Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες από τη ψήφιση των σκληρών μέτρων του τέταρτου μνημονίου και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιβάλλει πλέον και νέους σκληρούς όρους προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση (QE).
Αυτό προκύπτει από σχετική Απάντηση του Κεντρικού Τραπεζίτη σε Ερώτησή μου στις 29/5/2017 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την περιοδική διεξαγωγή του νομισματικού διαλόγου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Ντράγκι.
Όπως επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι για την ένταξη της Ελλάδας στο QE δεν αρκεί η ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης και η ρύθμιση του χρέους μετά από συμφωνία μεταξύ των δανειστών αλλά η ΕΚΤ ως Ανεξάρτητη Αρχή πριν αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο QE θα προχωρήσει σε σύνταξη δική της Έκθεσης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Έκθεση που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα σενάρια ακόμα και τα πιο αντίξοα!!!
Βεβαίως σε προγενέστερο άρθρο μας στις 7-5-2017 και με τον τίτλο ‘’Άνθρακας ο θησαυρός της ποσοτικής χαλάρωσης’’ είχαμε επισημάνει ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για το QE ήταν όχι μόνο πρόωρες αλλά και εντελώς αδικαιολόγητες και ανεδαφικές.
Έτσι επισημαίναμε ότι ‘’ένα από τα βασικά επιχειρήματα στην κυβερνητική ρητορική προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον νέο κοινωνικό Αρμαγεδδώνα που θα επιφέρει το τέταρτο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση μνημόνιο είναι και η επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στην περίφημη ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι πριν καν στεγνώσει το μελάνι της προσυμφωνίας για το τέταρτο μνημόνιο τραπεζικές πηγές έδωσαν το μήνυμα ότι QE για την Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Αυτά προκύπτουν από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Kathimerini English Edition της 4ης Μαΐου 2017, σελ. 4 και υπό τον εύγλωττο τίτλο «No QE till September, say bankers”. Ραντεβού λοιπόν το Σεπτέμβρη για την ποσοτική χαλάρωση παρότι τα διάφορα μνημονιακά παπαγαλάκια με διαρροές προς τον τύπο διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα αποφασιστεί από την ΕΚΤ τον Ιούνιο’’.
Επιπλέον επισημαίναμε ότι ‘’ο δρόμος της χώρας προς το QE είναι στρωμένος με αγκάθια και αυτό προκύπτει από την Γραπτή Απάντηση του Ντράγκι σε Ερώτηση μου, Απάντηση την οποία μου απέστειλε ο Ιταλός στις 5/4/2017. Εκεί αποκαλύπτει ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE θα γίνει αφού πληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μάλιστα θα είναι δίμηνης διάρκειας. QE λοιπόν ορισμένου χρόνου και με πολλούς αστερίσκους. Την αποκαλυπτική αυτή απάντηση του Ντράγκι το μνημονιακό επιτελείο φρόντισε σχεδόν να την εξαφανίσει από τα ΜΜΕ, ίσως γιατί έτσι θα άρχιζε να καταρρέει το νεομνημονιακό τους αφήγημα’’.
Στην ίδια συζήτηση στα πλαίσια του νομισματικού διαλόγου έθεσα και το ζήτημα του ιδιαίτερα δραστήριου ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδας στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης μια και τα έτη 2015 και 2016 η ΤτΕ έχει δαπανήσει 42,5 δις ευρώ αγοράζοντας ομόλογα διεθνών οργανισμών όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ), της ΕΕ, του EFSE, του ESM κλπ. Δηλαδή στην πράξη η ΤτΕ αφενός μεν δάνεισε τους δανειστές της χώρας προκειμένου να μας δανείσουν επιβάλλοντας μάλιστα τρίτο και τέταρτο μνημόνιο και αφετέρου δάνεισε την ΕΤΕ η οποία με τη σειρά της δάνεισε την Fraport με 280 εκατ. ευρώ προκείμενου να βρει λεφτά για να αρπάξει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια για 40 χρόνια.
Στο ζήτημα αυτό παρότι ο Ιταλός προκλήθηκε/προσκλήθηκε από τη δική μας πλευρά τουλάχιστον δύο φορές να τοποθετηθεί τελικά έκανε τον .....Κινέζο. Δεν είπε κουβέντα.
Αναγκάστηκε όμως να τοποθετηθεί στο ζήτημα της αγοράς ομολόγων Ελληνικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του QE. Και αυτό βέβαια μετά από αρκετό pressing από τη δική μας πλευρά.
Έτσι ο Ντράγκι επισήμανε ότι μετά την ένταξη της Ελλάδας στο QE τελικά θα είναι δυνατή και η αγορά από το ευρωσύστημα ομολόγων Ελληνικών επιχειρήσεων.
Η απάντηση αυτή του Ντράγκι, παρότι ανοίγει μελλοντικά το δρόμο για τη συμμετοχή των ομολόγων των Ελληνικών επιχειρήσεων στο QE, εντούτοις κακώς συναρτά το ζήτημα αυτό με τη διαδικασία αγοράς των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του QE. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, το γνωστό PSPP, είναι εντελώς διαφορετικό και διακριτό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του QE, το οποίο τιτλοφορείται CBPP3.
Σε κάθε περίπτωση και παρά την νέα αλχημεία του Ιταλού ο οποίος φαίνεται πλέον ότι παίζει κατενάτσιο σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι μετά την ένταξη της χώρας μας στο QE, η ΤτΕ ως μέλος του ευρωσυστήματος μπορεί πλέον να προχωρά σε αγορά ομολόγων των Ελληνικών επιχειρήσεων, τηρώντας βέβαια τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για το CBPP3.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά τη θέση του Κινήματος μας ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ την οποία είχαμε αναλύσει σε άρθρο μας στις 21-5-2017 με τίτλο ‘’Ανάκτηση εθνικής νομισματικής κυριαρχίας εντός ευρώ’’ στην οποία επισημαίναμε ότι η ΤτΕ θα μπορούσε να αναλάβει καθοριστικό ρόλο μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης στη χρηματοδότηση κλάδων της Ελληνικής οικονομίας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Έτσι αντί η ΤτΕ να δαπανά 42,5 δις ευρώ για την αγορά ομολόγων διεθνών υπερεθνικών οργανισμών θα μπορεί πλέον βάσιμα και με τη βούλα του ίδιου του Ντράγκι να προχωρά και στην αγορά ομολόγων Ελληνικών επιχειρήσεων. Δηλαδή στην ουσία η ΤτΕ θα μπορεί να δημιουργεί χρήμα [create money] το οποίο να διοχετεύει με τον τρόπο αυτό στην Ελληνική οικονομία, ανακτώντας έτσι εν τοις πράγμασι εθνική νομισματική κυριαρχία εντός ευρώ.
Για τον λόγο αυτόν είναι πλέον επίκαιρη όσο ποτέ η θέση του Κινήματός μας ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ότι απαιτείται πλήρης και ολοσχερής κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και απόσυρση της μετοχής της από το Χρηματιστήριο εδώ και τώρα.»
Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πηγή: pancreta