Δημοσιεύτηκε
Ο νεαρός τότε, Stephen Hawking διαδηλώνει στο Λονδίνο ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Λονδίνο, 1968
''Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος μαϊμούδων σε έναν ασήμαντο πλανήτη ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε το Σύμπαν Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα σημαντικούς''.
Stephen Hawking, 8 Ιανουαρίου1942 – 14 Μαρτίου 2018
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ένιωσε συγκίνηση στο άκουσμα της είδησης πως ο Stephen Hawking δεν υπάρχει πια ανάμεσα μας. Θέλεις το παράθυρο στο σύμπαν που άνοιξε σε όλους μας; Θέλεις ο απλός και κατανοητός του λόγος που έφερε την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στους κατοίκους της μικρής και τόσο ασήμαντης γωνιάς του σύμπαντος; Θέλεις η άρνηση του να τα παρατήσει που αποτέλεσε και είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να αποτελεί ακόμα και μετά τον θάνατο του φάρο για εκατομμύρια ανθρώπους; Θέλεις το επαναστατικό του πνεύμα και το ανάστημα που όρθωνε για όλη του τη ζωή απέναντι στους ισχυρούς αυτού του κόσμου;
Σίγουρα κάτι απ' όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι πως όλα μαζί, μετέτρεψε τον Hawking σε έναν δικό μας άνθρωπο που δεν δίστασε και δεν φοβήθηκε να πετάξει πέρα από τα στενά όρια του ανθρώπινου μυαλού.
Στα 21 του μόλις χρόνια διαγνώστηκε πως πάσχει από την εκφυλιστική νόσο του κινητικού νευρώνα, μια ασθένεια που παρόλο που τον καθήλωσε για ολόκληρη τη ζωή του σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, δεν στάθηκε ικανή να τον πετάξει στο περιθώριο.
Ο Stephen Hawking δεν ήταν μονάχα ένα από τα φωτεινότερα μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία, ήταν πάντοτε ένας άνθρωπος με κοινωνική συνείδηση. Πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις για τον τερματισμό της σφαγής στο Βιετνάμ, στάθηκε στο πλευρό των Παλαιστινίων χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα εδάφη τους ως ένα αντίγραφο εκείνης στη Νότια Αφρικής πριν το 1990, πριν την κατάργηση του Apartheid. Και φυσικά ως ένας άνθρωπος που πάλεψε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του για το δίκαιο δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής στο δράμα που εκτυλίσσεται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας στη Συρία, απαιτώντας από την διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει την υποκριτική της τακτική και να σταματήσει τον πόλεμο.
Χαρακτηριστικά, ακόμα, είναι τα λόγια του σε ότι αφορά την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στο καπιταλιστικό σύστημα:
''Εάν οι μηχανές παρήγαγαν όλα όσα χρειαζόμαστε, αυτό που θα έκρινε το αποτέλεσμα θα ήταν ο τρόπος που αυτά θα τα διαχειριζόμασταν. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να ζήσει μια ζωή άνετη και ανθρώπινη αν ο πλούτος αυτός μοιραζόταν σε όλους μας δίκαια. Αντίθετα η πλειοψηφία των ανθρώπων θα ζούσε μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια αν κατάφερνε το λόμπυ των ιδιοκτητών των μηχανών παραγωγής να ακυρώσει το δίκαιο μοίρασμα της παραγωγής. Δυστυχώς, τα πράγματα σήμερα δείχνουν πως ακολουθείται η δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να τίθεται στην υπηρεσία της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας των ανθρώπων. Μη φοβάστε τις μηχανές, τον καπιταλισμό να φοβάστε''.
Rest In Power, Stephen Hawking!
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 17 Μαρτίου του 1968, όταν χιλιάδες ακτιβιστές γέμισαν τους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η πορεία είχε πάρει τεράστια έκταση. Ξεκινούσε απ’ την Trafalgar Square και έφτανε μέχρι την περιοχή Grosvenor Square, όπου βρισκόταν η αμερικάνικη πρεσβεία.
Στην πρώτη γραμμή διακρίνονται η ηθοποιός και ακτιβίστρια Vanessa Redgrave ο δημοσιογράφος Tariq Ali και φυσικά ο Stephen Hawking που ακόμα περπατούσε με πατερίτσες...
Η συγκεκριμένη πορεία, μάλιστα, αποτέλεσε και την έμπνευση για τον Mick Jagger των Rolling Stones να γράψει το περίφημο ''Sympathy For The Devil''