Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς με περισσότερους από 300 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, η Μεσόγειος, κινδυνεύει λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που συνεχώς εντείνεται.
Το 2023 είναι πλέον πιο πιθανό να είναι το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές στα μέσα του 1800 και το κύμα καύσωνα της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Η νότια Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν πρωτοφανή καύσωνα διαρκείας και οι αγαπημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί αποδείχθηκαν επισφαλείς, με καταστροφικές πυρκαγιές να σαρώνουν δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.
Χιλιάδες άνθρωποι στις παραλίες, δεκάδες παιδιά σε βάρκες εκκένωσης – το σκηνικό πανικού, με κατοίκους και τουρίστες να προσπαθούν να φύγουν από τα πύρινα μέτωπα με κάποια υπάρχοντά τους στις πλάτες τους, έκανε τον γύρο του κόσμου τον φετινό Ιούλιο.
Οι καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο θα είναι όλο και λιγότερο ελκυστικές, καθώς η περιοχή αποτελεί θερμαντική εστία, καθώς θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η λεκάνη της Μεσογείου είναι ένα παγκόσμιο hotspot θερμότητας, όπως έγραψε προ ημερών ο Guardian.
Ενώ ο κόσμος είναι περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου θερμότερος συγκριτικά με τη δεκαετία του 1970, η περιοχή έχει ήδη ανέβει κατά 1,5 C και βρίσκεται σε πορεία για 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα – ή και 5 βαθμών Κελσίου στο χειρότερο σενάριο των επιστημόνων).
Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συχνότεροι καύσωνες δεν είναι η μόνη πρόκληση. Η πλειοψηφία των κλιματικών μοντέλων συμφωνούν ότι στα περισσότερα μέρη του κόσμου, η θερμοκρασία θα σημαίνει και υγρασία – αλλά όχι στη Μεσόγειο, όπου οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 10% και 60%.
Ο τουρισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις οικονομίες της Μεσογείου – ο τομέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ στην Ελλάδα και το 12% στην Ισπανία.
Σύμφωνα με πρόσφατο σημείωμα της Moody’s, «οι καύσωνες μπορεί να μειώσουν μακροπρόθεσμα την ελκυστικότητα της Νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι, γεγονός που θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες δεδομένης της σημασίας του τομέα».
Βουνά, όχι παραλίες
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, ο εγχώριος ορεινός τουρισμός αυξάνεται, προσελκύοντας ανθρώπους από το ζεστό και υγρό Μιλάνο και τη Ρώμη εκεί όπου ο αέρας είναι πιο δροσερός – ακόμη και αν το χιόνι εξαφανίζεται.
Η Κίνα, επενδύει σε ορεινά θέρετρα με στόχο να προσφερθούν δροσερότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως η επαρχία Τζιλίν της βόρειας Κίνας, για τους κατοίκους των μεγαλούπολεων όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη που ζεσταίνονται.
Ορισμένες ορεινές χώρες είναι απίθανο να αδράξουν την ευκαιρία, επειδή δεν θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Η Νορβηγία εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τουριστικού φόρου.
Πηγή: tvxs.gr