Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για το χρέος – Τι λένε κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ και Βερολίνο - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Η ώρα για ένα από τα κρισιμότερα Eurogroup έφτασε.

Με στόχο την πολυπόθητη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέγαρο Μαξίμου, ΕΕ, ΔΝΤ και Βερολίνο έχοντας κάνει την εβδομάδα αυτή τις τελευταίες τους κινήσεις στην σκακιέρα, θα καθίσουν στο τραπέζι για την εξεύρεση λύση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μια ικανοποιητική λύση στο σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup φαντάζει αρκετά δύσκολη, «με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου».

«Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών», συνέχισε ο αξιωματούχος, «τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Η κρίσιμη συνεδρίαση θα διεξαχθεί παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ (κάποιοι ισχυρίζονται για να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον με τη γερμανική πλευρά θα έρθουν σε μία μορφή συμφωνίας), με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαμηνύει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει κάτι παραπάνω για το χρέος. Από ελληνικής πλευράς, το Μαξίμου επισημαίνει πως αν δεν του δοθεί ένας «καθαρός» διάδρομος στο δρόμο προς την έξοδο στις αγορές θα αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, κάτι που έκανε σαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός την Τρίτη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αν σήμερα δεν βρεθεί λύση, αύριο κιόλας, ο πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει γραπτό αίτημα για Eurosummit (σύνοδος της Ευρωζώνης) στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. 

Το Eurogroup θα ασχοληθεί και με το τυπικό και διαδικαστικό θέμα της έγκρισης της δόσης, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Οι τελευταίες δηλώσεις δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης

Την ελπίδα του ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε την Τετάρτη, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντέιβιντ Λίπτον. Από μεριάς Βερολίνου, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο».

Βέβαια, η πορεία των δηλώσεων από μεριάς ΔΝΤ και Βερολίνου μοιάζει περισσότερο με σκωτσέζικο ντους.

Από πλευράς Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη λύση που επιζητεί η ελληνική μεριά. Όπως είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να συναινέσει σε μια βελτιωμένη πρόταση, η οποία να περιλαμβάνει σαφείς διατυπώσεις αναφορικά με το χρέος. Σε αντίθετη περίπτωση, που δεν δοθεί ικανοποιητική λύση, τότε η Ελλάδα προτίθεται να μην την αποδεχθεί και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, όπου θα ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Εκεί μόνο με την αποφασιστική στήριξη της Γαλλίας, ενδεχομένως και της Ιταλίας θα μπορέσει να πετύχει μία λύση πιο κοντά στις επιδιώξεις του την οποία θα κλιθεί και πάλι να επικυρώσει το EG στις 10 Ιουλίου. Αρκεί φυσικά η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να ληφθεί σήμερα ώστε σε δύο, τρεις εβδομάδες να γίνει και η εκταμίευσή της.

Ο κ. Τσίπρας επίσης, με άρθρο του στις Le Monde και Die Welt απευθυνόμενος στο γαλλικό και το γερμανικό λαό τόνισε πως η «Η απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας είναι πριν από όλα η ανάπτυξη. Η δίκαιη, βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη». Σε άλλο σημείο επισήμανε πως η ρύθμιση δεν πρέπει να επέλθει για να χαριστούν χρήματα στην Ελλάδα, αλλά για να μην χρειαστεί να χαριστούν. «Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!» κατέληξε στο κείμενό του ο έλληνας πρωθυπουργός.

Στο ερώτημα αν οι όποιες αποφάσεις στο Ελληνικό πρόβλημα χρέους μπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις στην ημεδαπή η απάντηση στελεχών του Μαξίμου είναι πως όχι διότι η χώρα και η οικονομία έχουν ήδη μπει σε μια τροχιά και η Κυβέρνηση δίνει τη μάχη για μια ολοκληρωμένη λύση που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος. «Τίποτε άλλο δεν είναι αυτήν την ώρα στο μυαλό μας», καταλήγει συνεργάτης του πρωθυπουργού.    

Μήνυμα Παυλόπουλου: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της – Να τηρήσουν τις δικές τους για ελάφρυνση του χρέους

«Μια μεγάλη ευκαιρία, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ενόψει του κρίσιμου Eurogroup, στην οποία καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφλαγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αντάξιο ενός μεγάλου Ευρωπαίου» ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ, σχετικά με τον Β. Σόιμπλε.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Πρόεδρος εκτιμά ότι το σημερινό Εurogroup στο Λουξεμβούργο αποτελεί ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη. «Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υλοποίησε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα ήρθε πλέον η ώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Μοσκοβισί: Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν - Πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες

Με δηλώσεις του στον ιστότοπο Politico, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε  απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας». Όπως τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη, να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Πρόσθεσε επίσης ότι κάποιες φορές, το Eurogroup βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψη ότι ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να αναλάβει στο μέλλον να διευθύνει το Eurogroup. 

πηγή


Πηγή: pancreta