Κακοκαιρία: όπου φτωχός και η μοίρα του - Ειδήσεις Pancreta

Πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες είναι ακραία καιρικά φαινόμενα που κοστίζουν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο ενώ προκαλούν μεγάλες καταστροφές. Πλήττονται κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη.

Philippinen Taifun Sarika (picture-alliance/dpa/F. R. Malasig)

Πρόκειται για έναν τραγικό απολογισμό. Εξαιτίας των πλημμυρών, των καταιγίδων και της ξηρασίας, τα προηγούμενα είκοσι χρόνια περισσότεροι από 528.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ οι ζημίες που προκλήθηκαν ανήλθαν στα 2.780 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και τα οποία παρουσίασε στη σύνοδο για το κλίμα στο Μαρακές. Η έκθεση εξετάζει το χρονικό διάστημα από το1996 μέχρι το 2015. Στο διάστημα αυτό εμφανίστηκαν 11.000 ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Ονδούρα, η Αϊτή και η Μιανμάρ. Ο λόγος που βρίσκονται στην κορυφή αυτού του θλιβερού καταλόγου είναι οι τροπικές καταιγίδες Mitch, Nargis και Sandy το 1998, 2008 και 2012.

Πέρυσι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι στην Αφρική καθώς και το νησί της Καραϊβικής, Ντομίνικα. Οι μουσώνες έπληξαν την Μοζαμβίκη και το Μαλάουι ενώ το νησί Ντομίνικα υπέστη μεγάλες καταστροφές εξαιτίας των καταιγίδων. «Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και εμείς στο Μαλάουι υφιστάμεθα τις συνέπειες» δήλωσε στο Μαρακές η Ταόνγκα Μπάλε από το Γραφείο Περιβάλλοντος.

Μια έκθεση με στόχο την καλύτερη προετοιμασία

Πέρυσι τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από τους καύσωνες. Περισσότερο από όλες τις χώρες επλήγη η Ινδία με 4.300 θύματα. Στη Γαλλία με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 41 βαθμούς έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3.300 άνθρωποι.

Οι μετρήσεις τις οποίες διενεργεί η Germanwatch γίνονται με βάση δεδομένα που αφορούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εταιρείας αντασφάλισης Munich Re. Ο κατάλογος κατάταξης διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των θυμάτων και τις οικονομικές ζημίες σε σύγκριση με τον πληθυσμό και την οικονομική ευρωστία της χώρας.

Η περιβαλλοντική οργάνωση διενεργεί για δωδέκατη φορά την έρευνα. Στόχος είναι να λειτουργήσει προειδοποιητικά, ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ένα από τα συμπεράσματα πάντως στα οποία καταλήγει στην έκθεσή τηςη Germanwatch είναι ότι οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο. Οι εννέα στις δέκα χώρες που επλήγησαν το χρονικό διάστημα μεταξύ1996 και 2015 ήταν οι αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 23η θέση μετά τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Για τη Γερμανία οι υλικές ζημίες από το 1996 υπολογίζονται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

πηγή:dw.comv


Πηγή: hitandrun.gr