Στην εικόνα βλέπεις τον UPsat, έναν από τους δύο μικροδορυφόρους Ελληνικής κατασκευής από το Πανεπιστήμιο Πατρών (UP: University of Patras). Ο δεύτερος λέγεται Duthsat και αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης (Democritus university of Thrace).
Οι δυo τους δεν ξεπερνούν σε μέγεθος ένα ψωμί του τοστ και ανήκουν στην κατηγορία μίνι δορυφόρων τύπου CubeSat. Έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία QB50 για την εκτόξευση ενός σμήνους νανο-δορυφόρων με στόχο να εξερευνήσουν τα όρια της ατμόσφαιρας με το διάστημα.
Οι δύο μικροδορυφόροι ξεκίνησαν το απόγευμα της 18ης Απριλίου (ναι, υπήρξε live μετάδοση από το κανάλι της NASA και το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, δείτε την εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=7I78wLrWBmA), μαζί με άλλους 26 παρεμφερείς, το ταξίδι τους πάνω σε ένα πύραυλο-φορέα, τον «Atlas V», για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station, ISS) από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy στο Ακρωτήριο Canaveral της Φλόριντα των ΗΠΑ.
O στόχος είναι να εκτοξευθούν στο διάστημα από τον ISS, μέσω του συστήματος εκτόξευσης NanoRacks, για να τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη δημιουργώντας ένα δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας. Οι μικροδορυφόροι αυτοί διαθέτουν πολλούς ανεπτυγμένους αισθητήρες που θα τους βοηθήσουν να συλλέξουν πληροφορίες για τη μελέτη της θερμόσφαιρας, του ανώτατου στρώματος της ατμόσφαιρας, που έχει πάχος 513 χιλιόμετρα και που απαντά περίπου 200 με 400 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος της γης. Η θερμόσφαιρα είναι το μέρος της ατμόσφαιρας που φιλοξενεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Ο μικροδορυφόρος UPSat, ο πρώτος που είναι ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation. O δε DUTHSat, κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος QB50.
Από την Ιωάννα Γαρεφαλάκη
Πηγές: https://upsat.gr/ , http://www.duthsat.gr/ , http://www.militaire.gr
Σελίδες στο Facebook: UPsat, DUTHSat Team
Πηγή: pancreta