17 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Από το 2005, 60 χώρες στον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις απέναντι στον ρατσισμό που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις 17 Μαΐου έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στις διακρίσεις αυτές.

Ωστόσο σε πολλές χώρες μια μερίδα της κοινωνίας αντιδρά στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και κάποιες φορές η αντίδραση αυτή είναι βίαιη. Η εικόνα ενός άνδρα με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού συγκλόνισε τη Γαλλία. Κάθε 3 μέρες ένα περιστατικό βίας σε βάρος ομοφυλοφίλων καταγράφεται στη χώρα.

Η αναγνώριση και η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας καθυστέρησε πολλά χρόνια. Μόλις το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών νοσημάτων.

Ακόμα και σήμερα όμως θεωρείται διαστροφή σε πολλές αραβικές και αφρικανικές χώρες. Σε αρκετές μάλιστα από αυτές είναι έγκλημα που επισείει την οργή και την κατακραυγή μερίδας της κοινωνίας.

Η Γαλλία με τη Νέα Ζηλανδία είναι οι δύο χώρες που πρόσφατα νομιμοποίησαν τον γάμο των ομοφυλοφίλων, άλλες 14 χώρες παγκοσμίως έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους για την τέλεση τέτοιων γάμων.

Σε 8 χώρες η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

Η Ρωσία είναι επίσης μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται ποινικά το 93% των Ρώσων την θεωρεί ψυχική διαταραχή και το 99.74% ανήθικη. Επίσης οι αρχές εξετάζουν την υιοθέτηση ενός νόμου που θα απαγορεύει την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα

Παγκόσμια προτεραιότητα η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας

Η Γαλλίδα υπουργός για τα δικαιώματα των γυναικών Ναζάτ Βαλό Μπελκασέ έχει δώσει μία νέα και δυναμική πνοή στην πολιτική ζωή της χώρας. Μιλά εξ ονόματος της κυβέρνησης Ολάντ και εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική επιλογή του Προέδρου να θεσμοθετήσει τους γάμους ομοφύλων. Η Γαλλίδα υπουργός μίλησε στο Euronews και τον δημοσιογράφο Τζιοβάνι Μάτζι.

Τ.Μάτζι: «Ποια είναι η συμμετοχή της κυβέρνησης στη μάχη εναντίον της ομοφοβίας;»

Ν.Β.Μπελκασέ: «Ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε να εκπονήσω ένα σχέδιο δράσης ενάντια στην ομοφοβία, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κρατικές και τοπικές υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση για την καταπολέμηση της ομοφοβίας.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς, μέσω του νομικού μας συστήματος, της αστυνομίας αλλά και των σχολείων. Για αυτόν τον λόγο τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασα ένα σχέδιο, που εμπεριείχε ισχυρά και σημαντικά μέτρα για καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ομοφοβικής βίας σε βάρος συμπολιτών μας.

Πρέπει να υπάρχει πρόληψη των διακρίσεων και της βίας, που συνδέεται με το σεξουαλικό προσανατολισμό. Αρχικά θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τα κρούσματα τέτοιας βίας και να βοηθήσουμε τα θύματα να βγουν μπροστά και να κάνουν καταγγελίες. Επιπλέον πρέπει να βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης, διασφαλίζοντας ότι τα κρούσματα βίας δεν τροφοδοτούνται από προκαταλήψεις, κάτι που συνήθως αρχίζει σε επίπεδο σχολείου».

Τ.Μάτζι: «Όσοι υποστηρίζουν τη διεθνή ημέρα εναντίον της ομοφοβίας επιθυμούν τα Ηνωμένα Έθνη να περάσουν σχετικό ψήφισμα που να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ. Η Γαλλία θα υποστηρίξει τέτοια μέτρα;»

Ν.Β.Μπελκασέ: «Η καθολική αποποινικοποίηση της ομοφυλίας, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αγώνας στον οποίο πρέπει να συμμετέχουν οι προοδευτικές χώρες όλου του κόσμου. Η Γαλλία σε έναν βαθμό έχει αποφασίσει να υποστηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Ο Πρόεδρος δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι παγκόσμια προτεραιότητα.

Για εκείνους που προσπαθούν να αλλάξουν το φύλο, έχουμε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να παρέμβει. Αναμένουμε μία απάντηση πριν από το καλοκαίρι, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη ζωή αυτών που θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους».

Τ.Μάτζι: «Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Γαλλίας να νομοθετήσει υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων έχει διχάσει τη χώρα. Εσείς τι νομίζετε;»

Ν.Β.Μπελκασέ: «Η Γαλλία είναι μια χώρα που αγαπά τον δημόσιο διάλογο στην κοινωνία. Αυτό το στοιχείο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αν ακούσετε παρατηρητές, αναλυτές και δημοσιογράφους, θα σχηματίσετε την εντύπωση, ότι η κοινωνία επιβαρύνεται με τέτοια θέματα. Στην πραγματικότητα είμαστε μία χώρα που λατρεύει αυτή τη διαδικασία.

Ζούμε σε μία χώρα πολιτισμένη και πολιτικοποιημένη με την καλή έννοια. Η πολιτική ευαισθησία είναι πολύ καλό στοιχείο. Επομένως είναι λογικό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τους γάμους ομοφυλοφίλων. Δεν θα έπρεπε να σας εκπλήσσει αυτό.

Από την άλλη για μένα αυτό που θα έπρεπε να επικρίνουμε είναι την προσπάθεια κάποιων να αποτρέψουν μία νόμιμη κυβέρνηση από την εφαρμογή ενός ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής πολιτικής. Έχουμε θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε αυτές τις αλλαγές.

Αλλά όλα αυτά είναι ευτυχώς πίσω μας τώρα. Η αντιπαράθεση δεν ήταν εύκολη. Ο νόμος όμως έχει ψηφιστεί και ήταν μία πολύ όμορφη στιγμή. Νομίζω ότι πολιτικά ήταν από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που έχω βιώσει. Είχαμε την αίσθηση, ότι κάναμε πράξη το σύνθημα της Δημοκρατίας και για αυτόν τον λόγο είμαστε στην πολιτική.

Πηγή






Αναρτήθηκε από: