Αρχαία ναυάγια και βυθισμένες πόλεις προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα στον αυτοδύτη. Επιπλέον, έρχεται σε επαφή με ψάρια, τα οποία έχει τη δυνατότητα να ταΐσει και να δει από πάρα πολύ κοντά. Τα ασημένια κοπάδια ψαριών δίνουν ζωή στα συγκλονιστικά υποβρύχια τοπία…
Εξάλλου, το βαθύ μπλε της θάλασσας φωτίζεται από έντονα χρώματα: Κόκκινα κοράλλια στολισμένα με πολύχρωμα όστρακα και πορτοκαλί αστερίες, πράσινα λιβάδια ποσειδωνίας «κατάφυτα» από θαλάσσιες ανεμώνες και σφουγγάρια…
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι και σωματεία για να διδαχτεί κάποιος τις καταδυτικές τεχνικές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον Θωμά Τζανόπουλο, το 50% των καταδύσεων στην Κρήτη πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα στις δυτικές ακτές του κόλπου του Μεραμπέλλου. Χαρακτηριστικό της εν λόγω περιοχής είναι πως παρουσιάζει 365 ημέρες το χρόνο διαύγεια νερών, η οποία φτάνει έως και τα 30 μέτρα.
Τι είναι τα καταδυτικά πάρκα
Τα καταδυτικά πάρκα δεν πρέπει να συγχέονται με τα εθνικά θαλάσσια πάρκα, καθώς τα χωρίζουν διαφορές όσον αφορά στο μέγεθος, τον αριθμό και τον τρόπο διαχείρισης.
Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού
Αξίζει να αναφέρουμε πως στην περίπτωση της Μάλτας, η καταδυτική δραστηριότητα έχει καταγραφεί να συνεισφέρει εκπληκτικά στον ΑΕΠ (κατά 27%), ενώ και η Κροατία γνώρισε μια τεράστια αύξηση στον καταδυτικό τουρισμό -της τάξεως του 270% από το 2006 έως το 2010.
Εξάλλου, πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των καταδυτικών πάρκων και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο, καθώς έρευνα σε 124 από αυτά σε 29 χώρες έδειξε κατά μέσον όρο 21% αυξημένη βιοποικιλότητα, 28% αύξηση στο μέσο μέγεθος των οργανισμών, 166% στην πυκνότητα ατόμων ανά κυβικό μέτρο και 446% αύξηση σε κιλά βιομάζας ανά εκτάριο.