Για τις νέες τάσεις στην έρευνα των Δασικών Πυρκαγιών, με τη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων τηλεπισκόπησης και μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής, που τέθηκαν στο 11ο διεθνές συνέδριο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Δασικές Πυρκαγιές, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στο ΜΑΙΧ με πρωτοβουλία της NASA, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Καθηγητής Χάρης Καλαϊτζίδης.
Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν να αποτιμηθεί ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στον πολλαπλασιασμό των δασικών πυρκαγιών.
Τα θέματα δηλαδή στα οποία επικεντρώθηκε το συνέδριο αφορούσαν τη σχέση μεταξύ των δασικών πυρκαγιών και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και τις νέες δυνατότητες που παρέχουν οι πρόσφατες αποστολές δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Sentinel) και η διαθεσιμότητα τεράστιων όγκων δεδομένων τηλεπισκόπησης στην ανίχνευση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών.
Η πιο άμεση και ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα μεσογειακά δάση αφορά στις δασικές πυρκαγιές
Η πιο άμεση και ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα μεσογειακά δάση αφορά στις δασικές πυρκαγιές. Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, καθώς και της έκτασης των καμένων εκτάσεων, ευνοείται από τις συνθήκες ξηρασίας, τις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως στις βορειότερες περιοχές της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία).
Πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η οποία παρουσιάστηκε μέσα από την νέα ενότητα του Οικοσκοπίου «Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές», έδειξε ότι αναμένεται να αλλάξει δραματικά ο χάρτης της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα. Μέσα από τους ενδεικτικούς χάρτες και τα σχεδιαγράμματα που παρουσιάζονται στο Οικοσκοπίο, ο χρήστης μπορεί να διαπιστώσει πως θα μεταβληθούν στο άμεσο μέλλον και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 2012-2050 και 2071-2100, εννέα παράμετροι που σχετίζονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές.
Ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρήματα είναι τα εξής:
Αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100.
Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100.
Προβλέπονται 30 επιπλέον ημέρες αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς ανά έτος, οι οποίες θα παρουσιαστούν κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας, από τη Θράκη μέχρι και την Κρήτη.
Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να συνοδεύεται από αύξηση των ξηρών ημερών. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Θεσσαλία, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη.
Το 11o διεθνές συνέδριο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Δασικές Πυρκαγιές, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL), έλαβε χώρα στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το ΜΑΙΧ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ερευνητικό κέντρο AMES της NASA και υποστηρίζεται και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Στο συνέδριο συμμετείχαν 60 ερευνητές από την Ευρώπη αλλά και από ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία και Λίβανο και παρουσιάστηκαν 43 εργασίες σχετικές με την παραπάνω θεματολογία. Επιπλέον, έγιναν παρουσιάσεις από κεντρικούς προσκεκλημένους ομιλητές, προερχόμενοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA – Pascal Lecomte), τo Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JRC/EC – Jesus San-Miguel-Ayanz), τη NASA (Vincent Ambrosia) και το Πανεπιστήμιο της South Dakota (David Roy).
Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν ερευνητές με πολυετή εμπειρία στο χώρο της χρήσης τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, οι οποίοι συμμετέχουν και σε συμβουλευτικές επιτροπές που καθορίζουν τις πολιτικές μεγάλων οργανισμών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η NASA και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε αναγνώριση συνεργιών και πιθανών συνεργασιών των δορυφορικών αποστολών των οργανισμών αυτών, καθώς και των παρόντων και μελλοντικών αναγκών σε δορυφορικά δεδομένα, ώστε να καθοριστούν αναλόγως τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών αποστολών. Ο απώτερος στόχος της σειράς αυτών των συνεδρίων που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, είναι πάντα η επικαιροποίηση των ερευνητικών επιτευγμάτων και η ανάπτυξη μεθοδολογιών που χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για την παραγωγή προϊόντων/εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κρατικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων.
Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Καλαϊτζίδης: ΕΔΩ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Άρτεμις Κατράκη
Πηγή: pancreta