Copyright: pexels
Πραγματικότητα αποτελεί πλέον το ηλεκτρονικό διαζύγιο, το οποιο αναμένεται να γλυτώσει από γραφειοκρατία και ταλαιπωρία πολλά ζευγάρια που επιθυμούν τη συναινετική λύση του γάμου τους.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τίθεται αυτόματα σε ισχύ, η διαδικασία έκδοσης του άυλου συναινετικού διαζυγίου θα διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).
Η διαδικασία για το ηλεκτρονικό διαζύγιο εξπρές θα μπορεί να ολοκληρώνεται εντός δέκα ημερών από την έγκριση του συμφωνητικού λύνοντας τα χέρια, αλλά και το ...γάμο αρκετών ζευγαριών που έχουν συναποφασίσει να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Αλλωστε υπολογίζεται ότι από τα διαζύγια που εκδίδονται ετησίως στην Ελλάδα, ποσοστό 70% έως 75% είναι συναινετικά και κατά συνέπεια στο εξής θα μπορούν να εκδίδονται και ηλεκτρονικά.
Για την υποβολή αιτήματος και την εκκίνηση της διαδικασίας απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων – χρηστών επιλέγοντας έναν εκ των τριών τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν πρόκειται για δικηγόρο, συμβολαιογράφο ή αντισυμβαλλόμενο μέρος.
Ειδικότερα, την διαδικασία εκκινεί ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος συνδέεται στην εφαρμογή μέσω κωδικών «PORTAL OLOMELEIA» και ύστερα από την επιτυχή είσοδό του στην εφαρμογή, είτε λαμβάνει γνώση των υποθέσεων που έχουν ήδη περαιωθεί είτε, δημιουργεί νέα υπόθεση, επιλέγοντας μεταξύ των αντίστοιχων πεδίων.
Τα στοιχεία του δικηγόρου που εισέρχεται στην εφαρμογή, επιλέγοντας την «δημιουργία νέας υπόθεσης», εκκινώντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία, αντλούνται αυτομάτως από το «Portal Olomeleia» και είναι τα εξής: Α.Φ.Μ., Α.Μ. Δικηγορικού Συλλόγου, Όνομα, Επίθετο, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Ο δικηγόρος καταχωρεί τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό Ληξιαρχείου που το εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά, δύναται να καταχωρεί είτε τα Α.Φ.Μ., είτε τους Α.Μ.Κ.Α. των δύο συζύγων και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων.
Μετά την εκκίνηση της διαδικασίας, η εφαρμογή ανακτά αυτόματα τα εξής στοιχεία από το Μητρώο Πολιτών:
-
όνομα και επώνυμο κάθε συζύγου, τους Α.Φ.Μ. και Α.Μ.Κ.Α. αυτών,
-
το είδος του γάμου, όπως προκύπτει από την αυτόματη λήψη της ενεργής ληξιαρχικής πράξης γάμου και
-
τον αριθμό των τέκνων που τυχόν έχουν οι σύζυγοι, καθώς και τα στοιχεία τους, μέσω αυτόματης λήψης πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.
Ο δικηγόρος που εκκινεί την ηλεκτρονική διαδικασία καταχωρεί υποχρεωτικά στην εφαρμογή το τελικό σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής και τα στοιχεία του συμβολαιογράφου, επιλέγοντάς τον από τη λίστα των συμβολαιογράφων, καθώς επίσης τον Α.Φ.Μ. και την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αντιδίκου δικηγόρου.
Μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων στοιχείων είτε αποθηκεύει προσωρινά την υπόθεση, είτε προχωρά σε οριστική υποβολή της αίτησης. Στη συνέχεια οι δύο δικηγόροι, οι δύο σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος, λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την εκκίνηση της διαδικασίας. Ειδικότερα δε, ο αντίδικος δικηγόρος ενημερώνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να εισέλθει στην εφαρμογή και να επιβεβαιώσει όλα τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη προς γνώση τους.
Διαφορετικά, ο αντίδικος δικηγόρος προχωρεί και μέσω κωδικών «Portal Olomeleia», επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, εισάγει τα επιπλέον στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης, εγκρίνει το καταχωρημένο από τον δικηγόρο τελικό σχέδιο και είτε απορρίπτει είτε επιβεβαιώνει το περιεχόμενό του. Σε περίπτωση που αποδεχθεί τα υποβαλλόμενα στοιχεία καταχωρεί τα στοιχεία του, ώστε να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη. Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε εκ των δύο δικηγόρων, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα μέρη προς ενημέρωση.
Πότε εισέρχονται οι σύζυγοι στην εφαρμογή
Σε επόμενο στάδιο, οι σύζυγοι εισέρχονται στην εφαρμογή, μέσω κωδικών taxisnet και λαμβάνουν γνώση του εγκεκριμένου, από αμφότερους τους δικηγόρους, σχεδίου ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο εγκρίνουν ή απορρίπτουν. Σε περίπτωση έγκρισης του περιεχομένου του συμφωνητικού, μέσω επιβεβαίωσης, οι σύζυγοι εισάγουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την σύνταξη της πράξης. Μόλις και οι δύο σύζυγοι εγκρίνουν το συμφωνητικό, αποστέλλεται σε όλα τα μέρη (δικηγόροι, σύζυγοι, συμβολαιογράφος) ηλεκτρονική ενημέρωση για την συναίνεση των συζύγων, οπότε και σηματοδοτείται η εκκίνηση της δεκαήμερης προθεσμίας.
Στο σημείο αυτό, η διαδικασία μπορεί να ακυρωθεί με πρωτοβουλία οποιουδήποτε μέρους, εισάγοντας υποχρεωτικά και τον λόγο ακύρωσης, οπότε και αποστέλλεται ηλεκτρονική ενημέρωση σε όλα τα μέρη.
Μετά την πάροδο των δέκα ημερών, προθεσμία η οποία εκκινεί από την ημέρα που οι σύζυγοι ενέκριναν το σχέδιο που επεξεργάστηκε και καταχωρήθηκε από τους δικηγόρους, ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα μέρη δεν δύναται να υπαναχωρήσουν μέσω της εφαρμογής. Διατηρούν όμως το δικαίωμα υπαναχώρησης κατόπιν συνεννόησης με τον συμβολαιογράφο. Κατόπιν αυτού, όλα τα μέρη, ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την παρέλευση της προθεσμίας.
Εάν σε διάστημα τριων μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας τα εμπλεκόμενα μέρη αδρανήσουν, η υπόθεση που έχει δημιουργηθεί ακυρώνεται αυτόματα μέσω της εφαρμογής και η διαδικασία πρέπει να επανεκκινήσει από την αρχή.
Η οριστική λύση του γάμου
Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον τα μέρη συνεχίσουν τη διαδικασία, εισέρχεται στην εφαρμογή ο συμβολαιογράφος που επεξεργάζεται το τελικό συμβολαιογραφικό έγγραφο λύσεως γάμου, το οποίο μπορεί να «κατεβάσει» σε ψηφιακή μορφή.
Την τελική συμβολαιογραφική πράξη μπορούν να εγκρίνουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, μέσω της εφαρμογής, είτε να την υπογράφουν εκτός της εφαρμογής δια ζώσης ιδιοχείρως, είτε με ηλεκτρονική υπογραφή ισοδύναμη της ιδιόχειρης (εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή).
Ο συμβολαιογράφος τηρεί στο αρχείο του το υπογεγραμμένο φυσικό ή εγκεκριμένο ψηφιακό έγγραφο. Μέχρι και τη στιγμή που η συμβολαιογραφική πράξη θα εγκριθεί και από τους δύο αντίδικους, δύναται να ακυρώνεται η διαδικασία από τον συμβολαιογράφο.
Εφόσον εγκριθεί η συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο, επιλέγοντας και επιβεβαιώνοντας την επιλογή του, εισάγοντας τον αριθμό της συμβολαιογραφικής πράξης και την ημερομηνία σύνταξής της. Κατά το στάδιο αυτό, απαγορεύεται να ακυρωθεί η διαδικασία.
Η εφαρμογή θα αποστέλλει την τελική συμβολαιογραφική πράξη στις θυρίδες των δύο πολιτών της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Oι σύζυγοι, οι δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν ηλεκτρονική ενημέρωση για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας.
Σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, οι σύζυγοι ενημερώνονται ηλεκτρονικά προκειμένου να προβούν σε Πνευματική Λύση του γάμου. Στην περίπτωση αυτή ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης του γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία έκδοσής της, την αρμόδια Μητρόπολη και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα όλων των υποθέσεων που ακυρώθηκαν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, προβλέπεται ότι θα διαγράφονται αυτομάτως. Η συμβολαιογραφική πράξη που λύει τον γάμο, διατηρείται στην θυρίδα ως δημόσιο έγγραφο, το οποίο τηρείται και στο αρχείο του συμβολαιογράφου ως δημοσίου λειτουργού.
Πηγή: ethnos.gr