H ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη - Ειδήσεις Pancreta
H ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στην περιοχή του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, είναι το θέμα των δύο εργαστηρίων που διοργανώνει το «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ» σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στις 29-30 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη στα Ανώγεια.

Στόχος των εργαστηρίων είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τον πλούτο και την αξία του αβιοτικού, βιοτικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, καθώς και να παρουσιάσει τις υποδομές, τις δράσεις αλλά και τις υπηρεσίες τις οποίες το Γεωπάρκο έχει αναπτύξει και διαθέτει στους επισκέπτες.

Παράλληλα να ενημερώσει για τις ευκαιρίες και δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας σε τομείς που σχετίζονται με τον  Γεωτουρισμό ενώ παράλληλα να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των επιχειρηματιών με το Γεωπάρκο για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρώτο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου απευθύνεται σε επαγγελματίες/ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ήδη ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν  στον τουριστικό τομέα όπως καταλύματα, ταβέρνες, γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, παραγωγή τοπικών προϊόντων, λαϊκή τέχνη, κ.α ενώ το δεύτερο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιανουαρίου απευθύνεται σε συλλογικούς φορείς όπως πολιτιστικοί σύλλογοι, ορειβατικοί σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α. Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί σχετική με το αντικείμενο εκδρομή ώστε οι συμμετέχοντες να βρεθούν σε περιοχές του Γεωπάρκου καθώς και σε καλές πρακτικές όσον αφορά την επιχειρηματικότητα.

Μεταξύ των θεμάτων των εργαστηρίων έχουν προγραμματισθεί να παρουσιασθούν οι δράσεις και υποχρεώσεις γεωπάρκων, οι υφιστάμενες υποδομές ενημέρωσης και φιλοξενίας επισκεπτών, δράσεις προβολής, στοιχεία για χλωρίδα, πανίδα, οικοσυστήματα, σπήλαια και δυνατότητες και δράσεις εναλλακτικού, φυσιολατρικού και τουρισμού αδρεναλίνης καθώς και παραδείγματα δράσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο.

Όπως ενημερώνουν οι υπεύθυνοι, ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε εργαστήριο δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 άτομα, οπότε όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν πρέπει να συμπληρώσουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση (στη διεύθυνση www.akomm.gr) έως στις 20 Ιανουαρίου 2020 η οποία και θα αξιολογηθεί με κριτήρια όπως είναι το είδος της δραστηριότητας, η ηλικία, οι λόγοι της συμμετοχής, κ.α. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2834031402, 2834031793 στον Νίκο Σαρχιανάκη.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου GEO-IN "ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ - GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS" το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα - Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή