Συμμετέχουν 50 διακεκριμένοι επιστήμονες, παραγωγοί, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και ακαδημαϊκοί από 15 ελαιοπαραγωγικές χώρες
Ξεκίνησε χθες στο Ηράκλειο το 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale με τίτλο "Beyond the Olive Grove: Διαμορφώνοντας τη Δημόσια και Πλανητική Υγεία, Πολιτική και Βιωσιμότητα", το οποίο θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, με τη συνεργασία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Yale , του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (IMBB-ΙΤΕ) και των Industry Disruptors Game Changers (IDGC).
Στο Συμπόσιο συμμετέχουν πάνω από 50 διακεκριμένοι επιστήμονες, παραγωγοί, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και ακαδημαϊκοί από περισσότερες από 15 ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Βραζιλία και η Τουρκία, εξετάζοντας τη σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου στη δημόσια και πλανητική υγεία, καθώς και την πρόκληση της βιωσιμότητας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης , αρμόδιος στον Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών καθώς και σε θέματα αγροδιατροφής και πιο συγκεκριμένα ανάδειξης Κρητικής διατροφής, Κρητικής γαστρονομίας και διασύνδεσης αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος καλωσόρισε στην γαστρονομική πρωτεύουσα της UNESCO, Ηράκλειο Κρήτης, όλους τους προσκεκλημένους του 6ου Διεθνούς Συμποσίου του Πανεπιστημίου Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία.
Ο Καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale, Βασίλης Βασιλείου (συν διοργανωτής του συμποσίου) εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την απόλυτη επιτυχία του συμποσίου, στο οποίο καλύπτονται πολλά θέματα όπως ερευνά, μάρκετινγκ, βιωσιμότητα και τα οφέλη στη δημόσια υγεία.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ο Έλληνας Καθηγητής και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Harris Pastides, τόνισε τη σημασία της προώθησης του ελαιολάδου:
"Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που να προωθεί το ελαιόλαδο και να αναγνωριστεί παγκοσμίως για τα μοναδικά του οφέλη στην υγεία."
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις, γευσιγνωσίες, καθώς και ειδική θεματική για την παρουσίαση των τελευταίων ερευνών, οι οποίες αποδεικνύουν την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου.
Εξετάζονται επίσης θέματα όπως:
- Η επίδραση του ελαιολάδου στη δημόσια υγεία και τη Μεσογειακή διατροφή.
- Η ποιότητα, αυθεντικότητα και χημεία του ελαιολάδου.
- Προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή και ο ρόλος της κυκλικής οικονομίας.
- Στρατηγικές μάρκετινγκ και η αξιοποίηση παραπροϊόντων στη ζωική ευζωία.
Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή:
- Βασίλης Βασιλείου – Σχολή Δημόσιας Υγείας Yale, ΗΠΑ
- Άρης Κεφαλογιάννης – Industry Disruptors, Ελλάδα
- Τάσος Κυριακίδης – Σχολή Δημόσιας Υγείας Yale, ΗΠΑ
- Μιχάλης Στάγκος – GP, L-Stone Capital / Co-Founder IDGC
- Νεκτάριος Ταβερναράκης – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας & Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα
Το Συμπόσιο υπόσχεται να συμβάλει στην ανάδειξη της Κρήτης ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας, ενώ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, παραγωγών και φορέων χάραξης πολιτικής, προωθώντας νέες προσεγγίσεις και ιδέες για το μέλλον του ελαιολάδου.
Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου https://bit.ly/4fJ6cqM