φωτο αρχείου
Πολιτική παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για την ηθική διάσταση του θέματος. Όπως είπε, «συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας, εποχή που προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση».
Ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι, αν και εκπλήσσεται για το γεγονός, κατανοεί την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση, ωστόσο ότι δεν κατανοεί την απουσία της Φώφης Γεννηματά.
«Δεν είπατε ότι επιστρέψατε; Πού είστε τότε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου;» διερωτήθηκε.
Απευθυνόμενος προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε:
«Βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα που αποτελούν και την αιτία της κατάρρευσής σας. Αν είναι επιλογή σας τουλάχιστον μην τα βάζετε στα πόδια. Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους».
Και συμπλήρωσε:
«Άκουσα την κ. Γεννηματά στην παρέμβασή της, προχθές, να προσπαθεί να μιλήσει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό, όπως όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταγραφεί στην ιστορία ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά», είπε αναφερόμενος στον Κώστα Σημίτη.
Και συνέχισε:
«Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης για τις παραλείψεις, τις δράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και του κ. Παπαντωνίου, τις σακούλες του κ. Τσουκάτου, για τα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ στο Σι Φορ Άι (C4I), τους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες;»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η «υπόθεση Παπαντωνίου» επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ηθική και ποινική καταδίκη ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης.
Επίθεση κατά Μητσοτάκη και «όχι» σε Εξεταστική
Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μπροστά στις αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, τα θαλασσοδάνεια και άλλες όζουσες υποθέσεις του παρελθόντος, χρησιμοποιεί ως αντιπερισπασμό την επανάληψη της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor-1 και των συνομιλιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.
«Είναι κατανοητό βέβαια γιατί ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει όταν συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς... Για εκείνον δεν υπήρξαν σκάνδαλα και μίζες, ούτε το “Ερρίκος Ντυνάν”, τα θαλασσοδάνεια και η Novartis, παρά μονάχα το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας κι εκείνος του υπέδειξε να πάει στη Δικαιοσύνη», είπε.
Και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται κανείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνει το αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή:
«Επειδή δεν θέλει να συζητούνται οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των εποχών των παχέων αγελάδων. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει ζητήματα δευτερεύσουσας και τριτεύουσας σημασίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι».
Παπαγγελόπουλος: Οι μίζες έπεφταν βροχή
Βαρύ κατηγορώ για τον ρόλο μερίδας των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, αλλά και του πολιτικού συστήματος, στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, διατύπωσε από την πλευρά του ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι, ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει».
Όπως τόνισε:
«Όταν δε η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντήλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, προσπάθησε -και προς στιγμήν το πέτυχε- να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας, όχι μόνο ελεγχόμενης, αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σα να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, υπουργικό συμβούλιο».
Και πρόσθεσε ότι το πολιτικό σύστημα που ευθύνεται για τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, όπως ήταν αναμενόμενο, προσπάθησε να αυτοπροστατευθεί.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και οδήγησαν στην συγκρότηση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, ότι οι δικογραφίες αυτές λίμναζαν, είχαν καταχωνιαστεί στα εισαγγελικά γραφεία για πολλά χρόνια. Υπενθύμισε ότι πριν από 14 χρόνια, ως προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ήταν ο ίδιος που είχε παραγγείλει τις έρευνες αυτές και ακόμη οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Τζαβάρας: Δεν πιστεύει στη δημοκρατία η κυβέρνηση
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι «δεν πιστεύει στη δημοκρατία» και ότι «γελοιοποιεί τη Δικαιοσύνη».
Επιτέθηκε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, κάνοντας λόγο για ειρωνικές, υβριστικές αναφορές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Στήθηκε σειρά υβριστικών αναφορών κατά των δικαστικών λειτουργών. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα σε βάρος της Δικαιοσύνης», είπε.
«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να γελοιοποιείτε το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κάλυπτε τους φοροφυγάδες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ειρωνεύτηκε ότι αυτή η απόφαση του ΣτΕ είναι αστοιχείωτη. Αλλά στοιχειωμένη είναι αυτή η κυβέρνηση. Πρώτη φορά ακούμε πρωθυπουργό να λέει "θεσμικό εμπόδιο" την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου», σημείωσε.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια δεν κατάφερε να εξαλείψει τα «παραμαγαζάκια» που η ίδια κατήγγειλε ότι είχαν στηθεί, ενώ μίλησε για «συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας που με ροβεσπιέρικη μανία αναφέρονται στο αμαρτωλό παρελθόν».
Και προσέθεσε:
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει το Σύνταγμα τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Εσάς, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να πείτε ότι το ΣτΕ κάλυψε την φοροδιαφυγή. Αυτή είναι η πανηγυρική διακήρυξη του κράτους δικαίου από αυτούς που ήρθαν δήθεν για να μας σώσουν. Τρία χρόνια δεν καταφέρατε το προφανές. Δεν πιστεύετε στη δημοκρατία. Δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από τη δημοκρατία. Αυτό όμως εμπεριέχει την απειλή της παντοδυναμίας της πλειοψηφίας να μετατρέψει την δημοκρατία σε δεσποτισμό γιατί κανένας δεν συζητά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν έχετε την ικανότητα να διακρίνετε τίποτα πίσω από τη μύτη σας».
Πηγή: pancreta