Το χρήμα του μέλλοντος - Ειδήσεις Pancreta

Οι ψηφιακές πληρωμές αναμένεται να αντικαταστήσουν κάποια στιγμή σχεδόν πλήρως τις συναλλαγές με μετρητά. Εντούτοις τα ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν πίσω τους τράπεζες που να μπορούν να παρέμβουν σε περιπτώσεις κρίσεων.

Μολονότι υπάρχει σαφής περιορισμός για την ποσότητα του διαδικτυακού νομίσματος Bitcoin που μπορεί να κυκλοφορεί, τα ψηφιακά νομίσματα ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα σαν μανιτάρια. Ενώ στα μέσα Απριλίου υπήρχαν «μόλις» 782 εν λόγω νομίσματα, στα τέλη Μαΐου ο αριθμός τους ανερχόταν στα 830 ενώ στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας στα 871. Η συνολική τους αξία στην αγορά αυξήθηκε το διάστημα αυτό από τα 27 στα 112 δις δολάρια. Η εκτίναξη αυτή οφείλεται βέβαια ως επί το πλείστον στο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, το Bitcoin, η αξία του οποίου διπλασιάστηκε κατά τους τελευταίους 12 μήνες στα 2.000 και πλέον δολάρια.

Παρά ταύτα τα Bitcoin δεν γίνονται αποδεκτά ως μέσο πληρωμών. Στη Φρανκφούρτη υπάρχουν μόλις 4, στο Αμβούργο 13, στο Βερολίνο 44 ενώ σε Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ 2 σημεία που δέχονται το κρυπτονόμισμα ως μέσο συναλλαγών. Μπορούν λοιπόν τα όποια Bitcoin να θεωρηθούν νομίσματα του μέλλοντος;

Bitcoin ως επένδυση;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει έρευνα που πραγματοποίησαν δυο οικονομολόγοι του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου υπό τον τίτλο «Το μέλλον του χρήματος, το χρήμα του μέλλοντος». Ένα από τα συμπεράσματα, σύμφωνα με τον Γιεργκ Κβίτσαου, έναν εκ των συντακτών, είναι ότι το Bitcoin δεν ενδείκνυται ως επένδυση και αυτό κυρίως λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων που παρατηρούνται στην αξία του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ενδείκνυται και ως μέσο πληρωμών. Στη Γερμανία το 80% των πληρωμών και κυρίως εκείνων που αφορούν μικροποσά, συνεχίζεται να γίνεται με μετρητά. Μέχρι το 2030 όμως το ποσοστό αυτό αναμένεται να υποχωρήσει στο 50%. Και αυτό για δυο λόγους: οι νεότεροι σε ηλικία προτιμούν ήδη σήμερα να πληρώνουν με χρεωστικές κάρτες. Την ίδια ώρα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερες και πιο ασφαλείς νέες μέθοδοι πληρωμών.

Το τέλος των μετρητών;

Σε άλλες χώρες, όπως τη Δανία και τη Σουηδία, τα μετρητά παίζουν πλέον αμελητέο ρόλο. Στη Σουηδία το 90% των πληρωμών γίνεται με κάρτες ενώ το 11% των πολιτών δηλώνει ότι δεν χρειάζεται ποτέ μετρητά. Σε χώρες της νότιας Ευρώπης υπάρχουν την ίδια ώρα πλαφόν για τις πληρωμές σε μετρητά. Στην Ισπανία το όριο είναι 2.500 ευρώ, στην Ιταλία 3.000 ευρώ ενώ στην Ελλάδα 1.500 ευρώ. Εξαιρούνται οι αγοραπωλησίες Ι.Χ.

Τα ψηφιακά νομίσματα όμως έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Ακόμη και το μεγαλύτερο εξ΄ αυτών, το Bitcoin επινοήθηκε από ένα δίκτυο και όχι από κάποια κεντρική τράπεζα που θα μπορούσε να παρέμβει σε περιπτώσεις κρίσεων και κυρίως να παρέχει ρευστότητα, όταν αυτό απαιτείται. Και αυτό εμποδίζει και την περαιτέρω και πιο ουσιαστική εξάπλωση και χρήση τους. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιακά νομίσματα ενδεχομένως και για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχουν σύγχρονες τραπεζικές υποδομές.

Deutsche Welle

πηγή


Πηγή: pancreta