Δημοσιεύτηκε
Μία σπάνια φωτογραφία του Σαλή από το 1960 δίπλα σε ένα άρρωστο παιδί στο νοσοκομείο. Δημοσιεύτηκε στο “Χανιά Παλιές Φωτογραφίες – Hania Old Photos”
Αν ρωτούσες τους παλιούς Χανιώτες ποιο είναι το επίθετό του, οι περισσότεροι δεν θα ήξεραν να απαντήσουν. Ολοι Σαλή τον φώναζαν, το μαύρο βαρκάρη που δεν ήρθε σ’ αυτό τον κόσμο για να παίρνει ψυχές μα για να δίνει την ψυχή του.
Γρήγορα ξεχάστηκε η σουδανική καταγωγή. Χελιδονάκης στα χαρτιά. Ταιριαστό πολύ . Σαν φτερούγες πουλιού άνοιγε τα χέρια του για να τραβάει τα κουπιά και να μεταφέρει ανθρώπους και αποσκευές. Σαν πουλί πέταγε να αφήσει έξω από την πόρτα των φτωχών τρόφιμα και χρειαζούμενα, με το πενιχρό μεροκάματο αγορασμένα. Στο προσκεφάλι των αρρώστων, καραούλι ΄στα μαγαζιά να συμπληρώσει το ποσό αν δεν έφτανε. Οι μανάδες ποτέ δεν είπαν «αν δεν είσαι καλό παιδί θα σε φάει ο Αράπης». Ισα ίσα. «Αν είσαι καλό παιδί, θα σου γνωρίσω τον Σαλή για να δεις πως κάτω από το μαύρο δέρμα χτυπάει άσπρη καρδιά».
Ισως να υπάρχουν και σε άλλες πόλεις εμβληματικά πρόσωπα. Μα για τα Χανιά ο Σαλής ήταν το Imagine του Λένον, τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Πριν σβήσει στα χώματα της αποδημίας καθόταν μια μέρα και έκανε ταμείο. Αγάπη έδωσε, αγάπη πήρε. Αποστολή εξετελέσθη και ευτυχής έκλεισε τα μάτια.
Άνοιξέ τα ξανά, Σαλή. Έγινες ντοκιμαντέρ και παράσταση, τώρα γίνε χελιδόνι και πέτα μέχρι τη Χρυσή Ακτή. Δες αν ισχύουν εκείνες οι απαίσιες φήμες για τις κούκλες ιθαγενών κάτω απ’ τις ομπρέλες. Αυτά τα γίβεντα, κάποιοι τα λένε καινοτομία. Να προσελκύσουν κόσμο, να βγάλουν χρήμα. Να ξεπουλήσουν στου τουρισμού την ανοχή ό,τι εσύ έκανες για να σε θυμούνται. Τρέξε σαν χελιδόνι, Σαλή. Κέρνα από μια τσικουδιά τους λουόμενους, εκτός από τον ιδιοκτήτη. Αυτουνού πες του να μπει στη θάλασσα. Έχει πολύ νερό για να ξεπλύνει την ντροπή.
Αναδημοσίευση από: podemos.gr
Και ένα τραγούδι από μας γι' αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο..