Τέταρτη στη λίστα με τις πιο διαβρωμένες ακτογραμμές της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, με το 28,6% της ακτογραμμής να έχει υποστεί διάβρωση.
Σύμφωνα τα όσα παρουσίασε την Τετάρτη, σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τη διάβρωση των ακτών ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας & καθηγητής Ωκεανογραφίας & Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σεραφείμ Πούλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ακτές της Κρήτης όπου το 65,8 % των παραλιών βρίσκεται υπό διάβρωση.
Εκεί έχει διαπιστωθεί μεγάλη οπισθοχώρηση της ακτογραμμής, δηλαδή απώλεια παράκτιας γης, σε διάφορα σημεία η οποία έχει συντελεστεί είτε φυσιολογικά , λόγω τοπικών γεωλογικών και θαλάσσιων διεργασιών όπως τεκτονική βύθιση, άνοδος στάθμης, κλιματική αλλαγή, είτε τεχνητά από τον άνθρωπο, όπως φράγματα ποταμών, τεχνικά έργα.
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών είναι περιβαλλοντολογικό αλλά και κατά κύριο λόγο οικονομικό, το οποίο στοιχίζει ακριβά στην περιβαλλοντολογική ισορροπία και στην οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα και με το Πολυτεχνείο Κρήτης, μόνο στα Χανιά, εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών, χάνονται 20 στρέμματα παραλίας ενώ κάθε τετραγωνικό εκμετάλλευσης της παραλίας, εισφέρει 10 ευρώ την ημέρα.
Σε άλλα σημεία της Κρήτης, η μεγαλύτερη οπισθοχώρηση των ακτών καταγράφεται στην Επισκοπή Ρεθύμνου στα 30 μέτρα, την περίοδο 1992 - 2007 και στην Πλάκα Λασιθίου τα 4,3 έως τα 10,3 μέτρα, την περίοδο 1945 -2014.
Όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης αφορούν είτε «σκληρές» ακτομηχανικές λύσεις, όπως βραχίονες, κυματοθραύστες, παράκτιους τοίχους κ.ά. είτε πιο «ήπιες» λύσεις όπως είναι ο εμπλουτισμός των παραλιών, η αλλαγή της παράκτιας κλίσης (υποθαλάσσιας) ή η σταθεροποίηση των αμμοθινών.
Πηγή: pancreta