12 προϊόντα και εφαρμογές του «αύριο» με αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών - Ειδήσεις Pancreta

Μετά από ένα δημιουργικό 24ωρο και τη συμμετοχή 12 ομάδων ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος εθνικός επιχειρηματικός διαγωνισμός ActInSpace (ένας συνδυασμός hackathon και startup contest) που διοργάνωσε το si-Cluster στις 20-21 Μαΐου στο α2-innohub.

Νέοι επιστήμονες, μηχανικοί, προγραμματιστές και νέοι επαγγελματίες, δημιούργησαν μοναδικές λύσεις και προϊόντα με τη χρήση διαστημικών δεδομένων, διεκδικώντας μια θέση στον διεθνή τελικό στην Τουλούζη στις 29 Ιουνίου.

Το έναυσμα δόθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου από τον Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster. Ακολούθως, την έναρξη του διαγωνισμού τίμησαν με χαιρετισμό ο πρωτοπόρος ερευνητής και παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκός επιστήμονας Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, επίτιμος Διευθυντής στο Applied Physics Laboratory του πανεπιστημίου Johns Hopkins, και ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός, General Director του Corallia και ένθερμος υποστηρικτής της επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες υποστηρίχτηκαν από διακεκριμένους μέντορες τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό χώρο και δημιούργησαν τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικά σχέδια,  τα οποία παρουσίασαν σε ειδική τελετή στα μέλη της επιτροπής μετά από 24 ώρες.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν ήταν οι MaGOS, Hermes, Drone2ship, Smart Weather Balloon, Orion και Uranus. Η ομάδα MaGOS είναι η ελληνική νικήτρια ομάδα που έλαβε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Τουλούζη, ευγενική χορηγία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διεθνή τελικό. Το προϊόν που ανέπτυξε είναι ένα «μαγνητικό χέρι» (wearable) που θα μπορεί να μεταφράζει τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας που κάνουν χρήση της νοηματικής, με τη βοήθεια smartphone εφαρμογής.

Άλλα προϊόντα και λύσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνικού ActInSpace με την αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων, ήταν εφαρμογή για απεικόνιση μηνυμάτων στον νυχτερινό ουρανό μέσω μικροσκοπικών δορυφόρων, εφαρμογή για τον εντοπισμό θέσης ακριβείας μέσω κινητών τηλεφώνων για απεγκλωβισμό ανθρώπων, δημιουργία αερο-οχήματος για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για διάσωση ανθρώπων και παροχή ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές, «έξυπνα μπαλόνια» για τη μετάδοση μετεωρολογικών δεδομένων ακριβείας κ.ά.

Η νικήτρια ομάδα MaGos θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό του ActInSpace με έπαθλο μια πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με το αεροσκάφος όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της Novespace και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί στη θερμοκοιτίδα του si-Cluster στο 2-innohub, τη μοναδική θερμοκοιτίδα στην Ελλάδα με πιστοποίησης EU|BIC. Επιπλέον, όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο ActInSpace, ανεξαρτήτως διάκρισης, μπορούν να διεκδικήσουν ένα Voucher αξίας 100.000€ για δορυφορικά δεδομένα από την Airbus Defence and Space, καθώς και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους και τη δημιουργία της δικής τους start-up.

Τα μέλη της νικήτρια ομάδας MaGos, Γρηγόρης Αγριόπουλος και Γιώργος Προφητηλιώτης, μετά τη διάκρισή τους είπαν: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι τόσο για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό όσο και για την κατάκτηση της 1ης θέσης. Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός και όλες οι ομάδες είχαν ιδιαίτερα καινοτόμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ο χρόνος ήταν πιεστικός και σε ανάγκαζε να είσαι περισσότερο δημιουργικός. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και οι διοργανωτές έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να νιώσεις φιλόξενα και άνετα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι παρείχαν σημαντική βοήθεια και δίχως αυτούς δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Στον τελικό της Τουλούζης ευελπιστούμε ότι με θετική ενέργεια, διάθεση, πείσμα και εργατικότητα μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμα και την 1η θέση» και συνέχισαν αναφορικά με τα επόμενα σχέδια της ομάδας λέγοντας «ότι ο διαγωνισμός δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν συνεχίσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε προσεχώς να συστήσουμε τη δική μας εταιρεία και με τη βοήθεια και τη συμβολή του Corallia και του si-Cluster, να προσπαθήσουμε για τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος, από το να ανοίξουμε τα φτερά μας στον κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας».

H Γιούλη Μεγαγιάννη, μέλος της ομάδας διαχείρισης του si-Cluster και υπεύθυνη διοργάνωσης, ανέφερε: «Η εμπειρία του διεθνούς διαγωνισμού ActInSpace, που για πρώτη φορά διοργάνωσε στην Ελλάδα το si-Cluster, ήταν συναρπαστική τόσο για τις συμμετέχουσες ομάδες, όσο και για όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του. Σε ένα διάστημα 24 ωρών δημιουργήθηκαν καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές, που αποτελούν έτοιμες λύσεις για την αγορά, αναδεικνύοντας το ταλέντο και την όρεξη των νέων επιστημόνων της χώρας και την ανάγκη τους να «επιχειρήσουν» καινοτομώντας. Το si-Cluster μέσα από τις δράσεις που υλοποιεί έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της καινοτομικής δραστηριότητας από νέους ανθρώπους, καθώς και τη διασύνδεση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου με τα οφέλη και τη χρησιμότητα των διαστημικών τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή».

O εθνικός διαγωνισμός του ActInSpace υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό του Corallia, φορέα συντονιστή του si-Cluster με την ευγενική χορηγία των μελών του si-Cluster: Alma Technologies, ESS, Planetek Hellas, GET και Prisma Electronics, την υποστήριξη της ΕΒΙΔΙΤΕ, του IEEE SB NTUA και του IEEE SB University of Patras, και την υλικό-τεχνική υποστήριξη των εταιρειών Coca-Cola 3E, Red Bull, e-food, 7L International, EY ZHN, Printfair, We Mag, Lancom, Taxibeat. To ΑctInSpace, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 26 πόλεις παγκοσμίως, με κεντρικούς διοργανωτές την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France και διεθνείς υποστηρικτές την Airbus Defence and Space, την Airfrance/KLM και τη Novespace.


Πηγή: typosthes.gr