Επιτακτική και αναγκαία χαρακτήρισε, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, οι οποίοι από την παρατεταμένη ανομβρία, μαζεύουν ελιές «σε καμένους και αποξηραμένους» ελαιώνες.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, ο Βουλευτής, επεσήμανε ότι η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθυστερεί αδικαιολόγητα και κάλεσε τον Υπουργό, στις όποιες αλλαγές να συμπεριλάβει τα χαρακτηριστικά που προσδίδει στην εγχώρια αγροτική παραγωγή η κλιματική κρίση. «Το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει, μόνο αν η αναθεώρηση αυτή αντιμετωπιστεί ως εθνική υπόθεση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών της Νοτίου Ελλάδας, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των νησιών, περιοχές που πλήττονται από την ανομβρία».
Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει, η απάντηση είναι μία: «δεν μπορούμε να καλύψουμε τους αγρότες γιατί δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ».
Χαρακτηρίζοντας ως εθνικό προϊόν το ελαιόλαδο, υιοθέτησε και στήριξε τις θέσεις του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, επισημαίνοντας πως το 38% των ασφαλισμένων αγροτών είναι ελαιοπαραγωγοί, χωρίς καμία αντιστοιχία και ανταποδοτικότητα με τις αποζημιώσεις που δίνονται.
Για την ξηρασία στην Κρήτη και τις ζημιές στις ελιές
Ξεχωριστή αναφορά έκανε για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Κρήτη και κυρίως στους ανατολικούς νομούς, σε σχέση με την εκτεταμένη ξηρασία. «Πρέπει να σας βάλω και λίγο το άρωμα σε σχέση με την τοπική μας κοινωνία, σε σχέση με την Κρήτη, γιατί συμβαίνει εφέτος. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Εγώ σας το λέω ειλικρινά, δεν το έχω ξαναδεί ποτέ. Υπήρχε μια χρονιά αναφοράς, το 2022, με πολύ μεγάλη παραγωγή 130 χιλιάδων τόνων, φτάσαμε το 2023, στους 52.000 τόνους. Φέτος, δεν ξέρω, αν θα καταφέρουμε να πιάσουμε και ακόμα αυτή την περσινή που ήταν χρονιά, χωρίς ανθοφορία κ.λπ.. […] Τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σοβαρά, θα πρότεινα και στην Επιτροπή, πραγματικά, επειδή είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει, είναι σαν να έχει περάσει φωτιά μέσα από τους ελαιώνες, να έρθετε να επισκεφτείτε, να δείτε, να πάρετε από κοντά την εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή οι ελαιώνες και τα ελαιόδεντρα στην Κρήτη. Μιλάμε για ένα εθνικό προϊόν. Πρέπει να είναι εθνική μας προτεραιότητα. Θα πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός σε σχέση με το τι θα γίνει, όταν βέβαια καταλήξουμε στο πώς θα πάει η ελαιοκομική χρονιά φέτος».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής, κάλεσε από κοινού με τον κ. Μανώλη Χνάρη, Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, να κατατεθούν άμεσα οι λύσεις, προκειμένου αν δεν μπορούν οι αγρότες της Κρήτης να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, τότε να αναζητηθούν ενισχύσεις, είτε από τα de minimis, είτε από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε με ένα νέο πλαίσιο ένα εθνικό ταμείο για την κλιματική αλλαγή. Να το διεκδικήσουμε και σε επίπεδο Ευρώπης, έτσι ώστε και η νέα ΚΑΠ να ενσωματώνει τέτοια εργαλεία, τα οποία να μπορούν να ανταποκριθούν κάθε χρόνο στις επιδράσεις που έχει η κλιματική αλλαγή», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Φραγκίσκος Παρασύρης.
Πηγή: pancreta.gr