Τί κι αν χάθηκαν 19 ζωές και προκλήθηκε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της Βραζιλίας; Ο καπιταλισμός... «δεν έχει αδιέξοδα»
Σε εξωδικαστικό «κουκούλωμα», ουσιαστικά, μιας ανθρώπινης και περιβαλλοντικής τραγωδίας παραπέμπει η συμφωνία μεταξύ της «Samarco Mineracao SA [SAMNE.UL]» και της βραζιλιανικής κυβέρνησης για καταβολή 20 δισεκατομμυρίων ρεάλ (5 δισ. δολάρια) σε ένα διάστημα πάνω από 15 χρόνια για τον χείμαρρο τοξικής λάσπης και μεταλλευτικών αποβλήτων που καταπλάκωσε στις 5 Νοεμβρίου του 2015 ένα χωριό στη νοτιοανατολική Βραζιλία, αφήνοντας πίσω του 19 νεκρούς, φτάνοντας στον Ατλαντικό Ωκεανό και προκαλώντας την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας…
Σύμφωνα με το Reuters, η «Samarco», μια κοινοπραξία μεταξύ της βραζιλιάνικης «Vale» (VALE5.SA) και της αυστραλιανής «BHP Billiton» (BLT.L), θα καταβάλει 4,4 δισ ρεάλ τα επόμενα τρία χρόνια, μετά από συμφωνία που θα υπογραφόταν χθες, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος δεδομένου ότι οι πληροφορίες δεν είχαν ακόμη κοινοποιηθεί. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί αργότερα.
Η συμφωνία έρχεται μετά την ανακοίνωση της «Vale» για καθαρές ζημιές ύψους 8.570.000.000 δολαρίων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, τις χειρότερες στην ιστορία της, ενώ η «BHP» κατέγραψε τις πρώτες της απώλειες, μέσα σε περισσότερα από 16 χρόνια, για το τελευταίο εξάμηνο του περασμένου χρόνου.
Ο τοξικός, φονικός χείμαρρος προκλήθηκε από έκρηξη και κατάρρευση φράγματος, αποκαλύπτοντας σειρά από λάθη στην εξόρυξη αλλά και στις περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές, σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, προκαλώντας συζητήσεις στο βραζιλιανικό Κογκρέσο για «σκληρότερους ελέγχους εξόρυξης».
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ακόμη ένα καπιταλιστικό έγκλημα που προκύπτει από τον στόχο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, ακόμη και όταν αυτό αφορά σε μέτρα ασφαλείας για τις ανθρώπινες ζωές και την φύση,
Η βραζιλιάνικη αστυνομία στην πολιτεία Minas Gerais προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε κατηγορίες για φόνο εναντίον έξι στελεχών της «Samarco» και ενός εργολάβου για τους θανάτους που προκλήθηκαν από την έκρηξη.
Η εξέλιξη της υπόθεσης αρχίζει να «σκιαγραφείται»: Θα την «πατήσουν» προσωποποιημένα μερικά εταιρικά στελέχη και οι εταιρείες θα την «σκαπουλάρουν» με ευνοϊκούς, μακροπρόθεσμους όρους, σε σχέση με την καταστροφή που προκάλεσαν.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας, η τοξική λάσπη αφού διέσχισε 650 χιλιόμετρα σε 17 ημέρες μέσω του ποταμού Ρίο Ντότσε έφτασε στις ακτές της Ρεζένσια, στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο.
Ένα φράγμα 9 χιλιομέτρων υψώθηκε προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να καθαρίσει ο ποταμός.
Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι είναι χωρίς νερό και χιλιάδες ζώα έχουν σκοτωθεί.
Αλλά «δεν βαριέσαι»… Business as usual…
Πηγή: toperiodiko.gr