Μήπως σας έχει συμβεί να κανονίσετε ένα ραντεβού με κάποιον ή κάποια που γνωρίσατε online, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν έμοιαζε καθόλου με τις περιγραφές του; Δεν ξέρουμε αν σας παρηγορεί αλλά δεν είστε οι μόνοι…
Αν υπάρχει ένα μέρος στο οποίο λέει κανείς ευκολότερα ψέματα, τότε αυτό είναι αναμφίβολα το Διαδίκτυο.
Ψέματα για τα πάντα: για τις σκέψεις, τις ικανότητες, τις εμπειρίες, τις προτιμήσεις, την εξωτερική εμφάνιση, την ηλικία, την ταυτότητα.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το Ίντερνετ επιτρέπει στη φαντασία να οργιάσει, αφού οι χρήστες είναι προστατευμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους. Η διαδικτυακή επικοινωνία άλλωστε χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα, τον αυθορμητισμό και την επιθυμία της προσοχής και του εντυπωσιασμού των άλλων…
Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, το σίγουρο είναι ότι όλοι λένε ψέματα όταν επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις είναι οι λόγοι που εξηγούν αυτήν τη συμπεριφορά:
1. Πρώτα από όλα, η προστασία που παρέχει η οθόνη του υπολογιστή κάνει πιο εύκολο για τους χρήστες να ξεπεράσουν το κατώφλι της ντροπής. Στην online επικοινωνία, δεν υπάρχει κατά πρόσωπο αντιμετώπιση, αλλά ούτε και μεσολάβηση. Έτσι, είναι πιο εύκολο να βγουν στην επιφάνεια πολύ περισσότερα στοιχεία από συναισθηματικής άποψης σε σχέση με όσα θα έβγαιναν σε μία παραδοσιακή συζήτηση.
2. Σε δεύτερη φάση, μπαίνει στη μέση ο ναρκισσισμός που οδηγεί τον καθένα να προσπαθεί συνεχώς να φανεί πιο ωραίος ή πιο άσχημος, αλλά σε κάθε περίπτωση ξεχωριστός.
3. Κι αν οι παραπάνω δύο λόγοι έχουν να κάνουν με μία κοινή και σχετικά ασυναίσθητη συμπεριφορά, τότε σε ό,τι αφορά τον τρίτο θα πρέπει να γίνει ο εξής διαχωρισμός: στο Διαδίκτυο, πέρα από τους παθολογικούς ψεύτες (όπου υπάρχει πραγματική διαταραχή της προσωπικότητας), συναντάει κανείς και τους επαγγελματίες ψεύτες, αυτούς που συνειδητά χρησιμοποιούν τα ψέματα για να επωφεληθούν σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Πηγή: invitromagazine.gr