Euro 2024: Η Ισπανία στον τελικό! 2-1 τη Γαλλία με ανατροπή και επίδειξη δύναμης - Ειδήσεις Pancreta

Η Ισπανία είναι η πρώτη χρονικά ομάδα, που προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό του Euro 2024, έπειτα από τη νίκη της 2-1 επί της Γαλλίας κι αφού ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ, καθώς οι «μπλε» είχαν προηγηθεί.

Η Ισπανία βρέθηκε πίσω στο σκορ νωρίς, αλλά με τρομερό γκολ του Λαμίν Γιαμάλ, που έγινε ο νεαρότερος (δεν είναι καν 17) που πετυχαίνει γκολ σε Euro και άλλο ένα του Όλμο μέσα σε ένα πεντάλεπτο, γύρισε το παιχνίδι και έστειλε τους Γάλλους στο σπίτι τους. Δίκαιη επικράτηση για μια ομάδα που απέδειξε ξανά ότι είναι η κορυφαία του τουρνουά.

Η Γαλλία δεν κατάφερε να αντιδράσει και έτσι η Ισπανία πανηγύρισε την πρόκρισή της σε πέμπτο τελικό Euro. Πλέον θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά την κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στις 14 Ιουλίου στο Βερολίνο με αντίπαλο την Ολλανδία ή την Αγγλία που παίζουν αύριο (Τετάρτη 10/7 στις 22:00).

Ο αγώνας

Πολύ καλό το τέμπο από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, με τον ρυθμό να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο όσο κυλούσαν τα λεπτά.

Πρώτη ευκαιρία για την Ισπανία, με τον Γιαμάλ στο 5′ να αναλαμβάνει γρήγορα-γρήγορα δράση γεμίζοντας προς τον Ρουίθ.

Βέβαια, μπορεί η «φούρια ρόχα» να μπήκε σχετικά πιο δυνατά, ωστόσο η Γαλλία άρχισε να της βγάζει και θεματάκια πίσω. Γι’ αυτό και οι «μπλε» βρήκαν πρώτοι τον δρόμο προς τα δίχτυα, στο 9′, όταν ο Ντεμπελέ έσπασε αριστερά στην περιοχή στον Εμπαπέ, εκείνος ύψωσε υπέροχα προς το δεύτερο δοκάρι, με τον Κόλο Μουανί να σκοράρει με καρφωτή κεφαλιά γράφοντας το 0-1.

Το σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάν συνέχισε να φτιάχνει τις στιγμές του, έχοντας νέα φάση στο 19′ με ωραία ενέργεια και σουτ από τον Εμπαπέ.

Ωστόσο, η Ισπανία έδειξε τη μεγάλη της ποιότητα, βγάζοντας σπουδαία αντίδραση και ανατρέποντας το σκορ με δύο γκολ εντός πενταλέπτου.

Στο 21′ ο τρομερός Γιαμάλ, αφού απελευθερώθηκε υπέροχα από τον Ραμπιό (με αλλαγή κατεύθυνσης τον έστειλε από την άλλη), έπιασε σουτ απίστευτης τεχνικής, δύναμης και έμπνευσης εκτός περιοχής, με την μπάλα να καρφώνεται στο απέναντι «γάμα» της εστίας με ταχύτητα 102 χιλιόμετρα την ώρα, για να γίνει το 1-1.

Εντός πέντε λεπτών, στο 25′, ήρθε και το 2-1. Σε φάση διαρκείας, ο Όλμο πραγματοποίησε φανταστικό «άδεισμα» με κοντρόλ προ του Τσουαμενί, έπιασε και διαγώνιο σουτ, με την μπάλα -η οποία είχε κατεύθυνση προς την εστία- να κοντράρει στον Κουντέ για να καταλήξει στα δίχτυα. Ένα τέρμα που αρχικά χρεώθηκε ως αυτογκόλ, εν συνεχεία όμως πιστώθηκε στον Ισπανό χαφ.

Πλέον, το μομέντουμ άνηκε ξεκάθαρα στη «φούρια ρόχα», η οποία είχε τις στιγμές της και για ένα τρίτο γκολ πριν το φινάλε του πρώτου μέρους (σε μικρότερο βαθμό και η Γαλλία), το οποίο ολοκληρώθηκε στο 2-1.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν το δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες. Η Ισπανία άρχισε εκ νέου πρώτη τις «απειλές», για να αναλάβει εν συνεχεία δράση η Γαλλία. Ο Ντιντιέ Ντεσάν δε, στο 62′ προχώρησε σε τριπλή αλλαγή, με τους Γκριεζμάν, Μπαρκολά και Καμαβινγκά να περνούν αντί των Ραμπιό, Καντέ και Κόλο Μουανί. Λίγο νωρίτερα, ο Βιβιάν είχε μπει αντί του Νάβας για τους Ισπανούς.

Πιο χαμηλό το τέμπο, σε κάθε περίπτωση, σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο.

Στο 76′ η Γαλλία απείλησε με το σουτ στην κίνηση που έπιασε από το ύψος της μεγάλης περιοχής με το κακό του πόδι, το δεξί, ο Τεό Ερναντέζ, ενώ στο 81′ ο Γιαμάλ μετά το νέο σουτ που εξαπόλυσε είδε την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο Λουίς ντε λα Φουέντε είχε περάσει και τους Μερίνο και Ογιαρθάμπαλ αντί των Όλμο και Μοράτα, θέλοντας να θωρακίσει ακόμα περισσότερο ανασταλτικά την ομάδα του.

Η Γαλλία έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 86′, όταν ο Εμπαπέ πάτησε περιοχή από αριστερά, έστειλε τον Βιβιάν από την άλλη, αλλά εν συνεχεία πλάσαρε άστοχα.

Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε, με τη «φούρια ρόχα» να παίρνει τη μεγάλη πρόκριση για τον τελικό.

Ισπανία (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Νάβας (57′ Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, Γιαμάλ (90’+3′ Θουμπιμέντι) , Όλμο (76′ Μερίνο), Γουίλιαμς (90’+3′ Φεράν Τόρες), Μοράτα (76’Ογιαρθάμπαλ)

Γαλλία (Ντιτιέ Ντεσάν(: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ (63′ Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62΄Καμαβιγκά), Ντεμπελέ (79′ Ζιρού), Κόλο Μουανί (63′ Μπαρκολά), Εμπαπέ


Πηγή: tvxs.gr