Το πρόγραμμα ονομάζεται «Scan Pyramids», αφορά τέσσερις διάσημες πυραμίδες και φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις για τις κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανέγερση τους.
Επιστήμονες και αρχιτέκτονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσουν υπέρυθρη τεχνολογία και εξελιγμένους ανιχνευτές για να χαρτογραφήσουν τις πυραμίδες του Χέοπα, του Χεφρήνου και δύο από τις πυραμίδες του Νταχσούρ.
«Θα μελετήσουν αυτές τις πυραμίδες για να δουν εάν περιέχουν μυστικούς θαλάμους ή για να αποκαλύψουν άλλα από τα μυστικά τους» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κάιρο ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία ανάλογη προσπάθεια. Ωστόσο, πλέον, η κλίμακα είναι διεθνής και η τεχνολογία πολύ πιο εξελιγμένη.
Η ιστορία παραπέμπει ευθέως στην υπόθεση εργασίας του αμερικανού αρχαιολόγου, Νίκολας Ριβς, σύμφωνα με την οποία, ο άγνωστος τάφος της θρυλικής - για την ομορφιά και το κύρος της- βασίλισσας Νεφερτίτη είναι κρυμμένος σε μυστικό θάλαμο στον τάφο του Τουταγχαμόν.
Άλλωστε, οι ανιχνευτές θα χρησιμοποιηθούν και στην επαλήθευση -ή, όχι- της υπόθεσης αυτής, η οποία έχει γίνει από τον περασμένο Αύγουστο, πρώτη είδηση, στα διεθνή Μέσα.
Οι δύο πυραμίδες του Νταχσούρ κατασκευάστηκαν από τον Φαραώ Σνεφρού, πατέρα του Χέοπα και ιδρυτή της 4ης δυναστείας (2600 π.Χ.).
Με ύψος 146 μέτρων, η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα, η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, κατασκευάσθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια.
Η πυραμίδα του Χεφρήνου κατασκευάσθηκε από τον γιο του Χέοπα.
Πηγή: tvxs.gr