Δημοσιεύτηκε
Ο Τζέιμς Έλντερ, χαρακτηρίζοντας προσθέτει ότι ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι τέσσερα παιδιά πεθαίνουν ή τραυματίζονται καθημερινά στη σύγκρουση στην Υεμένη. «Αυτές είναι φυσικά οι περιπτώσεις που ο ΟΗΕ μπόρεσε να επαληθεύσει. Πολύ περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί παιδιών δεν καταγράφονται, εκτός από τις οικογένειες αυτών των παιδιών», πρόσθεσε.
Ο Έλντερ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Υεμένη, είπε: «Επέστρεψα χθες από μια αποστολή που με πήγε τόσο βόρεια όσο και νότια της Υεμένης. Γνώρισα πολλά παιδιά, όλα βασανισμένα. Γνώρισα παιδίατρους, δασκάλους, νοσοκόμες – όλες μοιράζονταν προσωπικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν τις αφηγήσεις για τη χώρα τους: βρίσκονται στο χείλος της ολικής κατάρρευσης».
Απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει δωρεές στη UNICEF, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει και να σώσει επαρκώς τα παιδιά της Υεμένης από το θάνατο, την πείνα, τις ασθένειες και την πείνα. Είπε ότι απαιτούνται επειγόντως πόροι ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί το ανθρωπιστικό έργο έως τα μέσα του 2022.
Ο Έλντερ μοιράστηκε και άλλα ζοφερά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, την υγεία, τις οικονομικές και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου σε παιδιά και αμάχους της Υεμένης. Σημείωσε ότι τέσσερα στα πέντε παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, δηλαδή περίπου 11 εκατομμύρια παιδιά. 400.000 παιδιά υποφέρουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό και πάνω από δύο εκατομμύρια είναι εκτός σχολείου, με τέσσερα εκατομμύρια να κινδυνεύουν να το παρατήσουν.
Περισσότεροι από 170.000 εκπαιδευτικοί, σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των εκπαιδευτικών στη χώρα, δεν έχουν λάβει μισθούς για πάνω από τέσσερα χρόνια, ως άμεσο αποτέλεσμα της κατάρρευσης της οικονομίας της Υεμένης λόγω του πολέμου. Η οικονομία έχει βιώσει πτώση του ΑΕΠ πάνω από 40% από το 2015. Σύμφωνα με τον Έλντερ, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια παιδιά είναι σήμερα εσωτερικά εκτοπισμένα λόγω του πολέμου.
Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε ασφαλές νερό, υγιεινή έχει ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, περίπου 20 εκατομμύρια, εξαρτάται τώρα από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για την καθημερινή επιβίωση. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια εξ αυτών είναι εσωτερικά εκτοπισμένα. Ο αυξανόμενος φόρος αίματος στη χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τις 230.000.
Ο πόλεμος στην Υεμένη ξεκίνησε το 2014, αφού οι Χούτι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της βόρειας χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, και έδιωξαν την υποστηριζόμενη από τη Δυση και τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του αλ-Χαντί . Ο πόλεμος πήρε μια πιο θανατηφόρα τροπή μετά τη στρατιωτική επέμβαση του συνασπισμού του Κόλπου υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015.
Οι αδιάκριτες αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν στην Υεμένη από τον συνασπισμό, πολλές από αυτές σε πυκνοκατοικημένες από πολίτες περιοχές, προκάλεσαν μαζικούς θανάτους και καταστροφές. Από τις περίπου 22.000 αεροπορικές επιθέσεις και τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολλές κατέληξαν να στοχεύουν και να καταστρέφουν σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα προσφύγων και εργοστάσια, σκοτώνοντας χιλιάδες πολίτες της Υεμένης.
Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του λέγοντας «το τελικό συμπέρασμα: Τα παιδιά στην Υεμένη δεν λιμοκτονούν λόγω έλλειψης φαγητού – λιμοκτονούν επειδή οι οικογένειές τους δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν φαγητό. Λιμοκτονούν γιατί οι ενήλικες συνεχίζουν να διεξάγουν έναν πόλεμο στον οποίο τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Η UNICEF χρειάζεται επειγόντως περισσότερα από 235 εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει το σωτήριο έργο της στην Υεμένη μέχρι τα μέσα του 2022. Διαφορετικά, η υπηρεσία θα αναγκαστεί να μειώσει ή να σταματήσει τη ζωτική βοήθειά της για τα ευάλωτα παιδιά».
Πηγή: thepressproject.gr