Φόρους ρεκόρ καλείται να πληρώσει η Apple – Καμπάνα Κομισιόν 13 δισ. ευρώ - Ειδήσεις Pancreta

Πόσο άνω των 13 δισ. καλείται να καταβάλει στην Ιρλανδία ο αμερικανικός κολοσσός της Apple σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν ζητά από την εταιρεία να πληρώσει τους οφειλόμενους φόρους συν τους τόκους για τη χρονική περίοδο 2003-2014 που επωφελήθηκε από την προκλητικά χαμηλή φορολογική κλίμακα στη χώρα.

Για πολιτικά υποκινούμενη απόφαση έκανε λόγο η Apple που δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση.

Η εταιρεία – σύμφωνα με τους Financial Times- θα πρέπει τώρα να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ φόρους στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κομισιόν να επαναπροσδιορίσει τα όρια της φοροαποφυγής στην Ε.Ε. από τις μεγάλες πολυεθνικές.

Η απόφαση 130 σελίδων είναι αποτέλεσμα έρευνας τριών ετών στους ισχυρισμούς ότι δύο φορολογικές διευθετήσεις του Δουβλίνου παραβίασαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, χορηγώντας στην Apple προνόμια που δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλες εταιρείες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε την τελική απόφαση στην Κομισιόν το πρωί της Δευτέρας, ξεκινώντας μία διαδικασία fast track, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές.

Για την απόφαση αυτή, αναμένεται βεβαίως να καταθέσουν έφεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τόσο η Apple όσο κι η Ιρλανδία, που αρνούνται ότι έκαναν μία παράνομη ενέργεια.

Η έρευνα αυτή έχει κορυφώσει την ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, με τις αμερικανικές αρχές να παροτρύνουν τις ευρωπαϊκές να κλείσουν τον φάκελο, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι έχει εξελιχθεί σε μία «υπερεθνική φορολογική αρχή», η οποία απειλεί τις διεθνείς συμφωνίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα τους Financial Times, πηγή προσκείμενη στην Κομισιόν ανέφερε ότι η Apple θα πρέπει τώρα να επαναπροσδιορίσει τους λογαριασμούς της, καθώς η ίδια η εταιρεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μία τέτοια απόφαση από τις Βρυξέλλες θα έχει ουσιαστική επίπτωση στα οικονομικά της.

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές εξέτασαν πώς η Apple κατέβαλε φόρους λιγότερο από 1% στις ευρωπαϊκές πωλήσεις, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 12,5% που φορολογεί το Δουβλίνο τα επιχειρηματικά κέρδη.


Πηγή: tribune.gr