Συνεργασία για την δημιουργία «Cluster υδρογόνου στην Κρήτη» - Ειδήσεις Pancreta

«Πρακτικές εφαρμογές του υδρογόνου μπορούν να υλοποιηθούν στο νησί μας, στην Κρήτη, όπως είναι: Πρατήρια Υδρογόνου κατά μήκος του νέου ΒΟΑΚ, σε λεωφορεία ΚΤΕΛ αστικά και υπεραστικά, σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στο μεγάλο στόλο των rent a car, στη λειτουργία Βιοτεχνικών Επιχειρηματικών Πάρκων με ενέργεια από υδρογόνο, στα Λιμάνια της Κρήτης, στο Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι», ανέφερε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης στο 5ο Κρητικό Συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Κρήτης.

Επίσης τόνισε ότι: «H Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση των εναλλακτικών καυσίμων, ειδικά για το υδρογόνο. Η Κρήτη διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νέες υποσχόμενες φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες όπως η αξιοποίηση της χρήσης υδρογόνου. Προϋπόθεση όμως ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η προτεραιοποίηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στην ενεργειακή μας ατζέντα».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών αρχών, ινστιτούτα, στελέχη της βιομηχανίας και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την ενέργεια, τη ναυτιλία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο  επίκεντρο του Συνεδρίου ήταν το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης και ο ρόλος που μπορεί να έχει το νησί στην εθνική ενεργειακή πολιτική.

Ο Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε ότι: η ιστορία ανέδειξε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ανέπτυξε συναφή δραστηριότητα στο παρελθόν. Ίσως γιατί δεν είχε την κρίσιμη μάζα, ίσως διότι δεν της δόθηκε η δυνατότητα και η αρμοδιότητα. Όμως σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδεύοντας προς το μέλλον, αποκτά τη δυνατότητα αυτή και την εδραιώνει:

  • Ενδιαφέρεται για την προέλευση των καυσίμων
  • Ανησυχεί για το περιβαλλοντικό κόστος των καυσίμων: κατά την εξόρυξή τους και κατά την κατανάλωσή τους
  • Ενδιαφέρεται για την κοινωνική αποδοχή των εναλλακτικών καυσίμων
  • Και για την διεύρυνση της χρήσης των καυσίμων που συνδέονται με τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ολοκλήρωσε την εισήγηση του παροτρύνοντας «να συνεργαστούμε όλοι μαζί – εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Επιστήμονες - υπηρεσίες – πολίτες / καταναλωτές για τον κοινό αυτό στόχο προς την κλιματική ουδετερότητα των περιοχών μας και να δημιουργήσουμε ένα (συνεργατικό μηχανισμό) cluster Υδρογόνου που θα δώσει περιεχόμενο στην Αλυσίδα Αξίας του Υδρογόνου στην Κρήτη». 


Πηγή: pancreta.gr