Δέσμη μέτρων αναφορικά με τις τράπεζες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Όπως ενημέρωσε, μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών), ενώ τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
Επίσης, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος, όπως είπε, είναι να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
Επιπλέον, παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
Όπως ανακοίνωσε ακόμη, μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Επιπρόσθετα, δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ενώ διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνεται επίσης δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Μητσοτάκης: Τα μέτρα που ανακοίνωσε για χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους
Επιπλέον, σχετικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος.
Τέλος, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που παρέχουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Μητσοτάκης: Τείνει προς το μηδέν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα – Είμαστε σε τροχιά διαρκούς αναβάθμισης
Στην ομιλία του νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά πως ενώ αρκετές ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης δυσκολεύονται να ψηφίσουν τους δικούς τους, «εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία».
«Εδώ συμβαίνει ένα παράδοξο. Αλλού αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Αντίθετα σε εμάς αλλάζει η αντιπολίτευση», τόνισε.
Είπε επίσης ότι σε πολλές χώρες οι φόροι αυξάνονται ενώ στην Ελλάδα εξακολουθούν να μειώνονται, η ανεργία είναι μονοψήφια, ενώ το εισόδημα ενισχύεται, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από την ΕΕ και έτσι «επιτυγχάνουμε τη σύγκλιση, είμαστε σε τροχιά διαρκούς αναβαθμίσεως της οικονομίας. Αυτό σημαίνει και μείωση του κόστους δανεισμού».
Αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέχεια ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε στην εικόνα των αριθμών. Το ΑΕΠ αυξάνεται το δημόσιο χρέος μειώνεται. Η κυβέρνηση δημιούργησε 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια».
Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας
Θέλοντας να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησής της της Νέας Δημοκρατίας, συνέχισε: «Φορολογήσαμε τα υπερκέρδη, φορολογήσαμε και τα διυλιστήρια, κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις και στα τρόφιμα».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε μάλιστα ότι είμαστε σε ένα σημείο που ο μέσος πληθωρισμός, ειδικά στα τρόφιμα, πλησιάζει το μηδέν. «Όταν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές, δεν θα σταματήσουν οι μισθοί να αυξάνονται και οι φόροι να μειώνονται», τόνισε.
«Οι προσπάθειές μας σταδιακά αποδίδουν καρπούς. Η ίδια σταδιακή και σίγουρη πορεία ακολουθεί και η ανακούφιση από τις ανατιμήσεις», υποστήριξε επίσης.
«Βρισκόμαστε σε μια τροχιά διαρκούς αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν είναι αδιάφορο για τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι αδιάφορο ότι το Economist κατέταξε την πατρίδα μας στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων οικονομιών μεταξύ 37 χωρών. Πρόκειται περί ενός περιοδικού που έχει διεθνές κύρος. Επιλέχθηκε η πατρίδα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις ευρωπαίκές χώρες που θα φιλοξενήσει τα πρώτα ΑΙ factories», συμπλήρωσε.
Μητσοτάκης: Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι άλλοι μισθοί και επανέλαβε ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027.
«Εκτιμώ ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα είναι πάνω από τα 1500 ευρώ που είναι ο κεντρικός στόχος που έχουμε θέσει. Αυτά είπαμε, αυτά θα κάνουμε. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, εξέφρασαν ενδιαφέρον να επιστρέψουν «γιατί εμπιστεύονται το μέλλον της χώρας, όχι την κυβέρνηση».
Παράλληλα μίλησε για τις αυξήσεις στο δημόσιο και στις συντάξεις και σημείωσε ότι αυξήθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
«Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την πρόοδο. Ναι, αν σκεφτούμε ότι είναι τα θεμέλια μιας σταθερά ανοδικής πορείας. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι αν αυτά τα αριθμητικά δεδομένα δεν μεταφράζονται σε πιο άνετη καθημερινότητα. Θα γίνει αυτό. Γίνεται ήδη σε ένα βαθμό. Έχω ακούσει πολλές φορές την ωραία φράση ότι ευημερούν οι αριθμοί, αλλά οι άνθρωποι υστερούν. Σίγουρο είναι ότι όταν χρεοκοπούν οι αριθμοί , σίγουρα χρεοκοπούν οι άνθρωποι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ξέρετε για αυτό», πρόσθεσε.
Πηγή: tvxs.gr