Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙ: Ο ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ - Ειδήσεις Pancreta

Από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου έγινε στα Τρίκαλα το 51ο πρωτάθλημα Α΄ εθνικής στο σκάκι. Ο τοπικός σύλλογος και ο πρόεδρός του Χρήστος Τοζάρος αποδείχθηκαν (παρά τις δυσκολίες) εξαιρετικά φιλόξενοι και οργανωτικοί. Πήραν μέρος 34 ομάδες από τις οποίες όπως κάθε χρόνο παρέμειναν στην κατηγορία οι πρώτες 20 ενώ οι υπόλοιπες 14 «υποβιβάστηκαν» στους Προκριματικούς Ομίλους Α΄ Εθνικής και την άνοιξη του 2025 θα πρέπει να προσπαθήσουν και πάλι σε τοπικούς αγώνες πρόκρισης.

Το πρωτάθλημα κατέκτησε αήττητη η ομάδα του Σ.Ο. Καβάλας. Η πόλη της Καβάλας έχει ισχυρή παράδοση στο σκάκι και παράγει συνεχώς ταλέντα. Δεύτερη η ομάδα του ΟΦΗ! Η επιτυχία αυτή πιστοποιεί την ανοδική πορεία του ηρακλειώτικου σωματείου και είναι τιμή για το κρητικό σκάκι, καθώς στην σύνθεση υπήρχε τοπικό στίγμα. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η ομάδα της Ευβοϊκής και στην αμέσως επόμενη 4η θέση κατετάγη ο ΣΟ Ηρακλείου, ομάδα πολύ δυνατή με ελάχιστους όμως ντόπιους σκακιστές.

Τρίτη κρητική ομάδα ήταν ο ΚΥΔΩΝ Χανίων. Ο Κύδωνας κατέβασε μια σύνθεση χωρίς μεταγραφές και βασίστηκε στις δικές του δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις αναπτυξιακές σκακιέρες έπαιξαν παιδιά και έφηβοι από τις ακαδημίες του Κύδωνα. Την γυναικεία σκακιέρα υπερασπίστηκαν δύο νέες από την Κρήτη, ενώ φοιτητικές και εργασιακές υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν να βρίσκονται στα Τρίκαλα βασικοί παίκτες στις open («ανδρικές») σκακιέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Κύδωνας ξεκίνησε από την 26η θέση αξιολόγησης, μια θέση που φυσιολογικά οδηγούσε στον υποβιβασμό. Ο Κύδωνας έπρεπε να υπερβεί εαυτόν για να μείνει στην κατηγορία.

Τελικά η ομάδα των Χανίων κατάφερε να καταταγεί στην 19η θέση με 7 βαθμούς (3 νίκες - 1 ισοπαλία – 3 ήττες). Οι μάχες στις σκακιέρες ήταν εξαιρετικά αμφίρροπες και αυτό αποτυπώθηκε στα επιμέρους σκορ που τα περισσότερα ήταν οριακά. Η παραμονή στην κατηγορία επιτρέπει στον Κύδωνα να αισιοδοξεί και να συνεχίσει την προσπάθεια για την καλλιέργεια του αθλήματος.

Η Σ.Α. Χανίων κατετάγη στην 23η θέση της κατάταξης με μια νεανική σύνθεση στην οποία όλοι οι σκακιστές και οι σκακίστριες βγήκαν από τις ακαδημίες του σωματείου.

Για τον Κύδωνα Χανίων αγωνίστηκαν οι παρακάτω σκακιστές και σκακίστριες:

Ο IM Τάσος Παυλίδης υπερασπίστηκε την απαιτητική 1η σκακιέρα και ήταν συν-αρχηγός.

Ο CM Γιώργος Μυλωνάκης είναι ο προπονητής του Κύδωνα και ο αρχηγός της ομάδας και αγωνίστηκε στην 2η σκακιέρα.

Στην 3η σκακιέρα έδωσε τις μάχες του ο εξαίρετος Παύλος Παυλίδης.

Η Εβίτα Στρατήγη και η Σοφία Δασκαλάκη συνδύασαν φρεσκάδα και εμπειρία στην γυναικεία σκακιέρα και εναλλάξ χρησιμοποιήθηκαν στην 4η όπου υπήρχε το κενό.

Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (Κ<20) ήταν αήττητη στην 6η σκακιέρα.

Την 7η σκακιέρα (Κ<16) μοιράστηκαν οι ικανότατες νεάνιδες Έλλη Βακάλη και Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη.

Ο Γιάννης Αλειφέρης αγωνίστηκε στην 8η σκακιέρα (<20) και όταν η ομάδα το χρειαζόταν στην 4η.

Ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης έπαιξε σταθερά και με επιτυχία στην 9η σκακιέρα (<16).

Ο ταλαντούχος έφηβος Νίκος Λουκάκης (<16) αποδείχθηκε χρήσιμος και πιστός στρατιώτης καθώς χρησιμοποιήθηκε σε πολλές σκακιέρες, κατά κανόνα με ανώτερους αντιπάλους.

Τέλος την 10η σκακιέρα (<12) υπερασπίστηκε ο 12χρονος Δημήτρης Λάτος, ο Βενιαμίν της ομάδας, αλλά και αυτός που με 5,5 βαθμούς είχε και την καλύτερη συγκομιδή.

Οι φίλοι του σκακιού θα βρουν αναλυτικές βαθμολογίες, σκορ και αποδόσεις στον σύνδεσμο

https://chess-results.com/tnr961339.aspx?lan=1

Οι συνοδοί του Κύδωνα είχαν εύκολο έργο, καθώς μικροί και μεγάλοι είχαν άριστο ήθος και ομαδικό πνεύμα πάνω στις σκακιέρες αλλά και έξω από τους αγώνες. Το ομαδικό πνεύμα κυριάρχησε και στα καφέ και στα τσιπουράδικα, ενώ δεν παραλείψαμε και μια μικρή εκδρομή στα Μετέωρα.

Η επιτροπή σκάκι του Κύδωνα οφείλει πολλές ευχαριστίες στην κατασκευαστική εταιρία ΑΛΜΕΤΑΛ και στον Απόστολο Λεβεντάκη για την ευγενική χορηγία που διευκόλυνε την αποστολή.

Τώρα ο σκακιστικός Κύδωνας θα ετοιμαστεί να υποδεχθεί σκακιστές από όλη την Ελλάδα στο 2ο τουρνουά Κυδωνία 2024 που θα οργανώσει στα Χανιά από την 26η Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Η πλήρης προκήρυξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.pancreta.gr/Κυδωνία 2024

Η επιτροπή σκάκι του Κύδωνα


Πηγή: pancreta.gr