Η ομάδα σκάκι του Κύδωνα επέστρεψε στην Α΄ εθνική και τα κατάφερε. Στο ομαδικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής που διεξήχθη από 12 ως 17 Αυγούστου 2022 στη Θεσσαλονίκη μετείχαν 33 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Αρχικά ο Κύδωνας είχε χάσει την άνοδο από τον Προκριματικό Όμιλο Κρήτης στις λεπτομέρειες άρσης της ισοβαθμίας. Ωστόσο η δεύτερη θέση έδωσε στον Κύδωνα το δικαίωμα της συμμετοχής.
Στόχος εξαρχής ήταν η παραμονή στην κατηγορία, ώστε την επόμενη χρονιά να μην χρειαστεί να αγωνιστεί στην ισχυρότατη προκριματική διαδικασία της Κρήτης.
Το πρωτάθλημα κατέκτησε δίκαια η ισχυρότατη ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας με το απόλυτο 7/7 νίκες. Στη δεύτερη θέση του βάθρου η ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα της Καβάλας, η οποία χρόνια τώρα είναι μια μεγάλη δύναμη στο σκάκι. Τρίτη η ομάδα της Ευβοϊκής, η οποία είχε την πρώτη θέση στην αρχική κατάταξη.
Από την Κρήτη την 5η θέση πήρε η ομάδα του ΣΟ Ηρακλείου, η οποία πάντα στο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής παρουσιάζει ισχυρή σύνθεση.
Στην 13η θέση της κατάταξης ο ΟΦΗ που άξια βρίσκεται στην ανώτερη κατηγορία έχοντας μάλιστα πληθώρα καλών αναπτυξιακών σκακιέρων που βγαίνουν από τα σπλάχνα του σωματείου.
Ο Κύδωνας, έστω και με λίγη αγωνία κατατάχτηκε 18ος και εξασφάλισε και την επόμενη χρονιά την συμμετοχή του.
Αντίθετα δεν τα κατάφερε ο ΣΟ Γαζίου. Η αξιόμαχη πρωταθλήτρια του ΠΟΑ Κρήτης έχασε με οριακό σκορ κάποιες κρίσιμες μάχες και κατατάχθηκε κάτω από την σωτήρια 20ή θέση. Ευχόμαστε την επάνοδό της στην μεγάλη κατηγορία.
Ειδικά για τον Κύδωνα, που ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπος των Χανίων, η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη και η σωτηρία του πέρασαν από μεγάλες δυσκολίες.
Πρώτα από όλα το ίδιο το γεγονός ότι κλήθηκε έναν μήνα πριν την έναρξη, δημιούργησε αντικειμενικές δυσκολίες στη συγκρότηση της ομάδας και στην εύρεση κοινοτικών παικτών. Κάποιοι παίκτες με δυσκολία κατάφεραν να βρίσκονται στη Σαλονίκη, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια. Από την άλλη καμία ομάδα δεν καταφέρνει να σταθεί στην κατηγορία χωρίς ενίσχυση από κοινοτικούς παίκτες. Ο Κύδωνας δεν συνηθίζει να κάνει μεταγραφές στις αναπτυξιακές σκακιέρες και στηρίζεται στα παιδιά των ακαδημιών του. Ωστόσο στις «πάνω» σκακιέρες όλοι θέλουν 1-2 έμπειρους ξένους να βοηθήσουν τους ημέτερους παίκτες.
Δυσκολίες υπήρχαν με τα εισιτήρια, καθώς οι μετακινήσεις έγιναν στη μέση του Αυγούστου. Το κόστος μείωσε μια χορηγία της SKY που επέτρεψε την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων σε τιμές λογικές. Ο Κύδωνας ευχαριστεί.
Το πιο δύσκολο εμπόδιο το έθεσαν οι ίδιοι οι διοργανωτές. Μόλις δύο μέρες πριν πατηθούν τα ρολόγια ειδοποίησαν ότι δεν υπάρχουν δωμάτια στο ξενοδοχείο των αγώνων και ο Κύδωνας και δύο ακόμη ομάδες από την επαρχία (Βόλος και Ξάνθη) θα μείνουν σε άλλο ξενοδοχείο 1,2 χιλιόμετρα μακριά από τους αγώνες και 4 χμ μακριά από το κέντρο. Όσοι γνωρίζουν από τέτοιες διοργανώσεις αντιλαμβάνονται το μέγεθος του μειονεκτήματος και της ταλαιπωρίας. Οι διοργανωτές δεν είχαν την ευγένεια ούτε να ειδοποιήσουν οι ίδιοι, αλλά το μάθαμε από το ξενοδοχείο. Όταν επικοινωνήσαμε επικαλέστηκαν ασαφείς ρήτρες της προκήρυξης. Ωστόσο είναι παροιμιώδης και η αστοχία της προκήρυξης και η «φιλοξενία» των διοργανωτών Θεσσαλονικέων. Έτσι έμειναν ξεκούραστα στο ξενοδοχείο αγώνων ομάδες από τη Θεσσαλονίκη (!) και έστειλαν αλλού τον Κύδωνα που ήρθε από 1.000 μίλια μακριά. Έμειναν στο ξενοδοχείο των αγώνων παράγοντες και συνοδοί και ξαπόστειλαν 30 παίκτες.
Έστω κι έτσι η ομάδα ταξίδεψε και συγκροτήθηκε.
Το επιταχυνόμενο σύστημα κλήρωσης έφερε τον Κύδωνα σε μια δύσκολη πρώτη κλήρωση με τον ΣΟ Ηρακλείου. Η ήττα ήταν προβλέψιμη αλλά το 2-8 δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα των μαχών στις σκακιέρες.
Το επόμενο πρωί ο Κύδωνας έδωσε αγώνα παραμονής καθώς ήρθε αντιμέτωπη με την ομάδα του Γαζίου. Σε μια αναμέτρηση-καρμπόν με τον τελικό του ΠΟΑ Κρήτης όλες οι πάνω σκακιέρες ήταν ισόπαλες με την διαφορά ότι η Κατερίνα Παυλίδου επικράτησε στην γυναικεία σκακιέρα. Η οριακή νίκη με 5,5-4,5 έδωσε μια μεγάλη ανάσα.
Το ίδιο απόγευμα, σε μέρα με διπλό γύρο, ο αντίπαλος ήταν η ομάδα του Ιππότη Ρόδου. Εδώ έλαμψαν οι αναπτυξιακές σκακιέρες και οι «μικροί» έκαναν το 5/5! Η νίκη με 7-3 έδωσε αισιοδοξία.
Στον 4ο γύρο η κλήρωση έφερε την πανίσχυρη ομάδα της ΕΣ Θεσσαλονίκης, η οποία όμως από κάποιο τυχαίο γεγονός αγωνίστηκε χωρίς κοινοτικούς. Έτσι, το παιχνίδι ήταν ντέρμπι και η ήττα με 4-6 άφησε την εντύπωση ότι μπορούσαμε κάτι καλύτερο.
Ο 5ος γύρος είχε μεγάλη αναμέτρηση επιβίωσης απέναντι στην ισχυρή ομάδα της Αθήνας Τρεις Αστέρες. Εδώ οι εμπειρότεροι παίκτες το πήραν πάνω τους και από τις πρώτες σκακιέρες ο Κύδωνας πήρε 3.5 βαθμούς. Το τελικό 6,5-3,5 σήμαινε ότι στους δύο γύρους που απέμεναν η ομάδα χρειαζόταν πια μόνο μία ισοπαλία.
Το επόμενο παιχνίδι όμως ήταν αντικειμενικά δύσκολο καθώς ο ομάδα του Ηρακλείου Αττικής ήταν πληρέστερη. Η ήττα με 3-7 σήμαινε ότι έπρεπε να υπάρξει αποτέλεσμα στον τελευταίο πρωινό γύρο.
Ο Ζήνωνας Γλυφάδας ήταν ο ιδεατός αντίπαλος για ταχυπαλμίες. Έδινε και η ομάδα της Γλυφάδας τη μάχη της σωτηρίας και χρειαζόταν κι αυτή νίκη ή ισοπαλία. Στις σκακιέρες δόθηκαν σκληρές μάχες που πέρασαν από σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις. Πολλές φορές «έπεφτε» ο Κύδωνας και πολλές φορές «έπεφτε» ο Ζήνωνας. Το τελικό 5-5 ικανοποίησε και τις δύο ομάδες γιατί έτσι κατατάχθηκαν και οι δύο πάνω από την 20ή θέση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι.
Ας δούμε ποιοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή αρχίζοντας βεβαίως από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους σκακιστές και τις σκακίστριες.
Ο αρχηγός Γιώργος Μυλωνάκης ήταν αρχηγός μέσα και έξω από τις σκακιέρες. Ήταν αυτός που επέμεινε να δηλώσουμε συμμετοχή μέσα στις δυσκολίες. Αυτός που πήρε πάνω του μεγάλο μέρος της οργανωτικής προετοιμασίας (κοινοτικοί, εισιτήρια, δελτία, δηλώσεις κ.τ.λ.) ενώ και στη Θεσσαλονίκη μαζί με τις σκοτούρες της σκακιέρας είχε όλο τον οργανωτικό φόρτο γιατί δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από την Κρήτη κανένας από την διοίκηση. Φυσικά καθόταν κάθε φορά στη σκακιέρα κατάκοπος. Παρόλα αυτά την κατάλληλη ώρα έφερε κρίσιμους πόντους. Ήρωας.
Ο Τάσος Παυλίδης πήρε άδεια από την υπηρεσία, ταξίδεψε από τον Πειραιά και επωμίστηκε αγόγγυστα την πρώτη σκακιέρα καθώς οι δύο κοινοτικοί μας δεν τον «κατέβαζαν». Η νίκη του στον τελευταίο γύρο ήταν αποφασιστική. Σαν να μην έφτανε αυτό βοήθησε και με τις μετακινήσεις από και προς αεροδρόμιο.
Η Κατερίνα Παυλίδου είναι παρόμοιας πάστας. Ήρθε άρρωστη από το Τσενάι της Ινδίας όπου αγωνίστηκε με τα εθνικά χρώματα στην Ολυμπιάδα σκακιού (για λεπτομέρειες ΕΔΩ ). Ξεκουράστηκε μόλις μία μέρα και αγωνίστηκε χαμογελαστή φέρνοντας καλά αποτελέσματα στην δύσκολη 5η σκακιέρα.
Η Γερμανός Norman Schutze είναι παλιός γνώριμος της ομάδας μας. Έδωσε πόντους, νίκησε κι αυτός στον τελευταίο κρίσιμο γύρο και συνέβαλε και στο θετικό κλίμα της ομάδας.
Ο Βούλγαρος Biser Georgiev αποδείχθηκε βράχος. Από την 4η σκακιέρα πάντα σηκωνόταν με κάποια συγκομιδή καθώς είχε πέντε ισοπαλίες και δύο νίκες.
Στην 6η σκακιέρα η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου ξεκίνησε φουριόζα κάνοντας μια μεγάλη νίκη. Ακολούθησαν άλλες δύο υπερπολύτιμες νίκες. Στη συνέχεια αντιμετώπισε πάντα αντιπάλους με υπέρτερα ΕΛΟ και έκανε πολύ καλές παρτίδες, χωρίς όμως απτό αποτέλεσμα. Πήρε γεύση Θεσσαλονίκης γιατί από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει εκεί τις σπουδές της.
Η Κατερίνα Παπαδοκωνσταντάκη ξεκίνησε με λίγο άγχος αλλά όταν ζεστάθηκε πήρε νίκες με σημαντικότερη αυτή του τελευταίου γύρου. Έμεινε στη Θεσσαλονίκη για να αγωνιστεί και στα Πανελλήνια νεανικά. Καλή της επιτυχία!
Ο Χρήστος Μαρινάκης, πρωταθλητής Ελλάδας Νέων Ανδρών, ήταν από την αρχή μια πολύ δυνατή σκακιέρα για την ομάδα. Δικαίωσε όλες τις προσδοκίες δίνοντας 4,5 πόντους. Πάντα θετικός μέσα και έξω από τους αγώνες.
Ο Γιάννης Αλειφέρης ήταν η θετική έκπληξη. Εξαρχής γνωρίζαμε ότι σχεδόν όλοι οι αντίπαλοί τους θα είχαν ΕΛΟ πολύ μεγαλύτερα από το δικό του. Ο ίδιος όμως δεν πτοήθηκε και έφερε καλά αποτελέσματα. Μπράβο!
Στη δέκατη σκακιέρα ο Νίκος Λουκάκης είχε επίσης δύσκολο έργο. Δυσκολεύτηκε αρκετά αλλά πήρε πήρε πόντους με σπουδαιότερη την νίκη του τελευταίου γύρου. Πολύ καλός!
Στη αποστολή συμμετείχε και μια άλλη σκακίστρια της οικογένειας του Κύδωνα. Η Χρυσούλα Λουκάκη του ΟΦΣΧ συνόδευσε τον μικρότερο αδελφό της και όλη την ομάδα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τον Μάιο. Χωρίς την 2η θέση στον ΠΟΑ Κρήτης, δεν θα υπήρχε συμμετοχή στην Α΄Εθνική.
Ο Παύλος Παυλίδης ήρθε δύο φορές στην Κρήτη και βοήθησε τα μέγιστα. Τώρα είναι νεοσύλλεκτος στο στρατό, ενώ τον χειμώνα θα αγωνίζεται στην Α΄εθνική αλλά στο… βόλεϊ. Καλή θητεία , Παύλο!
Ο Δημήτρης Λαδάς στον ΠΟΑ Κρήτης ήταν σπουδαία σκακιέρα. Στη Θεσσαλονίκη δεν ταξίδεψε γιατί δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια.
Στον ΠΟΑ Κρήτης αγωνίστηκαν επίσης η Σοφία Δασκαλάκη, ο Γιάννης Θεοδωρογλάκης, ο Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη, ο Δημήτρης Λάτος και ο Αντρέας Σηφογιαννάκης. Όλοι και όλες έχουν μερίδιο στην επιτυχία.
Είπαμε πιο πάνω ότι κανένας από την επιτροπή δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από Κρήτη. Ο Κύδωνας όμως βρήκε τους φίλους του στη Θεσσαλονίκη. Ο Μάκης Παυλίδης και η Έφη Παυλίδου, γονείς των σκακιστών μας, έκαναν τα πάντα για την ομάδα. Έκαναν τους σωφέρ, τους φωτορεπόρτερ, έδειξαν την αγάπη τους με κάθε τρόπο. Τους ευχαριστούμε.
Οι γονείς των αναπτυξιακών σκακιέρων δεν ταξίδεψαν, αλλά όχι μόνο συγκατέθεσαν στο ταξίδι αλλά δέχτηκαν να καλύψουν μεγάλο μέρος των εξόδων. Χωρίς το θετικό τους πνεύμα δεν θα είχαμε αποστολή.
Αφήσαμε έσχατο τον πρώτο. Ο πρόεδρος του Κύδωνα Σάκης Κουβάτσος συμφώνησε για την συμμετοχή και βοήθησε οργανωτικά. Το κυριότερο είναι ότι ανέλαβε να καλύψει με κάθε τρόπο τις οικονομικές ανάγκες.
Τέλος, η 18η θέση δεν αποτελεί ασφαλώς θρίαμβο, αλλά μετά από αρκετά χρόνια με σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες, ο Κύδωνας μπορεί πια να σχεδιάσει καλύτερα την επόμενη συμμετοχή του.
Λεπτομέρειες στον σύνδεσμο http://chess-results.com/Α εθνική 2022
Σημ: οι φωτογραφίες είναι της Έφης Παυλίδου
Πηγή: kydonchania.gr