Ακριβοί μου Ολυμπιακοι Αγώνες: Ρίο όπως Αθήνα; - Ειδήσεις Pancreta

Εν μέσω βαθιάς ύφεσης, πολιτικής κρίσης και μιας εξώφθαλμης επιχείρησης ανατροπής της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, η Βραζιλία προσβλέπει σε εθνική και οικονομική ανάταξη μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πριν γίνει το πολιτικό ταμείο όμως, ο οίκος Moody’s μετρά ήδη πιθανά οφέλη και κόστη και εκτιμά πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο τον Αύγουστο δεν θα έχουν τελικά καμία θετική επίπτωση στην πραγματική οικονομία της Βραζιλίας.

Σε έκθεσή του, ο οίκος υπολογίζει ότι το κόστος της Ολυμπιάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο θα ανέλθει στα 4,9 δις δολάρια, θα είναι δηλαδή υψηλότερο κατά 63% από το αντίστοιχο κόστος – 3 δις δολάρια – των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αντιθέτως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας θα είναι φθηνότεροι από εκείνους του Πεκίνου του 2008, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι της Ρωσίας, το 2014 και, βεβαίως, από την ακριβότερη Ολυμπιάδα όλων των εποχών, εκείνη του Λονδίνου το 2012, που κόστισε 14,8 δις δολάρια.

Τα κέρδη στις εταιρίες

Παρά το σχετικά… χαμηλό κόστος, ο οίκος Moody’s εκτιμά πως οι μόνες που θα έχουν πραγματικό οικονομικό όφελος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και όχι το κράτος. Συγκεκριμένα, η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή κερδοφορία που αναμένεται να φέρει η διοργάνωση στην μεγαλύτερη βραζιλιάνικη εταιρία πληρωμών με κάρτα Cielo, στην επίσημη εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για τους αγώνες Localiza Rent a Car, καθώς και στον επίσημο αερομεταφορά της διοργάνωσης, την Latam Airlines.

Υψηλά είναι ήδη τα κέρδη και για τις κατασκευαστικές εταιρίες που ανέλαβαν τα μεγάλα έργα υποδομής – συνολικού ύψους 7,1 δις δολαρίων -, ενώ μέχρι στιγμής συγκρατημένες παραμένουν οι προβλέψεις για τα έσοδα από τον τουρισμό.

Πρόβλεψη για ύφεση 3,7%

Οι βραζιλιάνικες αρχές αναμένουν περίπου 350.000 επισκέπτες στο Ρίο ντε Τζανέιρο τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, ο φόβος όμως για τον ιό Ζίκα έχει προκαλέσει προβληματισμό για το ποια θα είναι η τελική επίδοση.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο οίκος Moody’s καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ολυμπιάδα δεν θα έχει καμία επίδραση, θετική ή αρνητική, στο εφετινό ΑΕΠ της Βραζιλίας και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για ύφεση 3,7%.


Πηγή: tvxs.gr