Δημοσιεύτηκε
Μπορεί στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί αγώνες να διεξάγονται με άδειες εξέδρες, οι οθόνες της τηλεόρασης όμως είναι γεμάτες από ένα χορταστικό αθλητικό υπερθέαμα. Πάντοτε βέβαια οι Ολυμπιακοί ήταν μια ευκαιρία ανάδειξης ποικίλων κοινωνικών, εθνικών και φυλετικών ζητημάτων.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας ήρθαν στην επιφάνεια πολλές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης στον χώρο του αθλητισμού. Η επιδίωξη της επιτυχίας και η εντατικοποίηση που επιβάλλει ο πρωταθλητισμός δημιουργούν ανάμεσα στους αθλούμενους και τους προπονητές τους ή τους μάνατζερ στενές σχέσεις εξάρτησης που κάποιες φορές έχουν εκτραπεί στην κακοποίηση. Από την άλλη πλευρά, οι κανόνες που θέτει η εμπορευματικοποίηση απαιτούν την άνοδο της τηλεθέασης και της δημοφιλίας κάθε αθλήματος με κάθε μέσο. Έτσι, ιδιαίτερα στα γυναικεία αθλήματα αναδείχθηκε το γυναικείο σώμα ως σεξουαλικό θέαμα πέρα από το αθλητικό. Οι χορηγοί και οι ομοσπονδίες ντύνουν τις αθλήτριες με μπικίνι, κοντές φούστες και μπουστάκια, για να ανέβουν τα νούμερα τηλεθέασης σε αθλήματα όπως το beach volley, το beach handball, το τένις κ.ά. Πολλές όμως αθλήτριες αντιδρούν στη σεξουαλικοποίηση της αθλητικής εικόνας τους και το κάνουν με τρόπο έμπρακτο.
Έτσι, οι Γερμανίδες αθλήτριες της γυμναστικής αποφάσισαν να αγωνιστούν με ολόσωμες φόρμες αντί για τα κορμάκια που αφήνουν ακάλυπτα τα πόδια τους. «Θέλαμε να δείξουμε πως κάθε γυναίκα, η οποιαδήποτε, θα έπρεπε να αποφασίζει τι να φορέσει» ανέφερε η τρις Ολυμπιονίκης Ζάιτς.
Στο beach χάντμπολ όλη η νορβηγική ομάδα αγωνίστηκε με σορτσάκι και όχι με μπικίνι γιατί όπως οι ίδιες δήλωσαν «έτσι ένιωθαν πιο άνετα». Στην περίπτωση όμως των αθλητριών από τη Νορβηγία υπήρξε και τιμωρία! Η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάντμπολ ανακοίνωσε ότι η πειθαρχική της επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε κάθε παίκτρια, καθώς η εμφάνισή τους «δεν συμμορφωνόταν με τους κανόνες περί αθλητικής περιβολής που ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χάντμπολ».
Στον αντίποδα κάποιες χώρες, ιδιαίτερα οι μουσουλμανικές, επιβάλλουν στις αθλήτριές τους να καλύπτουν κάθε μέρος του σώματός τους, ακόμη και το κεφάλι με μαντίλα! Ήδη από τους Ολυμπιακούς του 2016 είδαμε αθλήτριες να παίζουν στην άμμο με ολόσωμη φόρμα και μαντίλα.
Οι γυναίκες χρειάζεται κάθε μέρα, ακόμη και σήμερα να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό. Παράλληλα διεκδικούν και τα δικαίωματά τους πάνω στο σώμα τους.
Πηγές lifo.gr, iefimerida.gr, top-sport.gr
Αναδημοσίευση από: cretanleft.gr