Την παραπομπή του Γιάννου Παπαντωνίου σε Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά τα ξίφη τους στον τομέα της διαφθοράς. Η συζήτηση αμαυρώθηκε από προκλήσεις και εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα τόσο από την Χρυσή Αυγή όσο και από τη ΝΔ.
Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του Γ. Παπαντωνίου ψήφισαν 252 βουλευτές σε σύνολο 268 ψηφισάντων.
Κατά ψήφισαν 3 και παρών 4. Υπήρξαν, ακόμη, οκτώ άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.
«Δεν θα πέσει τίποτα κάτω»
Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κυμάνθηκε σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι το «ναι» στην εξεταστική δεν ξεπλένει τη στάση που κράτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια.
Επιτέθηκε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στην Φώφη Γεννηματά για την απουσία τους από τη σημερινή συζήτηση, ενώ επισήμανε ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς θα διερευνηθούν μέχρι τέλους.
Προανήγγειλε, μάλιστα, συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis την επόμενη εβδομάδα.
«Υπερψηφίζουμε αλλά... »
Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, είχε αναφέρει ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την πρόταση, ωστόσο έκανε λόγο για «γκρίζες» ζώνες και επιτέθηκε στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της προχειρότητα και «γελοιοποίησης» της διαδικασίας.
«Γενική θέση της ΝΔ είναι να θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια διερεύνησης μιας γκρίζας ζώνης είναι απαραίτητο να γίνεται. Όμως, έχουμε την υπόνοια ότι δεν επιδιώκεται κατ' ανάγκη αυτό. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, απίστευτη προχειρότητα, γράφηκε επί γονάτου η πρόταση και αν συνδυάσουμε και την εσχάτη προσπάθεια συσπείρωσης της Αριστεράς, καθώς ελάχιστοι πλέον στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μας δημιουργείται υποψία, αν πρόκειται για θεσμική πράγματι ευαισθησία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
«Είστε τυχοδιώκτες»
Επιθετικός ήταν κατά την τοποθέτησή του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει την πρόταση, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, από θέση αρχής, λέει «"ναι" σε οτιδήποτε βοηθάει τη διαφάνεια». Θα αναζητήσουμε με τη συμβολή μας στην Εξεταστική Επιτροπή τα πάντα για μαύρο χρήμα, λογαριασμούς, σε κάθε νέο στοιχείο».
Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία: «Θέλετε να ξανακάνετε ό,τι και το 2012, τότε που παραπέμφθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, γιατί σας συμφέρει». Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία που δεν εμφανίζει και υποστήριξε ότι «με "ουάου" και γιούχα δεν δικάζονται άνθρωποι, παρά μόνο με στοιχεία και αποδείξεις». Υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου και σχολίασε τα όσα ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τους τρεις λογαριασμούς, αν αφορούν το καταπίστευμα των παιδιών της γυναίκας του, που έχουν ανοιχθεί πριν γίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου υπουργός Άμυνας το 2000.
Πληρώνουμε δισ. ευρώ για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι ότι ο λαός πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την συγκρότηση εξεταστικής, αλλά τόνισε και αυτός ότι η υπόθεση αξιοποιείται για αποπροσανατολισμό και για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.
«Ιστορική μέρα»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα τονίζοντας ότι η πρόταση για προανακριτική επιτροπή έρχεται ως προϊόν ενδελεχούς έρευνας.
Ο κ. Καμμένος έκανε επίσης λόγο για ιστορική προσωπική του δικαίωση, αφού ο ίδιος για είκοσι χρόνια βίωσε τα αποτελέσματα της δράσης της «εγκληματικής οργάνωσης» που λυμαίνονταν το έθνος και βρίσκουν επιτέλους τον δρόμο τους «οι φάκελοι» που έστελνε η κυβέρνηση Καραμανλή στον εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που ανήλθε στο βήμα μετά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗ.ΣΥ., Ανδρέα Λοβέρδο, είπε πως η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει τίποτα για το οποίο πρέπει να συμβιβαστεί «για να τα βρούμε». «Ανοίξτε τις τράπεζες, τα Εξοπλιστικά, ότι θέλετε. Δεν έχουμε κάτι που θα πρέπει «να τα βρούμε» όπως «τα βρήκατε» εσείς με τους άλλους για να κάνετε την κυβέρνηση, η οποία το μόνο που φρόντισε ήταν να συγκαλύψει από τη μία και την άλλη μεριά», είπε.
Τρεις οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε ότι οι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν τρεις λογαριασμοί στο όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου και της γυναίκας του και ζήτησε απαντήσεις.
Τόνισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε την πιθανότατα όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού την κοινής γνώμης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά τόνισε ότι είναι αφορμή για να προβληματιστούμε για την άμυνα της χώρας, αναφέροντας τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πρέπει να πάψουμε να αγοράζουμε όπλα μόνο για τις μίζες ή για δημόσιες σχέσεις, όπλα που αγοράζονται και δεν χρειάζονται», ανέφερε και ζήτησε κατάργηση του πελατειακού κράτους στο στράτευμα, αλλά και αξιοκρατικές απολαβές αντί για ντροπιαστικούς μισθούς στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Ναι με ενστάσεις»
Θετικός για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος διατύπωσε τις ενστάσεις του και για άλλες υποθέσεις δημοσίων έργων και προμηθειών, για τις οποίες, όπως είπε, «θα μείνουν ατιμώρητοι κάποιοι που φάγανε εκατομμύρια ευρώ».
«Θα πούμε "ναι" στην Προανακριτική εμείς. Αλλά την Ολυμπιάδα, τα δημόσια έργα, αυτοί που τα φάγανε θα μείνουν ατιμώρητοι;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λεβέντης πρότεινε, παράλληλα, όλες οι συμβάσεις για τα δημόσια έργα και τις προμήθειες πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, να εγκρίνονται από ειδική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας θα είναι διά κληρώσεως, εισαγγελέας Εφετών.
«πολλά μπορούν να προταθούν, αλλά το σοφό είναι οι τροποποιήσεις να είναι μόνο για τα πολύ ουσιώδη» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι λύση να τα γκρεμίσουμε όλα».
Πηγή: pancreta