Έκθεση Μοντιλιάνι με τίτλο «Πρωτόγονη επανάσταση» στη Βιέννη - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Το Μουσείο Αλμπερτίνα της Βιέννης τιμά τον Αμεντέο Μοντιλιάνι (1884 – 1920) ενόψει των 100 χρόνων από τον θάνατό του. Εκατόν τριάντα έργα σε μια εντυπωσιακή έκθεση από τρεις ηπείρους. Η έκθεση αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το έτος 2020, αναβλήθηκε όμως λόγω της πανδημίας.

Ο μοναδικός και υπέροχος αυτός καλλιτέχνης θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αυστρία και θα αποτελέσει έναν σταθμό στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Βιέννης και κατ’ επέκταση της χώρας.

Η ζωή του Μοντιλιάνι ήταν πολύ δύσκολη, φτώχεια, ασθένειες, ναρκωτικές ουσίες και καταχρήσεις. Ο ζωγράφος αυτός του οποίου οι πίνακες σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, μετά βίας κατάφερνε να πληρώνει το ενοίκιό του και τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσει.  

Η παρούσα έκθεση με τίτλο «Πρωτόγονη Επανάσταση» συγκεντρώνει σημαντικά έργα από τα πιο γνωστά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές από τις ΗΠΑ στην Σιγκαπούρη και από την Μεγάλη Βρετανία στην Ρωσία, με μεγάλο αριθμό έργων που προέρχονται από το Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι και την συλλογή του Jonas Netter, ενός εκ των κύριων προστατών του καλλιτέχνη.

Ο Μοντιλιάνι αποτέλεσε μια δυναμική πρωτοπορία και η επιλογή των έργων της έκθεσης έχει ως σκοπό να αναδείξει ακριβώς αυτήν την πτυχή. Συγχρόνως η έκθεση εξερευνά την προέλευση της τέχνης του και τις εικαστικές αναζητήσεις του από την αρχαϊκή τέχνη της Αφρικής, της Αιγύπτου, της Ανατολικής Ασίας και της Ελλάδας Οι αναζητήσεις του στόχευαν στην ουσία των πραγμάτων μέσω βαθύτερων ατομικών διεργασιών. Το έργο του προσπάθησε να αφήσει πίσω την παράδοση και ταυτόχρονα έδειξε να αδιαφορεί για τα καλλιτεχνικά ρεύματα που κυριαρχούσαν στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα. Η καλλιτεχνική του πορεία όμως επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό  από τον Σεζάν τον Πικάσο, τον Σουτίν και τον Ματίς.

Η έντονη ζωή του Μοντιλιάνι με τις τάσεις πειραματισμού που τον χαρακτήριζαν διαμόρφωσαν μια από τις σημαντικότερες μορφές στην μοντέρνα τέχνη. Όπως έλεγε ο Μπρακ: «Ο Μοντιλιάνι σημάδεψε το τέλος μιας βαθιάς ευαισθησίας και κομψότητας στο Μονπαρνάς, αλλά δεν το ξέραμε. Νομίζαμε ότι οι μέρες στο σπίτι του Kisling, εκείνα τα σκίτσα που φιλοτεχνούσε στα καφενεία, εκείνα τα αριστουργήματα για 5 φράγκα, εκείνοι οι καβγάδες, εκείνες οι αγκαλιές, θα διαρκούσαν για πάντα».     

Στην έκθεση του μουσείου Αλμπερτίνα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση της τέχνης του Μοντιλιάνι με αντιπαραβολή έργων των Πικάσο, Μπρανκούζι και Ντεραίν καθώς και με αντικείμενα από προϊστορικούς και μη ευρωπαϊκούς παγκόσμιους πολιτισμούς.    

Επιμελητής της έκθεσης ο ιστορικός τέχνης Marc Restellini, ο οποίος επιμελήθηκε και τον κατάλογο Raisonné of the Paintings του Μοντιλιάνι. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι  9 Ιανουαρίου 2022.

O Μοντιλιάνι έπασχε πολλά χρόνια από φυματίωση και πέθανε σε ηλικία 35 ετών. Την επόμενη μέρα η γυναίκα του Ζαν Εμπιτέρν, μη αντέχοντας την απώλειά του εννέα μηνών έγκυος αυτοκτόνησε. 

Κατερίνα Κοφφινά

Πηγές:

https://www.albertina.at

Βιβλιοθήκη Τέχνης, «Μοντιλιάνι», εκδ. Η Καθημερινή.






Αναρτήθηκε από:

Κατερίνα Κοφφινά