Ο οδικός χάρτης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς - Ειδήσεις Pancreta

Τον οδικό χάρτη για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς εξειδίκευσε στην ομιλία της στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας όλες οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του 2017.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για μελλοντική συνεργασία, ενώ στηλίτευσε έντονα την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η βία και η τρομοκρατία προέρχονται μόνο από την Αριστερά, δηλώνοντας με νόημα: «Υπάρχει και η Χρυσή αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε;». 

Μέσα του χαιρετισμού του στο συνέδριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε απάντηση στην κ. Γεννηματά και την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. 

Ο κ. Τζανακόποπουλος σημείωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις και σχήματα ενιαίας πολιτικής συνεννόησης σε μια τέτοια συγκυρία και σε μια τέτοια «αδυσώπητη» πολιτική μάχη και συμπλήρωσε ότι «τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν και θα παραμένουν ασυμφιλίωτα και ευθέως ανταγωνιστικά... Η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει σε αυτή την ιστορική καμπή», κατέληξε.

Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Τζανακόπουλος EUROKINISSI
 

Το μάτι στο κοινό της Κεντροαριστεράς με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον δικό του χαιρετισμό στο συνέδριο. «Μπορεί πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις», τόνισε εισαγωγικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε:

«Με απόλυτη ειλικρίνεια σας λέω ότι αν και μεγάλωσα θεωρώντας τον χώρο σας αντίπαλο, είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου. Αυτά που μας χωρίζουν είναι λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν. Η πίστη στους ευρωπαϊκούς κανόνες και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, περισσότερο παρά ποτέ να συνεννοηθούμε στα μεγάλα και στα δύσκολα».

Επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στις μετεκλογικές συνεργασίες επισήμανε ότι «όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν τα κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί», κερδίζοντας το χειροκρότημα ενός μέρους της αίθουσας. Κατηγόρησε από την άλλη πλευρά την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις, που -όπως είπε- «λειτουργούν καταστροφικά και διχάζουν την κοινωνία».

Ο Κώστας Σημίτης και η Φώφη Γεννηματά EUROKINISSI
 

Ενωτική ήταν η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη στο συνέδριο, με τον πρώην πρωθυπουργό να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πετύχουν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρύτερου σχήματος. 

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις και διάσπαση στην «Ώρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιώργου Φλωρίδη και του Γιάννη Ραγκούση. Η απόφαση του Γ. Ραγκούση να παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των υπολοίπων μελών της πολιτικής κίνησης και οδήγησε στη διαγραφή του.

«Ο τόπος  έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα  που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη Λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές», ήταν το μήνυμα του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έβαλε ωστόσο έναν όρο, λέγοντας ότι για να υπάρξει συνεργασία και διάλογος πρέπει «ο ένας να σέβεται τον άλλο». Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στις "μεταγραφές βουλευτών του Ποταμιού στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- που δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας". Ξεκαθάρισε ότι "στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ. 

Έφερε τέλος ως παράδειγμα το μοντέλο Μακρόν στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι "για βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε Μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί.

Σημίτης, Γεννηματά, Θεοχαρόπουλος, Παπανδρέου EUROKINISSI
 

«Κάνουμε σήμερα ένα βήμα μαζί», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως οραματίζεται «να χτίσουμε μαζί τη νέα παράταξη της σύγχρονης Αριστεράς... μία παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα». 

«Είμαστε η μόνη πραγματική Αριστερά που γνώρισε ο τόπος...», είπε επίσης ο κ. Παπανδρέου που υποστήριξε επίσης πως «ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά».

Αναλυτικά η κ. Γεννηματά πρότεινε: 

Το Συνέδριο αυτό θέτει τις σταθερές βάσεις για το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Αμέσως μετά το Συνέδριο τα Πολιτικά Κόμματα και οι φορείς που θα θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης. Θέλουμε να ακούσουμε τη φωνή των κομμάτων και της βάσης της παράταξης μας.

Μαζί θα διαμορφώσουμε την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμα της.

Πρώτον: Οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας καθώς και το πλαίσιο της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αποτελούν ισχυρή προγραμματική βάση και διαμορφώνουν ξεκάθαρη ταυτότητα και πολιτικό στίγμα.

Δεύτερον: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση της παράταξης, μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προτείνω η εκλογή να γίνει τον Οκτώβριο  2017.

Προτείνω την άμεση συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών,  η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της  πορείας  προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.

Ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής προτείνω τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

Τρίτον: Δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν.

Τέταρτον: Εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Πέμπτον: Ιδρυτικό Συνέδριο της νέας παράταξης, και εκλογή των κεντρικών οργάνων της.

Καταληκτική ημερομηνία για το Συνέδριο ο Δεκέμβριος του 2017.

Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

«Ευτέλισε αξίες της Αριστεράς»

Ο κ. Τσίπρας αφού εκμεταλλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον  εμπιστεύθηκαν.

Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την «κυβερνώσα Αριστερά», καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα.

Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού, για έναν πρωθυπουργό που:

  • Αλυσοδένει τη χώρα σε πολύχρονη επιτροπεία και διαρκή λιτότητα, με παράλληλη εκχώρηση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια.
  • Συγκυβερνά με τον ακροδεξιό κυβερνητικό  εταίρο που καμαρώνει για την ρατσιστική ιδεολογία του και για τις αλαζονικές και ωμές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη.
  • Συγκαλύπτει πεισματικά τις ευθύνες της διακυβέρνησης 2004-2009 για την κρίση και χρησιμοποιεί  γνωστά και «μη εξαιρετέα» στελέχη της   για κομματικό έλεγχο στο «σκληρό πυρήνα» του κράτους.
  • Διχάζει  τους Έλληνες, υπονομεύει τους θεσμούς, επιστρέφει στις καταδικασμένες πολιτικές των πελατειακών σχέσεων και επιχειρεί συνεχώς  να επιβάλλει σύστημα διαπλοκής στα ΜΜΕ.

Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη  της... αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο.

Εδώ που έχουμε φθάσει, η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές. Εκλογές που η αντιπολίτευση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία.

Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση.

«Ξεχάσαμε τη Χρυσή Αυγή...;»

Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν  οι συντηρητικές πολιτικές  που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της. Η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση. Που δεν έχει πει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την αντιμνημονιακή σημαία που αυτή πρώτη σήκωσε στις πλατείες και στα Ζάππεια.

Και βέβαια με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ.Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται «μόνο από αριστερά», όπως διατείνεστε.

Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε;

Το στρατηγικό μας δίλημμα παραμένει σταθερά το «πρόοδος-συντήρηση». Όμως σήμερα η ανάγκη είναι «εθνική συνεννόηση».

Το σχέδιο Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνει ο κορμός μιας Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση. Που μόνο μια ισχυρή Κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης,  μπορεί να την υλοποιήσει.

Συντάκτης: Δημήτρης Κουκλουμπέρης

πηγή


Πηγή: pancreta