Πανσέληνος στη βίλα Αριάδνη - Ειδήσεις Pancreta

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει τοΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ΑυγουστιάτικηΠανσέληνο σε ανοιχτούς στο κοινό αρχαιολογικούς χώρουςκαι μνημεία, θα πραγματοποιηθεί μουσικοποιητική βραδιά με τίτλο «σιωπές αγαπημένες της σελήνης – amicasilentialunae», στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, στη βίλα Αριάδνη, την Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 21.00, με ελεύθερη είσοδο. Ώρα προσέλευσης κοινού έως 20. 45.

Η εκδήλωση αυτή  περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα με έργα για τρομπέτα και πιάνο σε συνδυασμό με απαγγελία επιλεγμένων λογοτεχνικών κειμένων.

Θ’ ακουστούν μουσικά έργα από την κλασική περίοδο μέχρι τις μέρες μας, συνθετών όπως L. v. Beethoven, F.Chopin, N.Rota, A. Piazzolla, Μ. Χατζιδάκι,Κ. Σφέτσα, Σ.Δεληγιαννόπουλου κ.ά., ενώ παράλληλα θα διαβαστούν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων από διαφορετικές περιόδους τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δοσμένα σε μετάφραση, όπως κείμενα Ν. Καζαντζάκη, Γ. Σεφέρη, Γ. Ρίτσου, Β. Κορνάρου, Κ. Καρυωτάκη, Ν. Βαγενά, Χ. Λ. Μπόρχες, Σ. Μπωντλαίρ, Γ. Σαίξπηρκά.

Οι καλλιτέχνες που συμπράττουν είναι οι: Δέσποινα Σκανδαλάκη στην τρομπέτα Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο και η φιλόλογος Ζωή Παπαδάκη στην επιμέλεια και απαγγελία κειμένων.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου με το σωματείο Φίλων της Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης». Ηεκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Βιογραφικά συντελεστών

Διονύσης Μαλλούχος πιάνο

Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο με τη Θάλεια Μπαχά. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, απ΄ όπου και πήρε Δίπλωμα το 1987, στην τάξη του Γιώργου Αρβανιτάκη.  Με την υποστήριξη των ιδρυμάτων  «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και «Αδελφών Π.Μπάκαλα» μελετά κοντά στους ΜartaGulyas και Istvan Gulyas, στην Ακαδημία Μουσικής «Ferenc Liszt» της Βουδαπέστης (1988-91).

Έχει εμφανισθεί στις σημαντικότερες αθηναϊκές αίθουσες, σε πολυάριθμα Φεστιβάλ (Πεντέλης, Κερκύρας, Ηρακλείου Κρήτης, Σάμου, Σύρου, Τήνου, Νάξου, Αίγινας, Πάτμου, Kορώνης, Μάνης, MuSifanto Σίφνου κ.α.),  στη  Θεσσαλονίκη, την Πάτρα   και  πολλές  άλλες πόλεις της  Ελλάδας,  καθώς  και  στο  Μόντε   Κάρλο, τη Γερμανία (Βερολίνο), τις Η.Π.Α.  (Νέα ΥόρκηΑτλάντα, Nashville, πανεπιστήμια Princeton, Rutgers, Indianapolis), την Abuja της Νιγηρίας, στο Φεστιβάλ τηςBevagna και στη "VillaReale" της Monza στην Ιταλία, στη Βουδαπέστη, το Esztergom και άλλες πόλεις της Ουγγαρίας, κ.α., σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Ιδρυτικό μέλος του οργανικού συνόλου Επτάηχον (2013).

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την ορχήστρα Sinfonietta Αθηνών, την Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Αθηναίων και την Ορχήστρα Εγχόρδων “FranzLiszt της Ουγγαρίας (Ηρώδειο, Φεστιβάλ Αθηνών ΄93).

Η δισκογραφική του παραγωγή περιλαμβάνει ποικιλία έργων για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου, Ελλήνων και ξένων συνθετών, στις εταιρείες ΕΜΙ, SONY, SubwaysMusic, IRIDA Classical και UTOPIA-Mικρή Άρκτος.

Υπήρξε επί πολλά χρόνια συνεργάτης της Φραγκίσκης Καρόρη-Ψαχαροπούλου στην τηλεόραση της ΕΤ-1, ως  σεναριογράφος, παραγωγός και παρουσιαστής τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών με έμφαση στον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, σε σχέση με τα παιδιά και τους νέους [«Ο Κόσμος της Μουσικής», Διεθνείς Μουσικοί Διαγωνισμοί, το «Παιχνίδι του μαύρου και του άσπρου» (1984-92), «Νέα και Νότες» (1994-95)].

Από τον Απρίλιο του 2003 παρουσιάζει ραδιοφωνική εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ («Όλα τα Πρωινά του Τρίτου», πρωινή ζωντανή ζώνη).

Με τριακονταπενταετή πείρα στη διδασκαλία του πιάνου, είναι σήμερα καθηγητής στο Αττικό Ωδείο και συντονιστής του μετεκπαιδευτικού σεμιναριακού κύκλου «Πιάνο Χωρίς Σύνορα». Παράλληλα, δίνει masterclasses στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Σίφνο, τη Νάουσα, το Ηράκλειο Κρήτης και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και Ωδεία.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης και στοMuSifanto, το Μουσικό Φεστιβάλ της Σίφνου.

Από το 2007 ως το 2015 δίδαξε "Αγωγή της Μουσικής" στην Ανώτερη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και από το 2009 ως το 2015 ήταν διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.   

Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Ε.Κ.Πανεπιστημίου Αθηνών (διετές διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ «Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία»).

Από τον Φεβρουάριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 ήταν Συντονιστής του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δέσποινα Σκανδαλάκη τρομπέτα

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου και έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα με τους Ρίκα Δεληγιαννάκη, Κατερίνα ΤσαγκαράκηΓιώργο Καλούτση και Γιάννη Τζωρτζάκη. Αργότερα σπούδασε στην Αθήνα τρομπέτα με τον Σωκράτη Άνθη (Πτυχίο με βαθμό Άριστα) και τον Γιάννη Καραμπέτσο (Δίπλωμα με βαθμό Άριστα Παμψηφεί & Β΄ Βραβείο) και Ανώτερα Θεωρητικά με τους Π. Αδάμ & Ι. Παπαδάτο (Πτυχίο Φούγκας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί). Αποφοίτησε ως αριστούχος από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει το δίπλωματηςAssociated Board of the Royal Schools of Music (ABRSM) - Music Performance Trumpet.  Έχει παρακολουθήσει masterclasses των διάσημων τρομπετιστών: Βo Nilsson,  B. Thompson, T. Dokshitser, Α. Selianine, Frits Damrow, Reinhold Friedrich στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εκτενείς σπουδές στη Μουσική Αγωγή για παιδιά προσχολικής ηλικίας και είναι αριστούχος απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Μουσικής Παιδαγωγικής  του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας με τη μεταπτυχιακή της διατριβή να πραγματεύεται τη σπουδαιότητα των ακουστικών προσλήψεων κατά την ενδομήτρια περίοδο.

Ως τρομπετίστα έχει συνεργαστεί με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, τη Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιά, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Κηφισιάς, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νομαρχίας Ηρακλείου κ.α. Επίσης, διετέλεσε εξάρχουσα τρομπέτα της Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου (2003-2018).

Δίδαξε στο Ωδείο ''Φ. Νάκας'' Αθηνών (2000-2002) και στα Εκπαιδευτήρια ''Ζηρίδη-Αθηνά'' (2001-2002).

Την επιμορφωτική περίοδο Νοε-Δεκ.'04 δίδαξε στο Π.Ε.Κ. Ηρακλείου ως εισηγήτρια με θέμα ''Οι στόχοι του μαθήματος της Μουσικής στα σχολεία.  Η μουσική μέσα από την κίνηση.''   

Την περίοδο 2002-2014 ήταν καθηγήτρια Τρομπέτας στο Μουσικό Ενιαίο Σχολείο Ηρακλείου.

Κατά το σχολικό έτος 2014-2015 συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ειδική επιστήμονας για την Εκπόνηση του Οδηγού για τον Εκπαιδευτικό των Μουσικών Γυμνασίων  για το γνωστικό αντικείμενο“ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ”.

Το καλοκαίρι του 2017 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο συνέδριο MERYC17 England στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για τη μουσική εκπαίδευση και την έρευνα για τα μικρά παιδιά. Η εισήγηση αφορούσε στη «Γονική ευαισθητοποίηση και δραστηριότητα σχετικά με τις προγεννητικές ακουστικές προσλήψεις και τη μετά τη γέννηση μουσική διέγερση των βρεφών». (Πρακτικά συνεδρίου MERYC 2017: http://www.meryc.eu/meryc17book.html σελ.253). 

Ιδρυτικό μέλος του κουιντέτου χάλκινων πνευστών Creta Brass(2005-2016).

Συνεργάζεται με ωδεία του Ηρακλείου Κρήτης και διδάσκει ως καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών και Τρομπέτας.

Συνεργάζεται με την Associated Board of the Royal Schools of Music ως εισηγήτρια  μαθητών Τρομπέτας και Music Theory για την πιστοποίηση του επιπέδου τους από το 2010 έως και σήμερα.

Είναι δημιουργός και υπεύθυνη του Προγράμματος Μουσικής Αγωγής για βρέφη και νήπια  “Ευμουσία” και κατά την περίοδο 2018-19 συνεργάζεται με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για την πραγματοποίηση του εργαστηρίου “Μαμά, ώρα για Μουσική”    (http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4209http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4125)

Από τον Νοέμβριο 2018 διατελεί Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Ηρακλείου.

Ζωή Παπαδάκη

φιλολογική επιμέλεια- απαγγελία κειμένων

Eίναι φιλόλογος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και ασχολείται με τη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Δραστηριοποιείται εθελοντικά στον τομέα του πολιτισμού ως ενεργόμέλος πνευματικών φορέων της Βιάννου, όπως Πινακοθήκης Βιάννου «Σάββας Πετράκης» και Πνευματικού Κέντρου «Περικλής Βλαχάκης» και έχει επιμεληθεί φιλολογικά εκδόσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις των φορέων αυτών. Γνωρίζει μουσική και συμμετέχει σε τοπικά χορωδιακά σύνολα. Αρθρογραφεί συχνά σχετικά με θέματα πολιτισμού. Ποιήματα και διηγήματά της δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό τύπο και στο προσωπικό της ιστολόγιο"η Ζωή στην πόλη".