότητα των εργατών και των αγροτών.
Όταν το 1991 η Σοβιετική Ένωση διασπάστηκε η καινούργια, μετασοβιετική Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεταβαλλόμενο τοπίο μέσα στο οποίο έψαχνε την ταυτότητά της. Η Ρωσική Ομοσπονδία επέστρεψε στην παλιά, τρίχρωμη σημαία και οι συμβολισμοί αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά πολύ ισχυροί. Η σύγχρονη Ρωσία ξεκίνησε από το 1991 με νέο όνομα και μια καινούργια σημαία που όμως και τα δύο προϋπήρχαν. Η επιλογή τους δεν ήταν βέβαια τυχαία, είχε άμεση σχέση με τις αντιλήψεις για την ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια των Ρώσων.
Η σημαία δεν είναι παρά ένα κομμάτι ύφασμα που έχει όμως τη δύναμη να συμπυκνώνει νοήματα, να πρεσβεύει ιδανικά και να συμβολίζει οράματα.