Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαρτίου η παρουσίαση με θέμα «Οι άνθρωποι πίσω από τις ανασκαφές, τα μνημεία και τα μουσεία: Η γέννηση της κρητικής αρχαιολογίας 1878-1913» από τον επίτιμο έφορο αρχαιοτήτων Δρ. Αντώνη Βασιλάκη, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.
Η ομιλία εντάσσεται στη θεματική σειρά παρουσιάσεων της κρητικής ιστορίας που διοργανώνει για φέτος η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού και η Ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους θεμελιωτές της κρητικής αρχαιολογίας, Έλληνες και ξένους, στη σταδιακή ανακάλυψη του πολιτισμού της Εποχής του Χαλκού στην Κρήτη -γνωστού ως «Μινωικού»-, καθώς και στη δημιουργία των πρώτων αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών. Σκιαγράφησε τη δράση των πρωτοπόρων Μίνωα Καλοκαιρινού, Ιωσήφ Χατζηδάκη και Στέφανου Ξανθουδίδη, και φώτισε τη δράση των ανασκαφέων που έκαναν διάσημες τις πόλεις της Κνωσού και της Φαιστού, Arthur Evans και Federico Halbherr αντίστοιχα.
Τέλος, δεν παρέλειψε να μιλήσει για την «παλιά πληγή» της κρητικής αρχαιολογίας, που δεν είναι άλλη από τη δραστηριοποίηση επί σειρά ετών πολυάριθμων αρχαιοκαπήλων και κλεπταποδόχων, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξαν αφενός μερικές από τις γνωστότερες ιδιωτικές συλλογές αρχαιοτήτων, αφετέρου ο «εμπλουτισμός» των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου με κρητικές αρχαιότητες –οι οποίες ήταν ιδιαίτερα της μόδας κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Μετά την ομιλία, η φιλόλογος Μαρία Φραγκιαδάκη, έκλεισε τη βραδιά με τραγούδια από την Κρήτη.
Πηγή: pancreta