«Όποιος πατήσει στο νησί τούτο νιώθει μυστηριώδη δύναμη, ζεστή, αγαθή, να διακλαδίζεται στις φλέβες του και τη ψυχή του να μεγαλώνει», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η Κρήτη έχει τον τρόπο να βλέπει στην καρδιά του επισκέπτη. Κι ένας απ' αυτούς τους τρόπους είναι το Ελαφονήσι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να το συναντήσετε και να μείνετε αδιάφοροι.
Η γοητεία του, η εξωπραγματική ομορφιά του, η ροζ απόχρωση στην άμμο από τα κοχύλια και τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά, αναδεικνύουν το Ελαφονήσι -την Καραϊβική της Κρήτης- σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
Το Ελαφονήσι δεν έχει μόνο σαγηνευτική ομορφιά.
Το νησί που είναι πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών από κάθε γωνιά της γης, κάθε χρόνο έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα, αφού σε αυτό τό το νησί μπορείς να φτάσεις… περπατώντας.
Το Ελαφονήσι βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων της Κρήτης.
Είναι ένα μικρό νησάκι που απέχει 200 μέτρα από την ακτή και ανάμεσα τους περικλείεται ρηχή λιμνοθάλασσα με βάθος το πολύ ενός μέτρου. Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να φτάσουν σ' αυτό δεν έχουν παρά να περπατήσουν στη θάλασσα.
Το Ελαφονήσι απέχει από την πόλη των Χανίων 75 χιλιόμετρα και για να φτάσετε σ' αυτό θα χρειαστείτε περίπου 1,5 ώρα.
Στο Ελαφονήσι υπάρχουν κάποιες βασικές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, αναψυκτήρια, όπου θα βρείτε κρύο νερό, αναψυκτικά και ελαφρύ φαγητό. Στην ανατολική πλευρά της παραλίας μπροστά στη λιμνοθάλασσα υπάρχουν οργανωμένες δομές για τους επισκέπτες.
Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα μετά από το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας, και φτάνοντας εδώ θα αντικρίσετε μια μεγάλη γυμνή έκταση που έχει διαμορφωθεί σαν χώρος στάθμευσης, λίγους σκονισμένους κέδρους και τα υπέροχα χρώματα της λιμνοθάλασσας.
Το Ελαφονήσι έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Μπορείτε να έρθετε με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο από τα Χανιά ή και μέσω θαλάσσης.
Ο δρόμος για το Ελαφονήσι είναι στενός και γεμάτος στροφές, ωστόσο η ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει.
Γιατί η άμμος είναι ροζ….
Υπεύθυνα για τη ροζ άμμο είναι τα σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα τα μικροσκοπικά μαλακόστρακα που ονομάζονται Foraminifera, τα οποία όταν ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους και πεθαίνουν αφήνουν πίσω τους τα κατακόκκινα κοχύλια τους που παραμένουν στο νερό και συνθλίβονται μέσα στην άμμο, η οποία με τη σειρά της αποκτά αυτή την εντυπωσιακή απόχρωση.
Το ναυάγιο του Imperatrix στο Ελαφονήσι
Στους ύφαλους γύρω από το Ελαφονήσι ναυάγησε το Φεβρουάριο του 1907 το ατμόπλοιο Imperatrix, όπου χάθηκαν 38 άνθρωποι από τους 140 που ταξίδευαν για την Ινδία (120 πλήρωμα και 20 επιβάτες). Οι μοναχοί από το μοναστήρι της Χρυσοσκαλίτισσας μαζί με τους ελάχιστους κάτοικους της περιοχής ρίχτηκαν στα μανιασμένα κύματα και κατάφεραν να σώσουν 38 ναυαγούς.
Για την αποφυγή παρόμοιων τραγικών περιστατικών στο μέλλον, κτίστηκε στο Ελαφονήσι φάρος ορατός από μεγάλη απόσταση.
Δυστυχώς, για το χτίσιμο του φάρου θυσιάστηκαν όλοι οι κέδροι και τα άλλα δέντρα που υπήρχαν πάνω στο Ελαφονήσι. Ο φάρος αυτός καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει αντικατασταθεί από άλλο σύγχρονο.