Δημοσιεύτηκε 24/08/2019
Ο τουρισμός έχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συγκεντρωμένο μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις υποδομές των ΟΤΑ. Αποτελεί ευθύνη όλων μας, ημών των τουριστικών επιχειρήσεων, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς μας. Ως φιλελεύθερος, δηλαδή ως άνθρωπος που προτάσσει την ατομική ευθύνη, θεωρώ απαράδεκτο να προβάλλουμε ως δικαιολογία την κρατική ανικανότητα ώστε να μην κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που κάνει ο δήμος ή η περιφέρεια.
Στις δικές μας επιχειρήσεις, στην Ελούντα της Κρήτης, έχουμε αναπτύξει σωρεία δράσεων που μας καθιστούν σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητους στα περιβαλλοντικά, και προτείνω σε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να εφαρμόσουν τέτοιες πρακτικές.
Πρώτον, να αναζητήσουν εξωτερικούς συνεργάτες που ειδικεύονται στην ανακύκλωση και να ξεδιαλέγουν τα στερεά απόβλητα σε κάθε τμήμα της επιχείρησης, ώστε να τα παραδίδουν έτοιμα προς εκμετάλλευση. Ειδικά από το λάδι και τα μέταλλα μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αλλά και από τα πλαστικά, ειδικά αν ξεχωρίζουν τα διαφορετικά είδη: εμείς πουλάμε το πολυαιθυλένιο (π.χ. τα καπάκια και τα δοχεία απορρυπαντικών) στην Πλαστικά Κρήτης Α.Ε., το πολυστυρένιο («φελιζόλ») στην Εργατέξ Α.Ε., ενώ το PET (π.χ. διάφανα μπουκάλια) και το πολυπροπυλένιο (π.χ. φαγητοδοχεία) στην Κρητική Ανακύκλωση Ο.Ε. Φυσικά, οφείλουμε να διαχωρίζουμε τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες, που και γι’ αυτά υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες ανακύκλωσης (ΑΦΗΣ, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. κ.ά.). Αυτονόητο είναι πως, πριν από την ανακύκλωση, πρέπει πρώτα να μελετήσουμε όλοι μας τη μείωση των πλαστικών, καταργώντας τα μπουκαλάκια καλλυντικών, τα καλαμάκια, τα μιας χρήσεως ποτήρια κ.ο.κ.
Δεύτερον, να κατασκευάσουν ή να αγοράσουν κομποστοποιητές, πρωτίστως για τα κηπαία απόβλητα και -όσο μπορούν- και για τα τρόφιμα. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ και ήδη όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελούντα έχουν τέτοιες μονάδες. Θεωρώ σημαντική οικονομική ευκαιρία για εταιρείες του κλάδου της κομποστοποίησης να πουλάνε πλέον υπηρεσίες και όχι εξοπλισμό μόνο, δηλαδή να αναλάβουν οι ίδιες την παραλαβή των οργανικών αποβλήτων από τις τουριστικές μονάδες (εστιατόρια και ξενοδοχεία) και να τα οδηγούν σε αξιοποίηση. Μια τέτοια υπηρεσία προσφέρει ήδη η Τεχνική Βιοενεργειακή Κρήτης Α.Ε. στην περιοχή του Ηρακλείου, η οποία μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε βιοαέριο (μεθάνιο), δηλαδή καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρισμού.
Τρίτον, να επενδύσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, κατ' αρχάς με παθητικές μεθόδους (π.χ. θερμομόνωση) και κατόπιν με ενεργητικές (π.χ. με αντλίες θερμότητας υψηλής απόδοσης, λαμπτήρες LED κ.λπ.). Στη συνέχεια, αφού μειώσουν τις ανάγκες, να επενδύσουν σε ιδιοπαραγωγή ενέργειας (π.χ. με φωτοβολταϊκά στις στέγες) και νερού (με αφαλάτωση, αν είναι κοντά στη θάλασσα). Ήδη προσφέρεται από την Υδρομινωική Α.Ε. η παραγωγή νερού σε ξενοδοχεία με αφαλατώσεις που ανήκουν σε εκείνη, πουλώντας το νερό σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές (στην Ελούντα είναι >50% φθηνότερο από το νερό του δήμου, και πολύ καλύτερης ποιότητας).
Θα μπορούσα να προσθέσω περισσότερα παραδείγματα, όπως οι δράσεις ευαισθητοποίησης των πελατών, του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας. Το μήνυμα είναι σαφές: μην τα περιμένετε όλα από το κράτος. Κάντε εσείς πρώτοι τη διαφορά. Έχουμε όλοι ευθύνη. Ας την αναλάβουμε.
Πρώτη δημοσίευση στο: liberal.gr