Φρένο στις βλέψεις των Ινδών επιστημόνων να γίνουν «θεοί» και να αναστήσουν τον «Λάζαρο», έβαλε το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, που απαγόρευσε ένα αμφιλεγόμενο πείραμα που στόχο είχε να δώσει ξανά ζωή σε νεκρούς.
Στο ιατρικό πείραμα με την κωδική ονομασία «ReAnima» οι γιατροί θα προσπαθούσαν να επαναφέρουν ανθρώπους που έμειναν εγκεφαλικά νεκροί σε ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα, σχεδίαζαν να εφαρμόσουν σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς πειραματικές θεραπείες που θα τους επανέφεραν σε μια κατάσταση «ελάχιστης συνειδητότητας», με την ελπίδα ότι αργότερα θα επανέρχονταν πλήρως.
Το αμφιλεγόμενο πείραμα ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο. Επικεφαλής ένας ορθοπεδικός χειρουργός στο Νοσοκομείο του Άνουπαμ στο βόρειο κρατίδιο του Ουταρακάντ, ο Χιμάνσου Μπάνσαλ. Όπως είχε ανακοινώσει τότε στην κλινική δοκιμή θα συμμετείχαν περίπου 20 εγκεφαλικά νεκροί ασθενείς, στους οποίους θα εφαρμόζονταν τρεις πειραματικές θεραπείες.
Πώς οι γιατροί θα επιχειρούσαν την νεκρανάσταση, λοιπόν; Η πρώτη μέθοδος που θα ακολουθούσαν θα ήταν η «διακρανιακή διέγερση με λέιζερ». Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα «βομβάρδιζαν» το κρανίο με παλμούς υπέρυθρου φωτός με στόχο να το διαπεράσουν και να φτάσουν στον εγκέφαλο, με την ελπίδα να τον ενεργοποιήσουν ξανά. Αν αυτό αποτύγχανε οι γιατροί θα δοκίμαζαν μια δεύτερη μέθοδο. Θα επιχειρούσαν τη διέγερση του μέσου νεύρου που κατεβαίνει ως τον βραχίονα με ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι σήμερα οι δύο αυτές πρακτικές έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για την επίδραση τους σε εγκεφαλικά νεκρούς. Η τρίτη μέθοδος θα περιλάμβανε τη χορήγηση πεπτιδίων που αναπτύχθηκαν για την αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων από την αμερικανική εταιρεία Bioquark, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Αν και το πείραμα ακούγεται πολύ φιλόδοξο, καθώς θα προσπαθούσε να νικήσει το μόνο γεγονός που είναι ανίκητο μέχρι σήμερα, τον θάνατο, προκάλεσε ένα κύμα συζητήσεων για το τι θα σήμαινε η ανάσταση νεκρών.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της έρευνας, ο Χιμάνσου Μπάνσαλ, υπερασπίστηκε το πείραμα σημειώνοντας η ομάδα του θα προσπαθούσε να επαναφέρει εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους σε κατάσταση ελάχιστης συνειδητότητας και ανέφερε ότι η ιατρική βιβλιογραφία περιγράφει έναν σημαντικό αριθμό περιπτώσεων που έχουν αναρρώσει πλήρως όντας σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης, προοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την ηθική του πειράματος «ReAnima». Το πρώτο επιχείρημα που προέβαλλαν ήταν το ότι οι μέθοδοι του πειράματος δεν έχουν δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, έτσι ώστε να υπάρχει μία εικόνα για το πως θα επιδράσει σε ανθρώπους. Μια δεύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο εγκεφαλικός θάνατος, ορίζεται ως πλήρη και μη αναστρέψιμη απώλεια όλων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Κι ένα τρίτο είναι ότι η επαναφορά ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενή σε μια κατάσταση ελάχιστης συνειδητότητας θα προκαλούσε πιθανό ψυχικό τραύμα τόσο στον ίδιο όσο και στους συγγενείς του.
Επισήμως, το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας μπλόκαρε το «ReAnima» για γραφειοκρατικούς λόγους, και συγκεκριμένα επειδή οι σχεδιαστές της μελέτης δεν είχαν ζητήσει την απαιτούμενη άδεια από τον Γενικό Ελεγκτή Φαρμάκων.
Το πείραμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα όμως. «Είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν πολλά εμπόδια. Το σχέδιό μας όμως θα προχωρήσει» διαβεβαίωσε ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Πηγή: The Science
Πηγή: tvxs.gr