Ο κόσμος αλλάζει. Τα πάντα γίνονται "έξυπνα"; - Ειδήσεις Pancreta
O κόσμος αλλάζει, και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Ο λόγος για τις κοσμογονικές αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στις ψηφιακές επικοινωνίες και οι οποίες θα επηρεάσουν κυριολεκτικά τα πάντα.

Οι αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει σε άλλες χώρες πηγάζουν από το Internet of Things, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, που με απλά λόγια σημαίνει ότι κάθε συσκευή που υπάρχει γύρω μας θα έχει τη δυνατότητα να δικτυώνεται με το διαδίκτυο ή τοπικά δίκτυα, καθώς και με άλλες συσκευές και ταυτόχρονα με το έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smart phone). Προϋπόθεση για την ανάπτυξη του Internet of Things, είναι η ανάπτυξη της νέας γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών, της πέμπτης γενιάς (5G), που θα επιτρέπει δικτύωση συσκευών και διαδικτύου σχεδόν σε χρόνο real time.

Εταιρείες, φορείς και κράτη επενδύουν, ήδη, τεράστια ποσά για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το διαδίκτυο των πραγμάτων μπορεί να δημιουργήσει έως το 2021 αξία περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα έσοδα, εξοικονόμηση πόρων και κέρδος από την βελτίωση στην παραγωγικότητα.

Εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στο πρόσφατο Mobile World Congress που έγινε στη Βαρκελώνη, κάνουν λόγο για αριθμό συνδρομών κινητής τηλεφωνίας που θα ξεπερνά, πλέον, τον πληθυσμό της Γης και για τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δικτυωμένες συσκευές έως το 2020! Από τις πιο απλές συσκευές, που είναι τα κινητά τηλέφωνα, μέχρι κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στο σπίτι μας, όπως ψυγείο, κουζίνα, πόρτες, παράθυρα, θερμοσίφωνες αλλά και τα αυτοκίνητα, τα πλοία, οι στάσεις, ακόμη οι φάρμες και τα ζώα!
 
Δικτυωμένα σπίτια
 
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το «έξυπνο» σπίτι, η «έξυπνη» στάση, η «έξυπνη» πόλη, το «έξυπνο» νοσοκομείο, το «έξυπνο» αυτοκίνητο, η «έξυπνη» φάρμα! Όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, υπάρχουν παντού αισθητήρες που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από παντού και προς παντού με αποτέλεσμα όλα να πραγματοποιούνται αυτόματα.
 
Το «έξυπνο» δικτυωμένο αυτοκίνητο βρίσκει αυτόματα το φθηνότερο βενζινάδικο, η πληρωμή γίνεται άμεσα από το ενσωματωμένο στον πίνακα ελέγχου ψηφιακό πορτοφόλι του κατόχου του, η θέση πάρκινγκ εντοπίζεται, επίσης αυτόματα, οι αισθητήρες στις ρόδες του αυτοκινήτου εντοπίζουν τυχόν λάδια και λακκούβες στον δρόμο και δίνουν ενημέρωση στα αυτοκίνητα που ακολουθούν αλλά και στο κέντρο της τροχαίας.
Η δικτυωμένη φάρμα με τους αισθητήρες και τα επανδρωμένα εναέρια συστήματα (drοnes) δίνουν άμεσα ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες, για την πορεία των καλλιεργειών, πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί, για το πότε τα ζώα πρέπει να βγουν για βοσκή κ.λπ.
 
Το έξυπνο σπίτι ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, αυτόματα θερμοκρασίες, φωτισμό, στέλνει απευθείας παραγγελίες από το ψυγείο στο σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχει λάβει, αισθητήρες στους τοίχους του σπιτιού εντοπίζουν υγρασία και μούχλα πριν εμφανιστεί και στέλνουν σήμα στον υδραυλικό που είναι δικτυωμένος με το σπίτι.
 
Όλα αυτά - και εκατοντάδες ακόμη - υπάρχουν και εφαρμόζονται είτε σε πιλοτική μορφή είτε, σε μερικές περιπτώσεις, και σε εμπορική και έως το 2020 θα κάνουν μαζικά την εμφάνιση τους.
Αλλάζουν, λοιπόν, τα πάντα και ταχύτατα! Αλλάζουν τα επαγγέλματα, καταργούνται ορισμένα, έρχονται νέα, αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα, μεταβάλλεται ριζικά το επιχειρείν, αλλάζει ακόμη περισσότερο η ανθρώπινη επικοινωνία, οι ανθρώπινες συμπεριφορές.
Μένει το συναίσθημα. Θα βρεθεί, άραγε, εφαρμογή για να το προστατεύσει;

Πηγή: ered.gr