Πολιτική σύγκρουση για Noor1 και Μαρινάκη: «Ζούγκλες», «Καρφιά» και… Unfollow - Ειδήσεις Pancreta

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την υπόθεση του Noor 1 με δημοσιεύματα που από τη μία εμπλέκουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη με την υπόθεση των ναρκωτικών και από την άλλη που υποστηρίζουν πως υπάρχει μια «πολιτική σκευωρία ώστε να κατηγορηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης». Ως πρωταγωνιστής εμφανίζεται ο κατάδικος για την υπόθεση Μάκης Γιαννουσάκης, ο οποίος πότε ισχυρίζεται πως ο επιχειρηματίας εμπλέκεται στην υπόθεση και πότε πως πρόκειται για μια στημένη ιστορία. Τα δημοσιεύματα ήρθαν από τη «Ζούγκλα», το «Καρφί», τη Real και το Unfollow και η υπόθεση έφτασε ξανά μέχρι τη Βουλή. 

Πρώτα  «Το Καρφί»

Η πολιτική σύγκρουση ξεκίνησε με αφορμή το δημοσιεύμα της εφημερίδας «Το Καρφί» σύμφωνα με το οποίο ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είχε «μυστικές τηλεφωνικές επαφές με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη», που έχει καταδικαστεί για την υπόθεση Noor1, με στόχο, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, «να κατηγορηθεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης».

Τί Μαρινάκης, τί Ηριάννα; Σύμφωνα με το Unfollow

Στο χορό μπήκε και το περιοδικό Unfollow, που κυκλοφορεί ως ένθετο με τα Παραπολιτικά, το οποίο υποστήριξε, επικαλούμενο συνομιλίες του Γιαννουσάκη, πως όλη η υπόθεση με το ναρκόπλοιο, που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης, «ήταν μια σκευωρία για να ενοχοποιηθεί ο Βαγγέλης Μαρίνακης» και με «απώτερο στόχο», μέσω αυτού, να χτυπηθεί η οικογένεια Μητσοτάκη. Το εν λόγω δημοσίευμα μάλιστα, εκτός των άλλων ταυτίζει τη «δικαστική σκευωρία», όπως λέει, κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τις υποθέσεις του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου και της Ηριάννας.

Οι αντιφάσεις Γιαννουσάκη

Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες, το ίδιο πρόσωπο, δηλαδή ο Μάκης Γιαννουσάκης, σε επαφές που είχε με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, είχε εμπλέξει στην υπόθεση του Noor1 τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Όμως στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο Γιαννουσάκης αρνήθηκε όσα του είχε πει. Ο Τριανταφυλλόπουλος ισχυρίζεται σε άρθρο του στη Ζούγκλα πως ο κατάδικος τον είχε προειδοποιήσει ότι αν διαρρεύσουν όσα είχε πει πριν πάρει τα ευεργετήματα του νόμου, θα αναγκαστεί να τα διαψεύσει όλα.

Μετά τα νέα δημοσιεύματα, το ζήτημα έφτασε στη Βουλή με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από την αρχή επιβεβαίωσε την επικοινωνία που είχε με τον κρατούμενο, σημειώνοντας πως «ο κρατούμενος Γιαννουσάκης του ζήτησε δια του του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του Noor1». Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχε ενημερώσει αμέσως και την εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό για τις κινήσεις του.

Παραδοχή και αντεπίθεση Καμμένου

Μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από τη ΝΔ με αφορμή το δημοσίευμα, ο Πάνος Καμμένος πέρασε στην αντεπίθεση τονίζοντας πως «πέρασαν 24 ώρες από την έρευνα στις επιχειρήσεις του σπόνσορα της Νέας Δημοκρατίας, και ομοτράπεζου του Κυριάκου Μητσοτάκη, για στοιχεία που αφορούν εμπορία ναρκωτικών και διακίνηση μαύρου χρήματος και η σιωπή τους ήταν όντως εκκωφαντική, έως το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφί», το οποίο, αφού απορρίφθηκε από δύο εφημερίδες έναντι αντιτίμου, δημοσιεύτηκε στον καταδικασμένο για συκοφαντική δυσφήμιση όμιλο σε περισσότερα από έξι χρόνια φυλάκιση. Θα δούμε ποιος θα πάει πρώτος μέσα…», σημείωσε.

Νωρίτερα, η ΝΔ με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας είχε ζητήσει αππαντήσεις από τον Πάνο Καμμένο αλλά και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή.  «Ο κ. Καμμένος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με σαφήνεια: συνομίλησε ή όχι με τον κρατούμενο ισοβίτη κ. Γιαννουσάκη; Ο κ. Κοντονής πρέπει, επίσης, να απαντήσει: έχει ή όχι οποιαδήποτε σχέση με τους εκβιαστικούς διαλόγους που περιγράφει το δημοσίευμα; Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις τώρα», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφεραν το θέμα στη Βουλή

Mετά την απάντηση Καμμένου η ΝΔ επανήλθε στο ζητήμα με ερώτηση στον Σταύρο Κοντονή. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε: «Ανακύπτει σοβαρότατο πολιτικό ζήτημα από το δημοσίευμα της Εφημερίδας "Καρφί" της 17ης Ιουνίου, το οποίο εμφανίζει τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να εμπλέκεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες με ισοβίτη, προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει εναντίον συγκεκριμένου επιχειρηματία, με στόχο να τον εμπλέξει σε υπόθεση μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει ακόμη ότι «ο εν λόγω ισοβίτης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο φύλο της Κυριακής, 28/5/2017 της Εφημερίδας "Real News", είχε ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του στη φυλακή και του ζήτησε να καταθέσει ενώπιον εισαγγελικής λειτουργού κατά τρόπο, ώστε να επηρεάσει ουσιωδώς την έκβαση συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε ο ίδιος να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης».

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισημαίνει ότι η παρέμβαση «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας σε χθεσινή του ανακοίνωση» και ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν «είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας» και «αν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να προστατεύσει το θεσμικό κύρος της Δικαιοσύνης από τέτοιου είδους απαράδεκτες παρεμβάσεις αναρμόδιων υπουργών».

«Αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από τον κ. Πάνο Καμμένο» καταγγέλλει και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από υπουργό της κυβέρνησης -και μάλιστα αναρμόδιο- είναι απολύτως αντιθεσμικές και προσβάλλουν το κύρος και τη λειτουργία του θεσμού», αναφέρει ο Παπαθεοδώρου και υπογραμμίζει ότι «η ομολογία της παρέμβασης γίνεται από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά από σχετικό δημοσίευμα σε εβδομαδιαίο έντυπο». Καταλήγοντας καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να ενημερώσει τη Βουλή αν η επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον κρατούμενο υπήρξε άμεση ή έμμεση και αν το γεγονός αυτό ήταν σε γνώση του Συμβουλίου της Φυλακής. Ερωτά ακόμη σε ποιο σημείο της διαδικασίας και με ποιο τρόπο έγινε «η, κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, παρέμβασή του στην Εισαγγελία και ποιες ήταν οι ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης».

Η απάντηση Κοντονή

«Δεν θα περάσει ο αποπροσανατολισμός από την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του NOOR1 για να προταχθούν ήσσονος σημασίας παρατυπίες του κανονισμού των φυλακών», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με αφορμή τις ερωτήσεις των Παναγιωτόπουλου και Παπαθεοδώρου.

Απαντώντας στη σχετική αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Παπαθεοδώρου, νετός της Επιτροπής, για «βορβορώδεις αποκαλύψεις για την λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος», ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε: «Βορβορώδης και βροντώδης κατάσταση είναι όταν τα οικονομικά συμφέροντα προσπαθούν να απαγορεύσουν πολιτικό λόγο στα κόμματα. Αν έχει συμβεί οποιαδήποτε παρατυπία στον κανονισμό της φυλακής θα ελεγχτεί. Όμως η υπόθεση αφορά την έλευση στην Ελλάδα 2,1 τόνων ηρωίνης».

«Θα περίμενα άλλου τύπου παρεμβάσεις όταν ένας ένας οι μάρτυρες της δίκης εξαφανίζοντας από προσώπου γης ή όταν ο καταδικασμένος έδωσε συνέντευξη για την οποία ο Τύπος που ασχολείται με ήσσονος σημασίας θέματα, όπως η παρατυπία στον κανονισμό της φυλακής, δεν είπε κουβέντα», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωσε ότι «η δικαστική έρευνα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα ενεργοποιουμένης της δικαστικής συνδρομής σε ξένο κράτος. Εύχομαι κανείς Έλληνας πολίτης να μην εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση». «Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις ούτε η δικαιοσύνη ούτε η κυβέρνηση θα καμφθεί να φτάσει την υπόθεση στο τέλος», τόνισε ο Στ. Κοντονής.

Ο Θ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «δύο τινά συμβαίνουν: ή όλα αυτά είναι ψέματα και πρέπει να τα διαψεύσετε με τρόπο απόλυτο ή έχουν ψήγμα αλήθειας και τότε θα πρέπει να τα διερευνήσετε εις βάθος».

Ο Στ. Κοντονής τόνισε ότι η διάχυση 2,1 τόνων ηρωίνης αποτελεί «έγκλημα εις βάρος της νεολαίας» και δεσμεύθηκε ότι «αυτό δεν θα μείνει έτσι και να το ξέρουν πολύ καλά. Όχι μόνο δεν μας έχει εμποδίσει κανένας αλλά συνεχίζεται η διαδικασία κανονικά». Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα και συνέστησε «καλό θα είναι οι εκδότες να υπογράφουν τα ανυπόγραφα άρθρα που είδα δημοσιευμένα». «Έχει κινητοποιηθεί το σύμπαν που είναι τοποθετημένο σε μία πλευρά για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δεν είναι οι 2,1 τόνοι ηρωίνης, αλλά κάτι άλλο. Αν υπήρξε επικοινωνία εκτός ωραρίου που επιτρέπεται. Αυτό τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας, της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης δεν θα τον πετύχουν», ανέφερε ο Στ. Κοντονής.

πηγή


Πηγή: pancreta