Ερώτηση Π. Πολάκη σχετικά με το τραγικό συμβάν στην Αίγινα - Ειδήσεις Pancreta

Αποτέλεσμα της έλλειψης του πλωτού ασθενοφόρου, το οποίο βρισκόταν στη ΔΕΘ.  

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων Π. Πολάκης, με την υπογραφή και άλλων 19 βουλευτών, σχετικά με την απόφαση να σταλεί στη ΔΕΘ το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας, προκειμένου να εκτεθεί στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Στο χρονικό διάστημα που το πλωτό ασθενοφόρο εξυπηρετούσε τους επικοινωνιακούς στόχους της κυβέρνησης, ένας νέος άνθρωπος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών με ιδιωτικό επιβατικό/τουριστικό θαλάσσιο σκάφος. Δυστυχώς, ο νεαρός άνδρας κατέληξε κατά τη μεταφορά του.

Το συγκεκριμένο γεγονός, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους του νησιού, η ανακοίνωση δε του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής προκαλεί καθώς εστιάζει στο χρονικό διάστημα της θαλάσσιας μεταφοράς του άτυχου νέου, παραβλέποντας την τεράστια διαφορά μεταξύ του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει ένα πλωτό ασθενοφόρο, σε σχέση με ένα θαλάσσιο ταξί.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω οικονομικής ασφυξίας ήταν αυτή που σχεδίασε και υλοποίησε πρώτη την προμήθεια τα πλωτών ασθενοφόρων, τα οποία παρείχαν και παρέχουν υπηρεσίες στο μεγαλύτερο μέρος των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του Βόρειου Αιγαίου. Η κυβέρνηση του “πάμε και όπου βγει” είναι αυτή που βάζει πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, την επικοινωνία.

Ερωτώνται συνεπώς μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Υγείας και Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής, πότε, από ποιους φορείς και με ποια κριτήρια ελήφθη η απόφαση της μεταφοράς του μοναδικού πλωτού ασθενοφόρου που διαθέτει η Αίγινα; Υπήρξε σχέδιο για την ανταπόκριση σε περίπτωση μεγαλύτερου ατυχήματος; Θα μάθουμε ποιο ήταν  το κόστος επιβάρυνσης του ελληνικού δημοσίου για τη μεταφορά στη ΔΕΘ, την παραμονή και τον επαναπατρισμό του πλωτού ασθενοφόρου στην Αίγινα;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Χωρίς πλωτό ασθενοφόρο το νησί της Αίγινας, θυσία στην κυβέρνηση του «πάμε κι όπου βγει».

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2017, μέσα στην οικονομική ασφυξία και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όταν προχώρησε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προμήθεια, τον ειδικό εξοπλισμό και τη στελέχωση σκαφών του Λιμενικού Σώματος, για τη μετατροπή τους σε πλωτά ασθενοφόρα, τα οποία σύντομα παρείχαν υπηρεσία στο μεγαλύτερο μέρος των Δωδεκανήσων, των Κυκλάδων και του Βόρειου Αιγαίου (αξίζει να σημειωθεί η συμβολή στην όλη προσπάθεια του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, τότε υφυπουργού και μετέπειτα αναπληρωτή υπουργού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής). 

Και είναι τέλος καλοκαιριού του 2024, χωρίς μνημόνια, με χρέη ρυθμισμένα και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να εκταμιεύονται συνεχώς, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να πάρει το μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο που διαθέτει η Αίγινα και να το μεταφέρει ως έκθεμα, στο περίπτερο που διαθέτει το Υπουργείο Ναυτιλίας στη ΔΕΘ!

Συνηθισμένη στο «φαίνεσθαι», η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποψιλώνει μια νευραλγική υπηρεσία για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, με μοναδικό σκοπό την επικοινωνία. Όπως ακριβώς κάνει με τις μετακινήσεις εναπομεινάντων ιατρών και νοσηλευτών για να καλύψει τα τεράστια κενά, αντί της μόνιμης στελέχωσης των μονάδων υγείας.

Τα πλωτά ασθενοφόρα, εκτός της στελέχωσής τους από λιμενικούς, έχουν γιατρό και νοσηλευτή του ΕΚΑΒ, ενώ διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για τη μεταφορά ενός ασθενούς που χρήζει επείγουσας περίθαλψης.

Στην Αίγινα, ένας νέος άνθρωπος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο, μεταφέρθηκε στο λιμάνι με ασθενοφόρο, αλλά η διακομιδή του σε νοσοκομείο των Αθηνών δεν έγινε με το ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις πλωτό ασθενοφόρο, αλλά με ιδιωτικό επιβατικό, τουριστικό θαλάσσιο σκάφος. Το πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας, έλειπε σε ταξίδι για τη «μόστρα»…

Η τραγική κατάληξη του άτυχου νέου έχει επιφέρει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αίγινας, εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων. Η ανακοίνωση δε του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, έχει γίνει δεκτή με μεγάλο προβληματισμό, καθώς αναφέρεται μόνο στο χρονικό διάστημα θαλάσσιας μεταφοράς του άτυχου νέου, ενώ όλοι γνωρίζουν την τεράστια διαφορά μεταξύ του ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει ένα πλωτό ασθενοφόρο, σε σχέση με ένα θαλάσσιο ταξί.

Επειδή η ανευθυνότητα της κυβέρνησης του «πάμε κι όπου βγει», άφησε την Αίγινα χωρίς πλωτό ασθενοφόρο.

Επειδή το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, η υγεία, παίζεται για άλλη μια φορά «στα ζάρια» ενός ψευδούς, επιφαινόμενου και εύληπτου επικοινωνιακού κέρδους με σκοπό τον εντυπωσιασμό των επισκεπτών της ΔΕΘ.

Ερωτώνται οι κ.,κ. Υπουργοί:

1. Πότε, από ποιους φορείς και με ποιά κριτήρια ελήφθη η απόφαση της μεταφοράς του μοναδικού πλωτού ασθενοφόρου που διαθέτει η Αίγινα, στο εκθετήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας στη ΔΕΘ;

2. Υπήρξε σχέδιο για την ανταπόκριση σε περίπτωση μεγαλύτερου ατυχήματος ή σύγχρονων ατυχημάτων, με περισσότερους πολυτραυματίες;

3. Ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης του ελληνικού δημοσίου για τη μεταφορά στη ΔΕΘ, την παραμονή και τον επαναπατρισμό του πλωτού ασθενοφόρου στην Αίγινα, καθώς και ποιο είναι το κόστος επιβάρυνσης για τη μεταφορά του ασθενή στο λιμάνι του Πειραιά με τη χρήση ιδιωτικού μέσου;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Πολάκης Παύλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Κασιμάτη Νίνα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Θρασκιά Ουρανία

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Τσαπανίδου Πόπη

Φάμελλος Σωκράτης


Πηγή: pancreta.gr