Η λίμνη Βουλισμένη είναι μια μικρή αλλά γοητευτική λίμνη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου της Κρήτης. Εκ φύσεως ήταν γλυκιά, αλλά το 1867 συνδέθηκε με τη θάλασσα μ' ένα κανάλι που ανοίχτηκε προς το λιμάνι. Έχει διάμετρο 137 μέτρα και βάθος 64. Οι ντόπιοι αναφέρονται σ' αυτή τη λιμνοθάλασσα λέγοντάς τη απλά «λίμνη». Πανοραμική θέα της μαγευτικής αυτής λίμνης προσφέρεται από το πάρκο που βρίσκεται πάνω από αυτήν. Κάθε χρόνο τα μεσάνυχτα του Πάσχα, η πλειοψηφία του πληθυσμού της πόλης μαζεύεται γύρω από τη λίμνη για να γιορτάσει με πυροτεχνήματα την Ανάσταση.
Ο τοπικός αστικός μύθος αναφέρει ότι η λίμνη δεν έχει πυθμένα. Η άποψη αυτή πιθανόν βασίζεται στο δυσανάλογα μεγάλο της βάθος σε σχέση με την επιφάνειά της, καθώς και σε διαταραχές στην επιφάνεια της και την στάθμη του νερού που παρατήρησαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του σεισμού της Σαντορίνης το 1956. Γι' αυτό το λόγο εικάζεται πως υπάρχει γεωλογική σχέση των δύο θέσεων, αλλά επιστημονικές έρευνες επί του θέματος δεν είναι ακόμα γνωστές.
Η λίμνη του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι το πιο γνωστό τοπόσημό της. Στο παρελθόν η λίμνη Βουλισμένη αναφέρονταν και ως «Βρωμολίμνη», διότι ανέδυε δυσάρεστη οσμή από τα στάσιμα νερά, πριν ανοιχτεί το κανάλι επικοινωνίας με τη θάλασσα το 1867. Τότε κατασκευάστηκε και η μικρή γέφυρα από τον Πασά Κωστή Αδοσίδη.
Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι έχει κάθετα κοκκινωπά τοιχώματα που θυμίζουν κρατήρα ηφαιστείου, γι’ αυτό κάποιοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από την καθίζηση ηφαιστείου. Αυτή η θεωρία, αν και ακούγεται πειστική, χάνει σταδιακά έδαφος και πλέον πιστεύεται ότι η λίμνη είναι το στόμιο εξόδου ενός υπόγειου ποταμού.
Η στρογγυλή λίμνη του Αγίου Νικολάου αποτελεί σήμερα το σήμα κατατεθέν της πόλης, και γύρω της συγκεντρώνονται πολλά γραφικά καφέ και εστιατόρια. Η λίμνη, με τα γαλήνια νερά της, τις πάπιες, τις ασάλευτες ψαρόβαρκες, τα ασπρισμένα πεζούλια και τις κατάφυτες πλαγιές που την περιβάλλουν αποτελεί ένα μέρος που προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Η ατμόσφαιρα δε που επικρατεί το Πάσχα στην περιοχή, με τον Ιούδα να καίγεται στα νερά της λίμνης, και τη νύχτα να γίνεται μέρα από τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα, είναι κινηματογραφική.
Σύμφωνα με το μύθο, η Θεά Αθηνά και η Άρτεμις λουζόταν σ' αυτήν κάτω από το φεγγαρόφωτο, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των θνητών. Επίσης, είναι η ίδια λίμνη, που οι ντόπιοι μέχρι το 19ο αιώνα θεωρούσαν «ξεπατωμένη», χωρίς πάτο δηλαδή. Πίστευαν μάλιστα ότι επικοινωνούσε με τα κακά πνεύματα και γι’ αυτό την είχαν συνδέσει με διάφορες δοξασίες και θρύλους. Αναφέρεται ότι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν έφευγε ο γερμανικός στρατός από την Κρήτη, πέταξε στη λίμνη κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα, που όμως εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ, γεγονός που ενίσχυσε την άποψη ότι η λίμνη είναι απύθμενη.
Άλλο ένα περίεργο περιστατικό συνέβη το 1956, όταν μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, στην επιφάνεια της λίμνης του Αγίου Νικολάου εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια. Αυτό δημιούργησε υποθέσεις ότι η λίμνη με κάποιο τρόπο επικοινωνεί υπόγεια με την Σαντορίνη, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ακόμη. Ωστόσο, ο αστικός μύθος που ήθελε τη λίμνη να είναι άπατη, διαψεύστηκε, όταν το 1853 ο Άγγλος ναύαρχος Σπρατ τη βυθομέτρησε και βρήκε ότι στο κέντρο της έχει βάθος 210 πόδια, δηλαδή 64 μέτρα.
Όπως και να 'χει όμως, με ή χωρίς πυθμένα, η λίμνη Βουλισμένη είναι ένα αληθινό στολίδι, που ξεχωρίζει την πόλη του Αγίου Νικολάου από τις άλλες κρητικές πόλεις. Με ένα πέπλο μύθου και μυστηρίου να σκεπάζει τα αρυτίδωτα νερά της, θα μαγευτείτε από την ενέργεια που αναδύει και την ανεπιτήδευτη γοητεία της. Στο σούρουπο η πόλη καθρεπτίζεται στα νερά της, τα φώτα λαμπυρίζουν ρομαντικά και τα νυχτολούλουδα ξεχειλίζουν από αρώματα, και η ζωή σου κλείνει το μάτι, σε μία αμαρτωλή εξωτερίκευσή της.
Πηγή: pancreta