Ένα διασκεδαστικό και επιμορφωτικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, που φτάνει μέχρι και 22 εκατομμύρια χρόνια πίσω, θα μπορούν σύντομα να κάνουν, και μάλιστα δωρεάν, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα ταξίδι με προορισμό την περιοχή του Αιγαίου και με μέσο το πρώτο επιτραπέζιο παιχνίδι για την γεωλογική και βιολογική εξέλιξή του, το οποίο σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πλέον είναι πραγματικότητα.
Το παιχνίδι, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η βιολόγος και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Εκπαίδευσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Ιάσμη Στάθη, καλύπτει ένα χρονοδιάγραμμα που ξεκινά πριν από 22 εκατομμύρια χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα. Τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου μπορούν παίζοντας και διασκεδάζοντας να μαθαίνουν για την εξέλιξη του Αιγαίου, για τα μεγάλα γεωλογικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την περιοχή όπως είναι σήμερα και για τα εμβληματικά είδη οργανισμών που έζησαν σε αυτήν και που σήμερα έχουν εξαφανιστεί, όπως είναι το δεινοθήριο της Κρήτης.
«Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι οι ξηρές, όπως τις ξέρουμε σήμερα, δεν ήταν πάντα έτσι, και ότι οι μορφές ζωής στη γη μεταβάλλονται στο πέρασμα του χρόνου. Ο πλανήτης μας υπήρχε και θα υπάρχει για πολύ ακόμα, αλλά η ζωή πάνω του αλλάζει: είδη εξαφανίζονται και άλλα παίρνουν τη θέση τους και εξελίσσονται, μέσα σε ένα αέναο κύκλο εξαφανίσεων και ειδογενέσεων», εξήγησε η ίδια.
Το παιχνίδι, όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει να παίζεται δοκιμαστικά σε ορισμένα σχολεία, με πρώτο το Γυμνάσιο της Νεάπολης Λασιθίου, όπου έγινε δεκτό από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της πρώτης τάξης με μεγάλο ενδιαφέρον. Από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την κ. Στάθη, το παιχνίδι θα διατίθεται σε ελληνόφωνη και αγγλόφωνη έκδοση δωρεάν ανά τον κόσμο στα σχολεία, καθώς οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν διαδικτυακά να κατεβάζουν και να τυπώνουν τα αρχεία pdf, ώστε να εντάσσουν το παιχνίδι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στα σχέδια του Μουσείου, ακόμη, είναι αυτό να τυπωθεί και να διατίθεται και εμπορικά από το πωλητήριο της Έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το παιχνίδι σχεδίασαν ο γεωλόγος, Χαράλαμπος Φασουλάς και οι βιολόγοι Ιάσμη Στάθη και Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Χαρκούτση. Αποτελεί δε την πρώτη από τις τρεις δραστηριότητες με γενικό τίτλο “Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας”, που χρηματοδοτήθηκαν από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας της Εξελικτικής Βιολογίας (ESEB Outreach Initiative Fund), που υλοποιούνται και θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Πηγή: ertnews.gr