Χανιά: «Ωδή στο Βουνό»: Εκδηλώσεις στον Σταυρό για τη συμπλήρωση 60 ετών από την ταινία “Ζορμπάς” - Ειδήσεις Pancreta

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) με την στήριξη τοπικών πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων και ομάδων,  διοργανώνει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου μία εικαστική και ενημερωτική δράση με τίτλο «Ωδή στο Βουνό» στο λιμανάκι του Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων Κρήτης.

Η δράση γίνεται στο πλαίσιο του αγώνα για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Σταυρού και του επιβλητικού βουνού και με αφορμή τα 60 χρόνια από την προβολή στο παγκόσμιο κοινό της βραβευμένης με τρία Όσκαρ ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς ο Έλληνας».

Ως γνωστόν,  μέρος των γυρισμάτων της ταινίας  έγιναν στον Σταυρό με αποτέλεσμα η περιοχή να γίνει παγκοσμίως γνωστή και να καταστεί η Κρήτη στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος. Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Στις 26 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 67 χρόνια από το θάνατο του οικουμενικού συγγραφέα.

Η δράση θα περιλαμβάνει: Μουσικό περίπατο με τον λαουτιέρη Μιχάλη Φράρο,  χορευτική performance του γνωστού κρητικού ερευνητή, χορογράφου και συγγραφέα Γιάννη Μεγαλακάκη, αφήγηση παραμυθιού για το βουνό του Σταυρού από την Γαλλίδα συγγραφέα με κρητικές ρίζες Ζοέλ Λοπινό, προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ  Cretativity της Victoria Trzeciak για τη σχέση με την Κρήτη του Γουόλτερ Λάσαλι, βρετανού κινηματογραφιστή και βραβευμένου με Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας της ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» επίτιμου δημότη Χανίων και πρώην κάτοικου Σταυρού, όπως επίσης την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Ζορμπάς ο Έλληνας» σε υπαίθρια οθόνη.

Επίσης θα γίνει σύντομη ομιλία για την αναφορά στη φύση στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη από μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων, θα διαβαστεί ανακοίνωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και θα γίνει διαδραστική συζήτηση για την περιβαλλοντική και ιστορική αξία του βουνού του Σταυρού. Θα υπάρξει κέρασμα με την στήριξη των συλλόγων και επιχειρήσεων. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στη δράση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η δράση γίνεται με τη στήριξη των παρακάτω συλλόγων και ομάδων: Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Καγιαλές»,Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαθά, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ονουφρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καθιανών «Ειρήνη», Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κορακιών, Σύλλογος Γειτονιά του Αη Γιάννη, Σύλλογος Ποντίων Χανίων Παναγιά Σουμελά, Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Χανίων.

Πρόγραμμα  

15:30 – 16:00 Μουσικός περίπατος με τον Μιχάλη Φράρο

16:15 «Το βουνό των ευχών», Αφήγηση παραμυθιού για το βουνό του Σταυρού από την Ζοέλ Λοπινό.

16:30 «Έλα Ζορμπά μου στο βουνό και μίλα πάλι με χορό»,  Χορευτική performance του Γιάννη Μεγαλακάκη.

16:45 «Η φύση και ο Νίκος Καζαντζάκης», σύντομη αναφορά από μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων και ανάγνωση ανακοίνωσης που έχει σταλεί από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

17:00 «H περιβαλλοντική και ιστορική αξία του βουνού του Σταυρού», Διαδραστική συζήτηση.

17:30 «Ο Γουόλτερ Λάσαλι και η Κρήτη», Προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ  Cretativity της Victoria Trzeciak.

17:45  «Ζορμπάς ο Έλληνας», Προβολή της εμβληματικής ταινίας σε υπαίθρια οθόνη.

Πηγή: ertnews.gr