Εξαιρετική η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου να απονείμει διπλώματα «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2016» σε πρόσωπα και θεσμικούς φορείς, που συνέβαλαν στη ανάδειξη του Πολιτισμού και των Γραμμάτων στο Νομό Λασιθίου.
Ανάμεσα στο πρόσωπα ήταν και αυτό του αρχαιολόγου Κωστή Δαβάρα.
Αξίζει να αναφέρουμε όσα ακούσαμε από το στόμα του Γιάννη Σταμέλου:
Ο Κωστής Δαβάρας δεν θεωρεί ότι το ανασκαφικό του έργο είναι το σημαντικότερο. Σημαντικότερο έργο του θεωρεί τη σωτηρία διαφόρων αρχαιολογικών χώρων. Τα μνημεία είναι μοναδικά και άπαξ και χαλάσουν δεν ξαναγίνονται. Και αυτό είναι το έργο μας, η επιταγή του Συντάγματος, το έργο του Έλληνα αρχαιολόγου.
Το πιο σημαντικό σ’ αυτή την κατηγορία που έκανα ήταν η σωτηρία της Σπιναλόγκας, λέγει ο Κωστής Δαβάρας. Μια χαρακτηριστική ιστορία, την οποία ξέρουνε μόνο οι ντόπιοι… επί χούντας εμφανίστηκε ένα κλιμάκιο στρατιωτικών, που ήθελε να κατασκευάσει μια βάση πυραυλακάτων στη Σπιναλόγκα. Και επέμεναν. Και το υπουργείο, για πρώτη και τελευταία φορά με εξουσιοδότησε εμένα να αποφασίσω για το ναι ή το όχι. Είπαν ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόλπο του Μιραμπέλου, για να γίνει βάση. Δεν θα κάνουμε τίποτα, μου είπαν. Θα κάνουμε μια προβλήτα μήκους 40 μέτρων και θα τρυπήσουμε το φρούριο σε δυο σημεία.
Για όνομα του Θεού, τους είπα, θα καταστρέψετε το μνημείο, θα βλάψετε τον τουρισμό και την ίδια την κυβέρνηση από το σάλο που θα ξεσπάσει.
Αυτοί άρχισαν να φωνάζουν και να ψάχνουν τους φακέλους μου να βρουν στοιχεία να με κατηγορήσουν και ενδεχομένως να με απολύσουν, αλλά στο τέλος το κατάλαβαν ότι είχα δίκιο και πήγαν τη βάση στο Κάβο Σίδερο. Αυτή νομίζω ότι είναι η σημαντικότερη προσφορά μου στην περιοχή.
Επίσης, παρεμφερής είναι και η παρέμβασή μου στην Ιεράπετρα με τη Χρυσή. Όχι επί χούντας, αργότερα. Ήθελαν να το κάνουν στόχο για την αεροπορία, να το βομβαρδίζουν για άσκηση. Αυτό υπήγετο σε ‘μένα και έκανα μεγάλη φασαρία… και τελικά απέτρεψα τα σχέδιά τους».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ
Πηγή: pancreta