Μειώθηκε η ποινή αποκλεισμού της Σαράποβα -Στα κορτ ξανά από τον Απρίλιο - Ειδήσεις Pancreta

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) μείωσε την ποινή αποκλεισμού της Μαρία Σαράποβα, για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ρωσίδα τενίστρια θα μπορεί να αγωνιστεί ξανά από τις 26 Απριλίου της επόμενης χρονιάς.

H Σαράποβα είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία meldonium, σε δείγμα που είχε δώσει στις 26 Ιανουαρίου 2016, στο Αυστραλιανό Οπεν. Τον Ιούνιο, τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό. Ομως, το CAS, όπου προσέφυγε η αθλήτρια, μείωσε τελικά την ποινή της σε 15 μήνες.

Η 29χρονη είχε υποστηρίξει ότι έπαιρνε την ουσία για ιατρικούς λόγους για δέκα χρόνια και ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι το meldonium προστέθηκε στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών για τους αθλητές από την 1η Ιανουαρίου 2016.

To CAS εκτίμησε ότι η Σαράποβα είχε μειωμένη αντίληψη του κινδύνου λήψης της ουσίας γιατί είχε χρησιμοποιήσει το φαρμακευτικό σκέυασμα για περίπου 10 χρόνια χωρίς να προκύψει κάποιο ζήτημα με τους ελέγχους ντόπινγκ αλλά και επειδή είχε συμβουλευτεί Ρώσο γιατρό, που της συνταγογραφούσε το φάρμακο, σύμφωνα με τον οποίο δεν βελτιώνονταν οι αθλητικές επιδόσεις της με τηυν ουσία. Επίσης, το CAS εκτίμησε ότι η Σαράποβα δεν είχε λάβει συγκεκριμένη προειδοποίηση από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ, ή τη διεθνή ομοσπονδία τένις, για το γεγονός ότι η εν λόγω ουσία προστέθηκε στη λίστα με τις απαγορευμένες. Τέλος, το CAS, θεώρησε ότι ήταν λογικό το γεγονός ότι η τενίστρια εμπιστευόταν τον ατζέντη της για τον έλεγχο της λίστα απαγορευμένων ουσιών κάθε χρόνο.

Ολα αυτά μέτρησαν υπέρ της στη μείωση της ποινής. Από την άλλη όμως, το CAS επέρριψε ευθύνες στην Σαράποβα γιατί δεν έδωσε στον ατζέντη της επαρκείς εξηγήσεις για το πώς θα ελέγχει την επίμαχη λίστα. Τέλος, το δικαστήριο σημείωσε ότι η Ρωσίδα δεν αποκάλυψε τη χρήση της ουσίας, κατά τον έλεγχο ντόπινγκ, όπως οφείλουν οι αθλητές που λαμβάνουν ιατρικά σκευάσματα.

Και για αυτούς τους λόγους δεν αθωώθηκε η Σαράποβα, όπως επιθυμούσε.

Φωτογραφία: Instagram


Πηγή: pancreta